Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Miért bántanak a roma származá...

Miért bántanak a roma származásom miatt?

Figyelt kérdés

Budapesten élek a családommal, mindkét szülőm dolgozik, én a nővéremmel még tanulok, mindketten egyetemre/főiskolára járunk. Sokan mondják, hogy csak azokat a romákat nem szeretik az emberek, akik élősködnek, nem dolgoznak, ellógják az iskolát, stb. Mégis, lépten-nyomon azt tapasztaljuk a testvéremmel, hogy hátrány a származásunk. A testvérem tavaly nyáron szeretett volna dolgozni (diákmunka), de elutasították, mondvacsinált indokokkal. Engem "csak" az osztálytársaim bántottak, de szerencsére, ez a gimnázium végével megoldódott.

Szerintetek megengedhető ez velünk szemben?

2015. máj. 7. 13:47
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:
39%
Persze, hogy nem esne jól ha a rasszom miatt negatívan diszkriminálnának, de elgondolkoznék az okokon és megpróbálnék változtatni rajta. Nem vagyok poltikus, ezért csak kis lépésekben, de ezek is sokat számítanak: pl. ha egy velem egyező rasszú csínytevést követ el, akkor nem összekacsintanék vele, hanem elmagyaráznám neki, hogy rosszat tesz és ez miért gáz. Ha sok felkapaszkodott kisebbségi így tenne, szép lassan megváltoznának az utóítéletek.
2015. máj. 26. 20:36
 22/24 A kérdező kommentje:

"pl. ha egy velem egyező rasszú csínytevést követ el, akkor nem összekacsintanék vele, hanem elmagyaráznám neki, hogy rosszat tesz és ez miért gáz. Ha sok felkapaszkodott kisebbségi így tenne, szép lassan megváltoznának az utóítéletek."

Barbika, nem tudom, miből gondolod, hogy én "összekacsintok" azokkal a romákkal, akik tegyük fel, bűncselekményt követnek el. Eszemben sincs. Ugyanakkor nem hiszem, hogy miattuk én hibáztatható lehetnék. Leírtam már - pontosan a te kérdésedre -, hogy próbáltam már, azt is csak a saját családi körömben, mert nem hiszem, hogy bárkinek megmondhatnám, hogyan viselkedjen és élje az életét.

Ilyen módon, te is felelősségre vonható vagy, ha nem teszel semmit, ha egy nem roma származású ember nem úgy él, viselkedik, stb, ahogy az elvárható lenne? Nem hiszem, és esküszöm, nem értem, hogyan gondolhatsz ilyesmit, ha konkrétabban elmagyaráznád, megköszönném.

2015. máj. 26. 21:11
 23/24 anonim válasza:

Barbika megértelek, én is megválogatnám, hogy kinek adom ki a lakásom. De nem a származása szerint. Neked, hogy esne ha kimennél külföldre és olyan szinten lenéznének és úgy bánnának veled, úgy állnának hozzád mint itt egy cigánnyal, csak azért mert te magyar vagy? Ha azért nem kapnál kint munkát, mert magyar vagy? Tudom, ezt nektek nehéz elképzelni is, hisz veletek ilyen nem történik, ti nem úgy nőttetek fel, hogy már kiskorotoktól kezdve ezzel kell szembesülnötök, és így kell felnőnötök és jutni valamire az életben. Nem mártírkodom, de tényleg fogalmad sincs semmiről. Ha egy hétig cigány lehetnél már kb 2 nap után sírva begubóznál a szobádba és ott várnád míg eltelik a hét.

Tényleg úgy gondolod, hogy szépen el kéne nekünk "normális" cigányoknak magyaráznunk a rosszat tevőknek, hogy rosszat tettél miért tetted többet ne tedd?! Bárcsak így működne a világ, akkor béke és szeretet lenne mindenhol:) Majd ha lesz gyermekem, na majd annak elmagyarázom, és úgy nevelem. De akkor te miért nem magyarázod el a többi magyarnak, hogy ne lopjanak ők se, mert bizony az nem szép dolog, ne turkáljanak az orrukban a buszon vagy a kocsiban, mert a hányingert hozza az emberre, hogy ne részegedjen le és viselkedjen úgy az utcán mint akinek se anyja se apja? Hogy a lányok ne siránkozzanak azon, hogy nincs tekintélyük a férfiaknál, hogy csak kihasználják őket, ha mindenüket kiteszik és olyan ruhákban meg sminkekben járnak mint egy prosti?

A magyarok se jobbak sőt. Amíg gyakorlaton voltam az egyik híres szálloda konyháján, ott szembesültem vele igazán, mennyit is és hogyan lopnak a magyarok. Egyik sem jobb mint a másik. Az egyik a munkahelyéről lop ( mert neki van olyan ) a másik meg másoktól. Mindegyik elítélendő. De mégis... amit a cigány csinál az a gázabb, mert ugye ő mégis csak cigány, és mindenki tudja, hogy a cigány lop csal hazudik. Mellette ha a magyar lop az nem kap akkora figyelmet. Arra miért nem mondja senki, hogy a büdös magyar? Lehet azért mert ő ügyesen helyben megoldja, és nem eljár lopni?

Az elő-utó-és utóntúlintúli itéletek soha nem fognak megváltozni. Mindig lesznek olyanok akik zsigerből utálják a cigányokat. Olyan akit valamilyen atrocitás ért általuk. Sajnálom, őszintén. Nagyon nehéz megbocsátani, elnézni, újra bízni. Könnyebb utálni, gyűlölni,leragadni ebben az utálatban, és terjeszteni az igét. Tudom, mert nekem is volt egy olyan időszakom amikor kifejezettem utáltam a magyarokat azért, ahogy bánnak velem, és a szeretteimmel pedig nem tettem/tettünk nekik semmi rosszat.De megbélyegeztek, mert cigánynak születtem. Semmi mást nem tudtak rólam, semmi mást nem látnak sokan csak azt, hogy cigááány. Talán ha kiakasztanék magamra egy táblát vagy a homlokomra tetoválnám, hogy nem vagyok rossz ember az segítene?

Szóval megértelek téged, tényleg, nekem is sok olyan ismerősöm rokonom van akikre még én is azt mondom, hogy szégyen. Sok cigányt látok az utcán akik miatt ha akarom ha nem én szégyenlem magam. De ez van, nagy az isten állatkertje:) De attól, hogy intenzíven utáljuk a másikat, attól bizony nem lesz jobb az élet.

2015. máj. 26. 21:40
 24/24 A kérdező kommentje:
Minden szavaddal egyetértek, Aviss és köszönöm, hogy leírtad.
2015. máj. 26. 21:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!