Miért bántanak a roma származásom miatt?
Budapesten élek a családommal, mindkét szülőm dolgozik, én a nővéremmel még tanulok, mindketten egyetemre/főiskolára járunk. Sokan mondják, hogy csak azokat a romákat nem szeretik az emberek, akik élősködnek, nem dolgoznak, ellógják az iskolát, stb. Mégis, lépten-nyomon azt tapasztaljuk a testvéremmel, hogy hátrány a származásunk. A testvérem tavaly nyáron szeretett volna dolgozni (diákmunka), de elutasították, mondvacsinált indokokkal. Engem "csak" az osztálytársaim bántottak, de szerencsére, ez a gimnázium végével megoldódott.
Szerintetek megengedhető ez velünk szemben?
Kedves utolsó válaszoló, igazság szerint, vannak olyan távoli családtagjaim, akik a "beilleszkedni nem kívánó" kategóriához tartoznak és sajnos, náluk sem értünk el sikereket ezzel kapcsolatban. Nem akarnak rólunk példát venni, inkább mennek a maguk feje után. Persze, az ötlet jó, de csak azon lehet segíteni, akiben megvan a vágy, hogy kiszakadjon ebből.
Jó példa erre édesapám, aki a karcagi cigánysoron nőtt fel, mélyszegénységben, mégis érettségit és szakmát szerzett. Ha neki, ilyen háttérrel sikerült, akkor szerintem bárkinek sikerülhet, már bocsánat az ömlengésért. :)
Én is cigány vagyok, és teljesen megértelek. Én is "normális" cigány családból származom, iskolába jártunk,dolgozunk, becsületesen élünk. Mégis vannak, és sajnos mindig is lesznek olyanok akiktől megkapod, hogy cigány!! El kell fogadnod, hogy ez SOHA nem fog megváltozni, mindig lesz rasszizmus amíg világ a világ. Mindig lesznek olyanok akik lenéznek, összesúgnak a hátad mögött, beszólogatnak, elhúzzák a táskájukat ha melléjük állsz a villamoson... Tanulj meg ezzel együtt élni, és próbáld meg ne magadra venni. Nagyon nehéz. Ez nem a te személyed ellen szól. Én már megtanultam ezzel együtt élni, kicsinek gyűlöltem, hogy cigány vagyok, ma már büszke vagyok rá. Cigány vagyok igen, de mellette iskolázott, talpraesett, jószívű, jólelkű, szeretek mosolyogni, nevetni, szeretem az életet, hál istennek csúnya sem vagyok, és még aszalódnom se kell a napon, hogy szép barna színem legyen ;) Ha rendben vagy önmagaddal,akkor már ezek a buta, lelki szegény tudatlan emberek többé nem tudnak bántani. Én hiszem, hogy az ember lelke tükröződik az arcán, a szemében. Van akin első ránézésre is látni, hogy egy megkeseredett, rosszindulatú ember, na én az ilyeneket ha tehetem kerülöm legyen cigány nem cigány tök mindegy. És az ilyenek cigányoznak általában,meg a nagyon menők nagyon vagányak... Nekem nem a bőrszín számít, hanem az amit az ember arcán és a szemében látok.
Engem is rengetegszer utasítottak el munka ügyben, mondván betelt az állás, mégis ugyan úgy hirdették.
Diszkóba is többször nem engedtek be minket, volt, hogy megmondták azért mert cigányok vagytok, volt, hogy csak annyit mondtak, nem tudom "fentről" kaptam az utasítást, és olyan is volt, hogy hirtelen "zártkörű" buliba csöppentünk, azért nem mehettünk be.:) Sőt, képzeld a párommal aki szintén cigány 2 hónapunkba telt amíg találtunk kiadó albérletet. Volt, hogy telefonon nagyon kedves volt a hölgy, fél órával előbb mehettünk oda mint a többi érdeklődő, de amit meglátott minket szó szerint ledermedt az arca. Elég nevetséges volt, később a párommal jókat nevettünk az emlékén:)) Megnéztük a lakást a párom már ki is fizette volna, de azt mondta a nő, hogy hát mégiscsak várjuk meg a többi érdeklődőt, és majd hívni fog minket. Na hát gondolhatod azóta is hív :)( hozzáteszem nagy szívességet tett vele, azóta ezerszer jobb lakást találtunk ) A Blahán a mekinél se adta ki nekünk egy nő a lakást. Ott lefixáltuk, hogy mikor kötjük meg a szerződést előtte még a fiával is aki a tulaj volt meg akarta beszélni.. még aznap írt egy smst, hogy ne haragudjak, de ő megígérte a szomszéd néninek, hogy cigányoknak nem fogja kiadni a lakást! Volt, hogy 300 ezerrel mentünk megnézni egy lakást, tetszett is, ki is raktuk a pénzt, többet is letettünk volna, és így se sikerült. Ha egy cigánynak van pénze az a baj, ha nincs akkor meg az.
Szóval, ne keseredj el, más a sorsuk az embereknek. Nekünk ezt szánta az ég. Mi harcosok vagyunk :)
Akik meg lenéznek, cigányoznak... azokat én csak sajnálni tudom, de őszintén. És hiszem, hogy visszakapják ezt a rosszindulatot még az életben.
Köszönöm a válaszodat, utolsó előtti!
Utolsó: éppen ez az. Mi az, hogy "ismeretlen cigány?" Ismeretlen magyar embernek kiadnád, akkor is, ha megbízhatatlannak tűnik, vagy csupán csak antipatikus neked? Nyilván nem (persze, ha megteheted, hogy válogass, de lehet, hogy még akkor sem). Ez a problémám: minden rendben van, telefonban szimpatikusnak tűnik stb és amint meglátja, hogy cigány a leendő bérlő, máris visszatáncol. Neked ez hogy esne?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!