Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Tényleg a székelyek az igazi...

Tényleg a székelyek az igazi magyarok?

Figyelt kérdés
2010. febr. 17. 18:04
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Mi az, hogy igazi magyarok?

Ugyanannyira magyarok, mint Te vagy én.

Szerintem a magyart mint melléknevet nem is lehet fokozni.

Most akkor Angliában is vannak angolabbak, Németországban meg németebbek?

2010. febr. 17. 18:21
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Nem. Mindenki igazi magyar, aki annak tartja magát. Csak vannak kisebbségi komplexusok emberek, akik szeretik azzal tölteni az idejüket, hogy mások magyarságát osztályozzák általános skatulyák szerint.
2010. febr. 17. 18:22
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Aki magyarnak született,az mond igazi magyar.Nemcsak az,aki ezt állandóan hangoztatja.A székelyek éppúgy magyarok,mint az anyaországbeliek.
2010. febr. 17. 18:55
 4/10 anonim ***** válasza:
53%

Hat ha a mondást tartjuk, hogy "székely sz.rta a magyart" akkor igen:P

Egyébként meg nem mondanám, hogy csak a székelyek az "igazi" magyarok...habár lehetnek kivételek...egyes helyzetekben lehetnek "magyarabbak" mint a Pestiek de ez nem mindig vagy ritkán jellemző. szerintem kár ilyen általánositásokat tenni, csak vitához vezet, aminek semmi értelme...

2010. febr. 17. 18:58
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Nincs olyan, hogy igazi magyar. Magyar az, aki annak tartja magát. Ennyi. Ennyi erővel mondhatnám, hogy a kunok még magyarabbak, mert ők az Alföldön élnek. Ez hülyeség.
2010. febr. 20. 08:01
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

02-17 18:22 vagyok. Egyébként a székelyek eredetéről nincs egységesen elfogadott történelmi ismeretünk, az eredetük homályba vész. Van olyan elmélet is, amely szerint a székelyek nem is akartak magyarok lenni, hanem a kora Árpád-korban erőszakkal magyarosították őket. Ez szép válasz lenne a kérdésre.

Valószínűleg azért alakultak ki ilyen elképzelések, mert Erdélyt elcsatolták, és ezt valahogy föl kellett dolgozni. Hasonlóan ahhoz, ahogy Petőfiből a legnagyobb magyar költő lett a látványos halálával. Ha magas kort ér meg, csak egy költő lenne a sok közül. Ha Erdélyt el nem csatolják, ma valószínűleg senki nem hasonlítaná össze a székelyek magyaráságát a magyarországiakéval. De az kétsételen, hogy az elnyomás évtizedei alatt a székelyek nagyon szép bizonyságot tettek a magyarságukról.

2010. febr. 20. 08:14
 7/10 anonim válasza:
38%
Egyszer valahol ezt olvastam: Magyar akarkibol lehet, de szekely csak magyar ember lehet. Nem pontos azt hiszem az idezet, ezert ha valaki ismeri, orulnek ha leirna pontosan.
2010. aug. 4. 20:48
 8/10 anonim ***** válasza:

Én elég sok székelyt ismerek. A mentalitásuk egészen más,mint a magyaroké. Összetartóak,nagyon családszeretők, őrzik a hagyományaikat,és a nyelvezetüket,hagyomás ételeiket. Még azok is,akik már Magyarországon születtek,csak a szüleik erdélyiek.

Már Jókai is úgy ír róluk,mint egy zért közösségben élő nép,akik nem keverednek az idegenekkel. Volt egy szomszéd házaspár,aki 20 éve költözött át. Velük sokat beszélgettünk. A férj mondta egyszer,hogy székely faluban sem a cigány,sem a zsidó nem élt meg.

Ha ebből a szemszögből nézem,akkor a székelyek valóban jobban megőrizték a magyarságukat,mint az anyaországiak.

Ettől azért a többiek is lehetnek igazi magyarok.

2010. aug. 4. 21:58
 9/10 anonim válasza:
100%
Én is ismerek székely embereket, és a jó tulajdonságaik mellett sok rosszat is fel tudnék sorolni (mint minden népcsoportnak), tehát semmivel sem különbebbek mint a Mo-i magyarok.
2010. aug. 18. 19:07
 10/10 anonim válasza:
Nem. A székely székely, a magyar magyar. Érdekes módon az Ausztriába átkerült magyarok nem nagyon tiltakoznak trianon meg az elcsatolások ellen.
2011. aug. 24. 20:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!