Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mi a véleményetek az osztrák...

Mi a véleményetek az osztrák népről?

Figyelt kérdés

A mostani szilvesztert Bécsben töltöttem és elképesztően rossz érzés volt hazatérni Budapestre.

Viszonylag sokszor jártam már Ausztriában, a vidéki részén is, így elég sok osztrákkal kerültem már kapcsolatba. Persze nyilván ez így teljesen más, mintha ott él az ember, de nekem eddig még sosem volt velük rossz élményem. Egy kedélyes, nyugodt, előre tekintő népnek tűnnek, akik nem azon siránkoznak, hogy mi történt 100 évvel ezelőtt, hanem arra gondolnak, hogy hogyan lehetne jobb a jövőben.

Egy másik észrevétel: Bécsben eszméletlenül sokan voltak az utcán szilveszter éjjelén, mindenki önfeledten mulatott, ivott, élvezte egymás társaságát, a város mégsem változott olyanná, mint Budapest egy átlagos hétvégén. Nem volt sehol hányás, húgy, az emberek nem szemeteltek, valahogy sokkal kulturáltabban tudtak szórakozni.

Ezek miatt éreztem magam annyira szomorúnak, amikor vissza kellett térnem Budapestre, ami egyébként a kedvenc városom, mert születésemtől fogva itt élek és ha eltekintünk az itt élő emberektől, egy csodálatos adottságokkal rendelkező hely. Mostanában viszont egyre inkább erősödik bennem, hogy mindez szép és jó, de ettől függetlenül Magyarország tényleg egy élhetetlen hely, mégpedig az itt élő emberek miatt (természetesen: tisztelet a kivételnek). Nem tudom, hogy milyen volt a szocializmus előtt, de mostanra mintha az emberek teljes mértékig az államtól várnák el a mindennemű gondoskodást, hogy egyénként semmit ne kelljen tenni a köz érdekében, ugyanakkor mindenen csak a háborgás megy, no meg persze az állandó széthúzás. Én ezt az osztrákoknál például eddig nem tapasztaltam. Mi a véleményetek erről az egészről?

2015. jan. 3. 16:40
 1/4 anonim ***** válasza:
Ez egész Nyugat-Európára érvényes, és ez az, amit a sok turbómagyar nem akar elhinni, hogy Magyarországon kosz meg mocsok van, Nyugaton meg tisztasag
2015. jan. 3. 16:46
 2/4 anonim ***** válasza:
24%
Ilyen ausztriás kérdés már volt. Símán elképzelem, hogy a mi pénzünkből van ott tisztaság, mivel innen oda is áramlik pénz. [link]
2015. jan. 3. 18:14
 3/4 anonim ***** válasza:
Ausztriában meg Németországban már 30 éve is tisztaság volt, és ez NEM pénzkérdés, hanem egyszerüen az emberek mentalitása. Itt nem dobják el a szemetet, hanem adott esetben a táskájukban/zsebükben tartják addig, amig találnak egy szemetest és ha valaki szemetelne, akkor arra úgy néznének, mint MO-on arra, ha valaki a fötér közepén végezné a nagydolgát.
2015. jan. 3. 19:39
 4/4 anonim ***** válasza:

Valóban a mentalitás kérdése. A mentalitás nagyon hosszú idő alatt alakul ki, alapvetően befolyásolja a jólét, a biztonság, és a szervezett társadalmi állapot. De természetesen kölcsönhatás van, a mentalitás hat a gazdasági állapotra, a társadalmi szerkezetre is.

Nálunk a mentalitás hosszú ideje a lemaradás befolyásolja, továbbá az az erős hatalmi befolyás, amely az embereket engedelmes birkákká igyekszik nevelni. A kiölt öntudatnak nincsenek igényei, nemcsak a hatalom felé bátortalan, a szemét se érdekli, efféle igénye sincs.

2015. jan. 3. 20:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!