Hová lett Talicska Tali sírja, ami a Mecsekben a Hármasakna mellett volt az erdőben kb az 1980-as évekig?
Egy valódi kősír volt az országúttól pár méterre a bozótosban a Hármasakna mellett a Bétaaknától nem messze. Kb ezen a helyen:
De a '90-es években kitúrták a környező erdőket és eltűnt a sír is. Egy fűzfa volt talán a kőből készült síremléken, és egy talicska, és egy rövid szöveg arról, hogy a környező bányákban dolgozott haláláig az itt eltemetett talicska - gyászolják a bányászok.
Ki tud róla, hogy hova lett a síremlék? Kár lenne ha elveszett volna!!! Talán a helyi bányászok emlékeznek rá? Aki az erdőt ledózerolta, remélem nem dobta ki ezt a síremléket!!?!
Pontos választ adni nem sajnos nem tudok, de útbaigazítást igen: minden megyei könyvtárban működik ún. helyismereti részleg, ahol évtizedekre visszamenőleg gyűjtik az adott megyére vonatkozó dokumentumokat és információkat. Vagyis nem csak könyveket és újságokat, hanem képeslapokat, cikekket, szakdolgozatokat, kéziratokat, fotókat stb, stb., és alaposan feldolgozzák (visszakereshetővé teszik)
Pécsi megyei kvt: [link] ,
Helytörténet 72-513-532
Az itt dolgozó helytörténészek:
Kerekes Imre dr. 72-513-532 imi(kukac)baralib(pont)hu
Pap Dávid 72-513-532 pdavid(kukac)baralib(pont)hu
Surján Miklós 72-514-496 surjan(kukac)baralib(pont)hu
És érdemes lehet még a komlói intézményhez is fordulnod:
[link] , e-mail címek a lap alján.
(Ha megtudsz valamit, ideírnád? Érdekelne, hogy mit tudnak adni a kollégák.)
1976-ig (10 éves koromig) Béta Aknán laktam. Emlékszem a sírra, a buszmegállótól ÉNY-ra a sportpálya felé volt nagy árnyas fák alatt. 2004-ben a természetnek visszaadott Bétán már nem találtam a helyet sem.
Amit tudok róla: ebben a kisfilmben a 41.40 perc körül említik, tehát 1986-87-ben még a helyén volt.
http://www.youtube.com/watch?v=1PxVBe2lFVg
Ugyanakkor találtam egy fényképet, ahol valamilyen épület előtt tárolják. Ez a rekultiváció előtt készült kép.
A további sorsáról nem tudok.
Írnak róla ebben a cikkben is, de ha jól értem, akkor nem tudják, hogy most hol bvan a sírkő:
Béta aknáról megjelent egy könyv, de még nem olvastam:
A FB-on van egy oldala a Béta-bányának:
Sajnos a https://www.youtube.com/watch?v=1PxVBe2lFVg youtube video már nem elérhető.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!