Mi a véleményetek a lomtalanítás idején megjelenő lomizókról?
Mindegyik primitív bunkó, lehet így általánosítani, vagy van közöttük olyan is, aki normális?
Azért jelennek meg, mert mindent szét akarnak szórni, szemetelni akarnak, vagy ők is meg akarnak élni?
Ki szemetel, aki megtalál egy cipőt, illetve az, aki a túlköltekezés, hiúság, gazdagság miatt nem tud dönteni a boltban, és 3 cipőt is vesz, majd miután rájön, hogy nem kell neki, kidobja. Jobb esetben nem rohasztja szét a kertben kidobás előtt.
Milyen értéket képvisel az FKF-nek a ház elé gondosan kitett herendi porcelán, gondolván arra, más örömét leli a szépségében, viszont a kukásautó gyomrában később a szeméttelepen, csak összetört sitt, az adófizetők pénzén kezelendő szemét maradt?
Engem nem zavarnak egyáltalán a lomizók. Úgy vagyok vele, hogy legalább valakinek még hasznára lehetnek azok a dolgok, amiket kitesznek, és legalább nem a szeméttelepen fognak rohadni.
Egyébként én már beszélgettem is velük, még régebben lakásfelújításkor pakoltuk ki a lakást, vittük le a cuccokat, odajöttek, megkérdezték tök normálisan, hogy mi lesz még kiselejtezve, mert elvinnék. Én meg örültem neki, hogy elviszik és nem nekem kell gondoskodnom az elszállításról (mert ez pont nem lomtalanítás ideje alatt történt).
Ők önmagukban nem zavarnának, hiszen amit csinálnak, az egyféle újrahasznosítás.
Éveken át én is jártam a környékünket lomtalanításkor, rengeteg olyan holmit szedtem össze, ami igencsak jól jött (hintaló, játékok, LEGO).
Engem akkor zavarnak, ha napokkal előbb kitelepszenek az utcára, várják a lomokat, közben ott végzik a szükségletüket, ahol éppen vannak. Az sem öröm, hogy a háztartási kisgépeket szétverik három centi rézdrótért, a szilánkokba meg lépjen bele mindenki.
Ha jól gondolom, ketté kéne venni a lomizókat is. Az egyik csoportba a normálisabbja tartozik, akik a még használható, értékkel bíró tárgyak után kutatnak (mint amilyen a leírása alapján az #1 válaszoló is). És van a másik csoport, amelyik egy kirakott antik szekrényben is csak az eltüzelhető faanyagot látja, és ennek megszerzése fejében képes naphosszat kopácsolni egy ócska fejszével a lakóház előtt, rengeteg szemetet, faforgácsot és egyéb hulladékot hagyva hátra maga után. Nem írom le, hogy jellemzően mely népcsoportból kerülnek ki ez utóbbiak, biztosan mindenki tudja, kik szoktak főként ilyet csinálni.
Az a baj, hogy ma már mindkettőt egy kalap alá veszi a vezetés is, és mindkettőt azonos szankciókkal sújtja, ha csak két méterről rá mer nézni a lomtalanításkor kirakott cuccokra. Pedig tényleg rengeteg, jól használható dolgot lehet találni egy-egy ilyen kupacban. Pl. kertes házaknál soha nem elég a sufniban polcokból, amiknek első számú beszerzési forrása lehet egy-egy szekrény, és a panelban lakónak tényleg nincs rá szüksége. Ahogy első írta, az újrahasznosítás egy fontos dolog egy normálisan működő gazdaság életében, és ezt ölik meg a mostani szankcionálással, büntetéssel, ha egy szál deszkát is el mersz tenni a kirakott dolgok közül.
én is gyakran lomizok, egyedül vagy kettesben. megélni nem szeretnék belőle, nem is tudok, viszont mindig akad pár dolog, ami nekem nagy kincs. műsoros hangkazettákat, bakelitlemez gyűjteményt és üres vaskos füzeteket találtam már így.
személy szerint a szétszórást utálom, nagyon kerülöm. persze a csomagolástól is függ, mert van, ami rögtön szétfoszlik, szétolvad, amint hozzáérek. van, amit nem lehet elég óvatosan megfogni, kiszedni. főleg, ha szemerkél az eső stb.
itt újbudán ritkán látok olyat, hogy csoportok, egyének marakodnak a kupacok felett, sőt, legutóbb kifejezetten összetartó, kedves társakat találtam, váltottunk pár szót stb.
például volt, aki kölcsönadott egy zseblámpát. egy másik emberrel egymásnak is próbáltunk keresgélni ezt-azt. én meg megmutattam az arra járó hajléktalan kis csoportnak, hol dobtak ki teljesen jó, nem romlott, tavaly eltett lekvárokat, befőtteket és konyhai felszereléseket, evőeszközöket stb.
amikor én viszek le valamit, akkor rendszerint odajön hozzám egy-két ember és rögtön kézből-kézbe megy az adott tárgy, doboz.
Mindenben egyetértek a hozzászólókkal, még Cautionnal is.
Sajnos nem véletlen, hogy törvényt hoztak a lomtalanításra, ez az egyre inkább iparágat csináló, szinte már szakmává kinövő "foglalkozás" következménye, mely leginkább a fém kitermelésére irányul, de primitív módszerekkel ők uralják a kerületi lomikat, a disztingváltabb intelligens réteg mely inkább érték mentő tevékenységet folytat, az ő munkájuk háttérbe szorul.
Sajnos a fő baj, hogy a torz törvény egy kalap alá veszi a fémkiszemetelőket, az értékmentőkkel, utóbbiak sok esetben (saját szememmel láttam) nem hogy szétszórják,hanem összedobálják a szemetet, bejjebb teszik az útból.
Nem ildomos azon lakó viselkedése, aki a törvénybe burkolózva gyalázkodik, tolvajt kiabál a lomban turkálóra, holott az épp megóvja a természetet, elrak a gyűjteményébe egy higanykapcsolót, mely a kukásautóban történő széttörése esetén környezetet szennyezne, ugyanakkor egy teljesen jó plazma TV-t pár deka színesfémért szétverő cselekménye tényleg kimeríti a bűncselekmény fogalmát, nem beszélve arról, hogy napokkal a lomtalanítási időpont előtt a közterületen tanyázik, parkolódíjat nem fizet, és szabadtéri WC-nek használja a lakókörnyezetet.
Olyan törvényt kellett volna hozni, amelyik különválasztaná a két fogalmat, vagyis a szigort leginkább a fémesekre alkalmazná, hiszen ők a fémkereskedelmi törvényt is megszegve ténylegesen megfosztja az FKF-et a lomból kinyerhető haszontól.
Kerdező.
Es te mégis mi alapjan különböztetsz meg egy rendes es egy nem rendes lomozót? Hiaba tudjuk hogy altalaban kik azok olyan torvenyt nem lehet hozni hogy az elsők jol jarjanak a masodikok meg ne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!