Mária Terézia halálát tényleg egy ló okozta?
Kérdezhetek valamit?
Szabolcsi vagy? :) Akkor tudom ki volt az a tanár, aki ezt így előadta neked.
Erősen vallásos volt a királynő,rengeteg dolga volt,így nem hiszem,hogy különböző állatokkal közösült.Valaki nagyon gyenge elméjű lehetett aki ezt találta ki róla..Bár a történelem során rajta kívül még sok emberre mondták,hogy állattal volt vagy éppen ribanc..
Találtam egy egy 1780-as cikket ami Mária Terézia temetéséről tudósít.Az elején van utalás a halál okára is.
"A lap 1780-ban, Pozsonyban jelent meg Rát Mátyás szerkesztésével. A továbbiakban szerkesztői voltak Révai Miklós és Szacsvay Sándor is.
A cikk, melyre választásom esett 1780. december 6-án jelent meg a Magyar Hírmondóban.
Címe: „Mária Terézia temetése”.
Alcíme: „Négy évtizedes uralkodásának rövid mérlege – Tudósítás a bécsi gyászpompáról”.
Mária Terézia 1740-1780-ig uralkodott. A felvilágosult abszolutizmus kiemelkedő alakja volt. Nehéz viszonyok közt lépett a trónra, mert az európai uralkodók megtámadták a Pragmatica Sanctiót, amely a Habsburgok női ágának örökösödését mondta ki.
Családjának kormányzásában az anyja által rámaradt hagyományokat követte. Szigorú volt gyermekeivel, de a szeretet szigorát tudta mindig éreztetni velük. Már korábban beléjük oltotta a munka szeretetét és a kötelességek kultuszát. Jellemes, derék, kiváló embereket nevelt belőlük, s II. József, akár II. Lipót példája elég fényes bizonyság nevelésének sikerére.
Ő maga eközben az évek előrehaladásával folytonosan nehezedett, és erősödő szívbaja folytán mind gyöngébb lett. Utolsó évében már járni sem tudott, gyakran vették elő fulladások, s ilyenkor minden pillanatban a halált várta. Nem sokkal ezután vízkórba esett és el sem hagyhatta többet az ágyat.
A halál 1780. november 29-én érte utol."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!