Reggel negyed hétkor fűnyírás?!
Sziasztok!
Nem először fordul elő a ma reggeli eset és már nagyon ki vagyok akadva.
Társasházban lakom, a ház körüli füvet, gyomot pedig gondolom a városüzemeltetés tartja rendben (a másik tippem egy kft). Rendre zöldhajnalban jönnek ki motoros kaszával füvet nyírni. Ami nem is lenne baj, de ezt reggel hat és hét közé időzítik.
Tudom, hogy sokan fenn vannak akkor, de sokan nem. Úgyhogy ez zavaró, mert nagyon korai az időpont.
Nem tudom, mit mond erről rendelet, törvény. Normális az, hogy ilyen zajos munkákat ilyenkorra időzítsenek?
Uppsz pár válaszoló picit túl okosnak képzeli magát. Ilyenek mindenhol vannak, nem kell velük törődni.
Kiíró, ha megírod, melyik város, talán tudok segíteni.
Elég gyorsan nőhet nálatok a fű, ha ez ekkora probléma.
Szedj valamit az idegeidre, és meg se fogod hallani!
"Egyrészt szerintem a hsz-em baromira messze van a hőbörgéstől!"
Biztos ez? Csak nézd meg a kiírt kérdésed részletezésében a köszönésedet követő első mondatot. Pont úgy hangzik, mint aki hőbörög.
"Fordítási munkával foglalkozom, ami miatt nemritkán éjjel kettő-három táján is fenn vagyok még (miután persze a nappali, rendes melómat elvégeztem)."
Dicséretes dolog, de miért kell hajnali 3-ig fordítanod?
"Időről-időre sajnos igenis hatalmas mellbevágás az, ha hatkor kivernek az ágyból. Alustam 3 órát, és mehetek úgy melózni... "
Na ezért az előző kérdésem. Ne 3-ig fordíts, hanem feküdj le időben, 10 órakor, olyankor már senki nem nyír füvet sehol, tudsz pihenni normálisan, probléma nélkül. Aztán kelj fel reggel 3-kor, 4-kor, 5-kor, és munkába menet előtt fordítsd le azt, amit eddig este 10-től hajnali 3-ig csináltál.
Ezzel egyrészt kicselezed a fűnyírós embereket, nem fognak zavarni az alvásban. Másrészt a napodat sem borítod fel azzal, hogy hajnali 3-ig fenn vagy, a munkahelyeden is sokkal fittebb és hatékonyabb leszel.
Tudom hogy nem könnyű átállni az éjszakázásról a hajnalozásra, én is átvergődtem ezen, nem is egyszer. De hidd el, tényleg megéri. Csak egy-két hetet kell rászánni az akklimatizálódásra, és hidd el, sokkal jobb lesz utána a közérzeted is.
#13-as!
valami azt súgja nekem, te is kiakadnál, ha az ágyadtól két méterre berregne a fűkasza. Úgyhogy légyszi ne vonj felelősségre ezért engem.
Mellesleg mivel nyírjam le? Ez érv? Vagy ez mi akar lenni?
Nyugodtan nyírhatják, hogyne már, csak annyit szeretnék megszervezni, hogy nem lehet-e előtte szólni.
#15-ös:
A hőbörgés az az, amit ti írtatok az előző kommentekben, személyeskedés és aljas mocsok. Én elégedetlenséget fejezek ki, és igen, nem tagadom, ideges voltam, mikor kiírtam a kérdést, de nem mocskolok senkit! Nem akarok feljelentgetni, meg üvöltve telefonálgatni, én szervezni akarok valamit, esetleg közös képviseleten keresztül, hogy nem lehetséges-e ezekről előre értesülni.
Miért fordítok? Most sírjak, vagy nevessek? Miért szerinted? Mert ez a munkám. Család és nyolc órás meló mellett erre igenis csak éjjel van idő. Nem csinálom minden nap, de ha pont aznap éjjel csinálom, mikor ők is jönnek hatkor a kis kaszáikkal, az kiborító. Átszervezném a munkáimat, ha tudnám.
Nem járok reggel nyolcra dolgozni, így addig alhatnék, ilyenkor viszont tök felborulnak a dolgok. Szerintem kis szervezkedéssel az érintett kft és a társasház közt ez megoldható lenne. A jogszabályokat azért akarom tudni, hogy lássak már tisztán ezen a pályán, mielőtt odaállunk.
A házból amúgy nem csak minket zavar a dolog, mások sokkal durvább eszközökhöz folyamodtak. Például a felettem lakó szépen leordított nekik, és a szemközti házból is kiabált valaki. Én mondjuk ilyeneket nem csinálok, kb sejtettem, hogy alaptalan és jogtalan is pl rendőrrel fenyegetőzni.
A személyeskedéseket, meg a "nyírd le te" szintű okoskodásokat kérem, hogy mellőzzük, jó?
A többi tanácsot köszönöm.
"Miért fordítok?"
Nem ez volt a kérdés, hanem az, hogy miért éjjel teszed?
Sejtettem, hogy nem jársz reggel 8-ra dolgozni. Épp ezért javasoltam, hogy végezd a fordító munkádat a hajnali-reggeli órákban, és aludj az éjszakai órákban, mint minden más, a napját normálisan szervező embertársad. Neked kéne alkalmazkodnod a világhoz, és nem elvárni, hogy a világ alkalmazkodjon hozzád - főleg úgy, hogy te csinálod rosszul a dolgokat. Ha megfordítod a napodat, akkor bizony ilyen ellentétekbe fogsz ütközni állandóan. Ráadásul az egészségednek sem tesz jót a fordított nap, és nem csak azért, mert a többi, a napját normálisan szervező ember nem hagy aludni napközben, hanem mert a szervezeted fogja idővel megsínyleni a hosszú éjszakázásokat és a nappali alvásokat.
Egyébként pedig csak zárójelben jegyzem meg, hogy pont a 'nem jogos' elégedetlenkedésnek történő hangadást nevezik hőbörgésnek, nem pedig a "mocskolódást" és a "személyeskedést". Ilyet tőlem egyébként sem láttál - tudom, akinek nem inge -, de gyakorlatilag egyetlen más válaszolótól sem. Talán a #7-es válaszoló válaszában lehetett felfedezni olyan motívumokat, amelyek egy érzékenyebb lelkű ember számára ESETLEG kissé sértő lehet, de semmiképpen sem nevezhető se személyeskedésnek, se mocskolódásnak. Ráadásul adott egy csomó megoldási lehetőséget is a problémádra, és szerintem inkább ezeket kellene mérlegelned ahelyett, hogy szapulod őt és a többi válaszírót.
(Úgy tűnik, sok fogalom által takart jelentéssel nem vagy tisztában, aminek viszont ellentmond az, hogy fordítói munkát végzel. A fordítóknak ugyanis nem csak az egyes szavak nyers jelentésével kell tisztában lenniük, hanem azok valódi jelentésével, mögöttes tartalmával is. Szóval ha csak az (egyébként nem létező) igazadat próbálod védeni mindenáron, és ezért attól sem rettensz vissza, hogy bőven eltúlzott jelzőkkel illesd a válaszadókat, akik ráadásul nem egy alternatívát is felajánlottak számodra a problémád megoldása érdekében, akkor szerintem nagyon rossz helyen keresgélsz választ illetően. Választ kaptál, nem is egyet, de úgy látszik, te nem vagy hajlandó engedni a 48-ból, csak kötöd az ebet a karóhoz. Ráadásul mindezt úgy, hogy valójában nincs is igazad.)
"Például a felettem lakó szépen leordított nekik, és a szemközti házból is kiabált valaki."
Remélem, nem az ilyen óbégatós taplók viselkedését tartod követendő példának.
"A személyeskedéseket, meg a "nyírd le te" szintű okoskodásokat kérem, hogy mellőzzük, jó? "
Akkor kéretik nem okoskodni, hanem megfogadni az értelmes tanácsokat. Személyeskedés egyébként sem volt egyik válaszban sem. (Ha mégis úgy érzed, akkor írd meg, melyik választ érezted személyeskedő stílusúnak, és kielemezzük a dolgot.
Végszóra pedig gyanítom, hogy pont a fejre állított napodból kifolyólag vagy ilyen érzékeny, mert a szervezeted így jelzi, hogy nem jól szervezed a napodat, ideges, nyugtalan és ingerlékeny vagy a kialvatlanságtól, a hosszú éjszakázásoktól. Ezen kéne változtatnod, nem pedig a világot akarnod megváltoztatni. Az úgysem fog menni ebben a helyzetben.
Kedves válaszolók! Azért nézzetek már végig magatokon (nem vonatkozik persze mindenkire), és vegyétek már észre, hogy miben vagytok! vadul lobogtatjátok a tolerancia zászlaját, hogy ti bezzeg annyira király emberek vagytok, hogy meg se szottyan egy ilyen zavaró tényező, és a keresztvizet szeditek le a kérdezőről, vele szemben a legkisebb toleranciát sem mutatva.
Nem visszás ez picit?
Mindenki máson akad ki, ez van. Ha szerintetek jogtalan, ezt meg lehet fogalmazni sarazás nélkül ("persze mert délig aludnál, meg a fenséges füled sérti a munkazaj" jellegű okádékokra gondolok).
Elég érdekesen alakulnak a dolgok. Lehet most ál-aggódni a fordított munkarendben élők egészségéért meg érzékenységéért, de ne induljunk ki ennyire magunkból. Rengetegen élnek fordított munkarendben, teljesen rossz beosztásban (mármint egészségileg rossz). Erről egyikük sem tehet. Hogy valaki ezellen lépni akar, fogadjuk már el, és ne kezdjünk már el életvezetési tanácsokat osztani neki SEMMILYEN körülményt nem ismerve, hogy hogyan kéne dolgoznia. ha van tanácsod abban, amit kérdezett, válaszolj, ha nincs, akkor ne.
Attól, hogy százszor megkérdezzük ugyanazt, nem leszünk jó fejek (kedves előző válaszoló, aki másodjára tudakolja, miért éjjel fordít a kiíró, mikor szerintem ezt egy normál intellektusú ember simán el tudja képzelni - nyilván nem jókedvéből dolgozik senki éjjel).
De utolsó sorban a dolog szempontjából tökmindegy, hogy olyan ember panaszkodik, aki jól aludt, vagy olyan, aki nem. Ez csak terelés. A lényeg itt az, hogy ha valami nem tetszik neki, pusztán ezért ne essünk már neki és szedjük szét darabokra. lehet rendesen érvelni, sértés nélkül. Ahogy a kiíró is leírta, a legjobb módszer az, ha erről előzőleg szólnak. A 21. században nem nagy dolog!
Nyilvánvalóan a közös képviselő tudna ebben lépni, kedves kiíró.
Fájdalmas végigolvasni, hogy érdemi válasz meg segíteni akarás nélkül okoskodik mindenki, hogy ő bezzeg milyen kemény, meg ő még örül is a korai kelésnek. És ez kit érdekel???
Nyugodtan le lehet pontozni, ahogy szoktatok minden rendes választ, meg lehet elemző kommentet küldeni, szeretettel várom.
Kiírónak üzenem: első lépés a kk-nak szólni, aki (akár szerződéses formában is) tarthatja a kapcsolatot az ilyen ügyekben a munkát végző kft-vel (ismerem a dunántúli példát, amit írsz, és az így zajlott.)
Kedves 17-es!
Köszi a választ.
Miért éjjel fordítok? Leírtam, azt hiszem, érthető. Hogy rosszul csinálom? És ki mondja meg, mi a jó? Nem tudom máshogy csinálni, de megélni meg kell, gondolom, ez tiszta.
"Neked kéne alkalmazkodnod a világhoz, és nem elvárni, hogy a világ alkalmazkodjon hozzád"
Ezt remélem, nem gondolod teljesen komolyan.
Egyrészt ahogyan írtam is előzőleg, azért szeretnék lépni a dologban, hogy tudjam, mikor fordíthatok nyugodtan hajnalig, és mikor nem. Ez szerintem az én részemről már elég alkalmazkodás. Másrészt ők egy zajos munkát végeznek kora reggel, amiről egy 10x10-es cetlin való kiértesítés, vagy akár közös képviselőn keresztüli értesítés nem nagy dolog, pláne nem manapság. Az, hogy Gipsz Jakab (itteni egyik fenti hozzászóló) örül a fűnyírásnak és a hangjának reggel hatkor, az egy dolog, de ő nem egyedül van a világon, ahogy én sem. Ezért kellene valami békés közös megoldás. Szerintem az értesítés jó.
Az, hogy én alkalmazkodom, a világ meg olyan, amilyen, az részben igaz, viszont ez vezet oda, hogy a végén mindent beszopunk és fát lehet hasogatni a hátunkon. Ne haragudj, de ezt ÉN nem tartom követendő életmódnak. Mindenki alkalmazkodik amiben és ahogy tud, és így jön létre a normális együttélés. És nem akarom meg változtatni a világot, ha így lenne, habzó szájjal követelném, hogy ne jöjjenek többet kaszálni, sőt rúgják ki a kaszáló embert. Ez nonszensz, persze. Mivel a dolog nem kizárólag engem zavar, úgy gondolom, talán élhető kérés lenne az, hogy nem légből kapva bukkannak fel.
Azt írod, aa kérdéses hsz-ekben is értékeljem a jót és ne szapuljak. Okos tanács, ne szapuljak, miután engem kvázi leszapultak. Megint csak ott vagyunk, hogy fogadjam el, amit kapok. Miért is? Tudod, mikor valaki megnyit egy kérdést itt gyk-n, eldöntheti, milyen stílusban válaszol. Van, akitől az telik, hogy csípőből támad meg felsőbbrendűsködik, és van, aki az egyet nem értését is ki tudja fejezni kulturáltan. El lehet dönteni, ki hova tartozik. De elfogadni csendben nem fogom, ha sértegetnek, hogy kvázi naplopó vagyok mert délig alszok. Ez egy alaptalan és arctalan vád, hátulról jövő és aljas. Persze nem életem sértése, és nem fogom felkötni magam, de attól még nevezzük a gyereket a nevén.
A rendes tanácsokat olvastam, és meg is köszöntem, nem tudom, mit tegyek még, hogy elismerjem azokat, akik rendesen válaszoltak. Azt hittem, ennyi elég.
A fogalmakkal való viszonyomat bízd rám, ez is, mint fentebb sok minden, személyeskedés. Nem kérek tőled szakmai továbbképzést, ahogy mást sem. Nem tartozik rád, és meglep, hogy azt gondolod, pár GYK komment után te majd ezt átlátod és elemzed a szakmai rátermettségemet. Nem vonom kétségbe azok igazát, amiket írtál, de engedd meg, hogy úgy gondoljam, kissé messzire mész egy-egy szerinted helytelenül használt fogalom után a rátermettségem kétségbe vonásával. A személyeskedés szót használtam volna hibásan? Mea culpa.
"Remélem, nem az ilyen óbégatós taplók viselkedését tartod követendő példának. "
Ez is egy olyan dolog, amit fentebb kifejtettem. Látod, nekem például az az érzésem, hogy amilyen összeszedetten válaszolgatsz itt nekem, sokszor nem olvasol el teljesen, vagy nem értelmezed amit írok. Ha már egymás mérlegelésénél tartunk...
A leveled utolsó bekezdése meg kedves, de teljesen felesleges. Már feje tetejére állított napról beszélünk, pedig honnan veszed ezt? Később fekszem és később kelek, mint más, ráadásul ez alkalmi (heti max 3). Az utóbbi időben viszont minden héten legalább egyszer előfordul egy ilyen váratlan kaszálás, fűnyírás vagy fafűrészelés miatti zavar. Ezért írtam a kérdést.
Annyi hibát elkövettem, hogy kissé ideges voltam a kérdés kiírásakor és az első válaszomkor is, ami nyilván nem volt jó taktika, de nem gondolom, hogy ez abnormális.
Tényleg kedves az aggodalmad, de kérlek, hogy ne túlozz, és pláne ne kezdj el magyarázni és elemezni engem az én életemmel kapcsolatos feltételezéseid alapján, amiről persze halvány gőzöd sincs.
Egyáltalán nem értem már azt sem, miért gondolod, hogy extrém érzékeny vagyok. Lehet, hogy te vagy olyan, akinek fát lehet hasogatni a hátán, nem? Nekem inkább ennek tűnik a dolog, alkalmazkodjak, maradjak csendben, ne panaszkodjak - lehet ezt az elvet követni, csak én nem teszem. Ennyi.
Amúgy meg itt gyk-n már ez az "érzékenység" több dologból tevődik össze. Futócipőkről, bokasérülésről, macskakajáról, hasonló dolgokról is kérdezhetek, egy-kettő válaszoló akkor is lesz, aki elkezd a zsebemben vagy a magánéletemben vájkálni, meg alaptalanul vádolni (például a futócipős kérdésben azt írta valaki, azért fáj a bokám, mert dagadt vagyok, más nem lehet a gond. No comment...)
Úgyhogy tényleg köszi a jószándékot, de szerintem túlzás ennek a társalgásnak a nagy része, főleg vak feltételezések miatt, amik nem tőlem származnak. Egyébként is túlmagyaráztuk a dolgot, úgyhogy szerintem ezt itt zárjuk le.
Marina9 nevű hozzászóló egyébként is megoldani látszik a gondom.
Marinának köszönöm, megkaptam a linket és a levelet :)
Szép napot mindenkinek.
Rendben, tegyük félre az eddigi dolgokat. De néhány kérdést engedj még meg kérlek:
Mit fogsz csinálni, ha hétfő este, a munkából hazaérvén, az ajtódon találsz egy cetlit, a következő felirattal: "Tisztelettel értesítjük a kedves lakóközösséget, hogy a következő nap reggelén fűnyírás fog történni, ami megnövekedett zajszinttel járhat."?
Ha jól sejtem - a #10 alatt írt válaszodból ítélve - aznap már nem fogsz hozzá fordítani, hanem átütemezed a következő napra.
Másnap azonban mikor hazamégy, az ajtódon a következő cetlit találod: "Tisztelt lakóközösség! Ez úton értesítjük Önöket, hogy útburkolati munkálatok miatt másnap reggel 6-tól megnövekedett zajszint várható."
Ha jól sejtem, aznap sem fogsz hozzá fordítani.
Ám harmadnap haztaérvén egy, a szomszéd által hagyott cetlit találsz az ajtódon, hogy reggel 7-től fúrni fogja a falat mert új polcrendszert vásárolt. Csütörtökön meg a fűnyírók hagynak ismét cetlit hogy péntek reggel megint füvet nyírnak, mert ebben a mostani trópusi időjárásban úgy nő a fű mintha húznák kifelé a földből.
Nyilván marad a hétvége, mint fordítónapok, vagy Te is felkelsz reggel 6-kor (esetleg korábban 1-2 órával), hogy el tudd végezni a fordítási kötelezettségeidet.
Én ebből indultam ki, és ezért tartom továbbra is az álláspontomat: nem lenne egyszerűbb ezt az egész értesítgetősdit meg cetlizgetősdit rövidre zárni, és neked idomulni a többséghez, felkelni emberi időben, és végezni akkor a tennivalóidat, amikor a többség is teszi? Így értettem a dolgot, amit írtam.
(Egyetértek azzal, hogy mindent nem kell azért elviselni, az sem egy jó hozzáállás. De ne bitesen lássuk már a világot, hogy vagy túlérzékenyek vagyunk, vagy fát lehet vágni a hátunkon, mert nem csak ez a két véglet létezik. A világ ennél azért sokkal összetettebb, árnyaltabb. Én sem tűröm el, ha hajnali kettőkor ordítozás van az ablak alatt, vagy valamelyik helyi jampi bőgeti a csotrogányát. Akkor alvásidő van, hát alkalmazkodjon szépen ő a többséghez, hiszen a többség olyankor már alszik. De a fűnyírós ember csak hajnalban tud füvet nyírni, mert reggel 9 után hőgutát kap a felszerelésében azt a nagy kandli vasdarabot lóbálgatva, és a többség olyankor már amúgy is felkelt, munkába megy vagy teszi a tennivalóit.)
És még mielőtt, hát most jelzem, én is 24 órázom amikor dolgozom, szóval tisztában vagyok vele, hogy milyen tré dolog kialvatlanul nekiszaladni az aznapnak. De ez az én problémám, én választottam ezt a munkarendet, és nagyon jól tudom, mennyire megviseli az embert. Főleg, ha másnap nem hagyják pihenni. Mégsem hibáztatom a fűnyírós embert ha hajnali 6-kor hozzáfog zörögni előre bejelentkezés nélkül, mert azt is tudom, milyen embertelen dolog 9 után hozzáfogni a tűző napon tologatni vagy lóbálni a fűnyírót.
Nos, azt hiszem mindent elmondtam, amit tudtam a témával kapcsolatban, több hozzáfűznivalóm nincs jelenleg. Mindenkinek megvan a maga keresztje. Reggel 6-kor elindul a soron következő nap, hát számítsunk rá, hogy a pihenőidőnek vége, és ez zörgéssel, zajongással járhat. Próbáljuk meg így szervezni a napunkat, és máris megszüntetjük a problémáink egy jó részét, mielőtt azok még egyáltalán megszülethettek volna. Szerintem ez egy egészséges hozzáállás a dolgokhoz és a világhoz.
Vagy tényleg én látom rosszul a dolgokat?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!