Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Betty, Andy, Lily, Kitty....

Betty, Andy, Lily, Kitty. Szerintetek nem gázak az ilyen nevek?

Figyelt kérdés

Az még oké, ha van rendes neve a lánykának, és csak menőzésből írja y-nal msnen, levelezéskor, baráti társaságban stb. Bár az is elég plázacicás, de ha ilyenek a fiatalok, akkor ilyenek, ez van.

De azt olvastam, hogy egy csomó nevet már így y-nal is engednek anyakönyvezni. Szerintetek ez nem visszataszító? Magyarországon élünk, vannak szép magyar neveink, a külföldi származású neveknek is vannak magyar megfelelői. Milyen szülő az, aki ilyen magyartalan nevet akar adni a gyerekének?

2010. jan. 10. 14:32
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Ennél már csak a Dzsenifer, Marlonbrandó, és hasonló nevek rosszabbak...
2010. jan. 10. 14:37
 2/13 A kérdező kommentje:
Na igen, azok is elég szörnyűek, de legalább magyarosítva vannak... :)
2010. jan. 10. 14:39
 3/13 anonim ***** válasza:
78%

Érdekes ez az egész dolog, ugyanis kicsit hajazás arra, hogy 1945 előtt ha a név végén y volt, az a nemességre utalt általában: Pl: Eszterházy, Medveczky, Niczky, stb. Igazából meg ez a modernkori ipszilonozás, az tipikus amerikai stílus. Van aki ezt szereti, van aki nem.

Az biztos, hogy az illető, magyar lánykák, akik használják, nem tudják, hogy az y-nal írt családnevek a nemességre utaltak. Általában olyan családnevek ezek, melyek valamely helységről vették a nevüket.

Abban igazad van, hogy vannak szép magyar nevek, amiket nem érdemes egy más kultúrából elvett hülyeséggel elrontani.

2010. jan. 10. 14:57
 4/13 anonim ***** válasza:
74%

Pedig régen az y végződésű nevek a nemesség jelei voltak, igaz, inkább csak családnevekben.

Modernizálódunk. Mondjuk a Kitty név nekem tetszik, így írásban is, Lily is szép, mondjuk, én nem vagyok olyan "használjunk csakis és csakis magyar neveket". Mindenkinek szíve-joga, ha a gyereknek nagyon nem tetszik, úgyis változtatja felnőttkorában.

2010. jan. 10. 14:59
 5/13 A kérdező kommentje:

Én a keresztnevekről beszélek, nem a családi nevekről.

Ezeknek, amiket felsoroltam, van magyar megfelelőjük, nem értem, minek kell a külföldit használni, amikor magyarok vagyunk. Pl. a Lili sokkal szebb, mint a Lily, mert magyarosabb.

2010. jan. 10. 15:02
 6/13 anonim ***** válasza:
59%
de valakinek y-nal tetszik...senkinek semmi köze hozzá
2010. jan. 10. 15:19
 7/13 anonim ***** válasza:
54%
Kíváncsi lennék a te nagyon magyaros nevedre...
2010. jan. 10. 15:33
 8/13 anonim ***** válasza:
79%

egyszer a Westendben láttam egy plázacica nőt, két gyerekével, akik ott szaladgáltak, egyszer rájuk is szólt, innen tudtam meg a nevüket: Brendon és Alexián.

Szegény srácok. no nem mintha az én német vezetéknevem szerencsésebb...

2010. jan. 10. 15:40
 9/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen, az én nevem elég magyaros, de ha nem lenne az, akkor se tehetnék róla, hogy így neveztek el.
2010. jan. 10. 15:43
 10/13 anonim ***** válasza:
83%

A Betty és a Lily egyáltalán nem új divatnevek, éppenséggel régen sokkal gyakoribbak voltak, mint ma. A Bettyt régen rendszerint y-nal írták, a másikat inkább Lilinek (de angolul Lilly hivatalosan). A Kitty már egy újabban divatba jött, angolszász területről átvett név. Az Andy egy angol férfinév, elég vicces, ha egy lány Andi így írja a nevét.

Az, hogy y-nal engedik anyakönyvezni a neveket, szerintem cseppet sem visszataszító. Magánügy a névválasztás. Másrészt szerintem van előnye, ha változatosabbak az emberek nevei: az internet korában a kereshetőség fontos szempont. Akinek a vezetékneve pl. Kovács vagy Horváth, annak nagyon jól jön egy rikta keresztnév a kereshetőség érdekében.

2010. jan. 10. 16:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!