Hogyan védte meg magát a juhász a farkas ellen ha még a kutyára sem számíthatott?
Tegyünk rendet egy kicsit a farkasokkal. Farley Mowat amerikában őshonos, alaszkai jellegű farkasokat tanulmányozott (azt hiszem Canis Lupus Tundrarum a latin neve), ezek rendszerint nagy falkában élnek, szemben a hazánkban ma már fel-fel bukkanó, Szlovákiában (Fátra, Tátra, és a lengyel-ukrán-szlovák hármas határ vidéke, Snina járás)valamint Romániában még mindig őshonos kárpáti szürke farkassal, ami kiseb falkában, illetve egyedül is vadászik.
A juhászoknál, pásztoroknál mindig volt egy hatalmas bot, mint a betlehemezőknél is látható, amivel messzebbről is oda lehetett sózni a napi betevőjét éppen megszerezni akaró ordasnak. Nyilván nem egy, hanem több nagytestű kutyát tartottak, amik a farkast elriasztották. Az persze valamilyen trükkel élve visszajött, ha összetűzésre került a sor, és a farkas egyedül volt,akkor nyertek az ebek, ha esetleg valamelyiket le is gyűrte, a juhász odaért, és adott a bottal, vagy a puskával.
Van egyébként egy film, amit a szlovák TV az ORF és a ZDF részére készített "Magas-Tátra, a megfagyott idő" a címe, itthon nem volt sztem kapható, én is egy szlovák barátomtól kaptam. Ott bemutatja a podhorie, azaz a hegy alsó részének,a völgynek az életét, ahogyan a szlovák csuvacs ugat, a lompos pedig nem tágít, a végén a pásztor a levegőbe lő, akkor inal el csak.
A háború után szerencsére megszaporodott a farkas-állomány Szlovákiában, ám az emberek el voltak szokva ettől, ennek a megölt haszonállatok és az elhurcolt láncos kutyák látták a kárát. Romániában is eléggé sok a farkasok okozta támadás a haszonállatoknál, de ennek egyik fő oka, hogy az embereknek nincs módjuk megfelelő kerítést építeni a jószágoknak, valamint nincsenek kellően elzárva a karámok sem.
A farkas egyébként emberre a legritkább esetben támad, elsősorban akkor is a gyermekek (prédaállat-méret) illetve az idősebbek vannak veszélyben. Több esetben írtak arról, hogy Oroszországban, Ukrajnában farkas támadott emberekre, utána kiderült, hogy az állat veszett volt. Egészséges farkas messzire elkerül.
No, csak van, legalábbis odaát. Olyan 10-11 EUR a DVD
Szerintem hitelkártyával ki lehet fizetni, kérdés, hogy külföldre is postáznak-e. Egyébként Pavol Barabás filmje, meg kell kérdezni, hátha meg lehet rendelni valami jobb könyvesboltban, ha nem boldogulsz, írj egy emailt....
Amit írtál a farkasokról, az szép és jó. A probléma csak az vele, hogy az utóbbi 50-100 évre igaz.
Korábban az európai farkasok nagyobb falkákba is összeverődtek (főként hidegebb teleken - amit említettem is), és oylankor a náluk nagyobb áldozatot is leterítették. Meg akár az emebrt is.
Pár író írt is farkastámadásról, ahol a falka elől kellett menekülnie. Példának a Kőszivű ember fiait venném így először. Ott is farkasok támadták meg az embert, falkában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!