Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Hogyan védte meg magát a...

Hogyan védte meg magát a juhász a farkas ellen ha még a kutyára sem számíthatott?

Figyelt kérdés
régmúlt idők magyar kultúrájárólvan szó. feltettem itt egy kérdést régebben hogy a puli is megvédte-e a nyájat a farkastól ha úgy adódóott, és nemrég kaptam olyan választ amit szó szerint idéztek egy pásztortól, arról beszélt hogy nemhogy a pulinak, de úgy általában az összes juhászkutyának szinte semmi esélye nem volt a farkasal szemben ha összementek mert a vadállat percek alatt darabokra szedte még a legnagyobb komondort is, hiába volt szöges örv a nyakában ha a gazdája nem sietett a kutyája segítségére...ehez kapcsolódik a kérdésem hogy hogy gondolták ezt az egészet? elelve ha látja az ember hogy egy vadállat a nagytestű kutyáját is épp darabokra tépi hogy segít be neki? egyértelmű lenne a válasz puskával..na de gondolom akkoriban sem minden juhász járkált puskával ilyen esetek miatt..sőt.
2010. jan. 2. 12:11
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
89%

Tegyünk rendet egy kicsit a farkasokkal. Farley Mowat amerikában őshonos, alaszkai jellegű farkasokat tanulmányozott (azt hiszem Canis Lupus Tundrarum a latin neve), ezek rendszerint nagy falkában élnek, szemben a hazánkban ma már fel-fel bukkanó, Szlovákiában (Fátra, Tátra, és a lengyel-ukrán-szlovák hármas határ vidéke, Snina járás)valamint Romániában még mindig őshonos kárpáti szürke farkassal, ami kiseb falkában, illetve egyedül is vadászik.

A juhászoknál, pásztoroknál mindig volt egy hatalmas bot, mint a betlehemezőknél is látható, amivel messzebbről is oda lehetett sózni a napi betevőjét éppen megszerezni akaró ordasnak. Nyilván nem egy, hanem több nagytestű kutyát tartottak, amik a farkast elriasztották. Az persze valamilyen trükkel élve visszajött, ha összetűzésre került a sor, és a farkas egyedül volt,akkor nyertek az ebek, ha esetleg valamelyiket le is gyűrte, a juhász odaért, és adott a bottal, vagy a puskával.

Van egyébként egy film, amit a szlovák TV az ORF és a ZDF részére készített "Magas-Tátra, a megfagyott idő" a címe, itthon nem volt sztem kapható, én is egy szlovák barátomtól kaptam. Ott bemutatja a podhorie, azaz a hegy alsó részének,a völgynek az életét, ahogyan a szlovák csuvacs ugat, a lompos pedig nem tágít, a végén a pásztor a levegőbe lő, akkor inal el csak.

A háború után szerencsére megszaporodott a farkas-állomány Szlovákiában, ám az emberek el voltak szokva ettől, ennek a megölt haszonállatok és az elhurcolt láncos kutyák látták a kárát. Romániában is eléggé sok a farkasok okozta támadás a haszonállatoknál, de ennek egyik fő oka, hogy az embereknek nincs módjuk megfelelő kerítést építeni a jószágoknak, valamint nincsenek kellően elzárva a karámok sem.

A farkas egyébként emberre a legritkább esetben támad, elsősorban akkor is a gyermekek (prédaállat-méret) illetve az idősebbek vannak veszélyben. Több esetben írtak arról, hogy Oroszországban, Ukrajnában farkas támadott emberekre, utána kiderült, hogy az állat veszett volt. Egészséges farkas messzire elkerül.

2010. jan. 3. 15:13
 12/19 anonim ***** válasza:
100%
engem érdekelne a video,hol lehet megkapni,venni?
2010. jan. 3. 17:58
 13/19 anonim ***** válasza:
100%

No, csak van, legalábbis odaát. Olyan 10-11 EUR a DVD

[link]

Szerintem hitelkártyával ki lehet fizetni, kérdés, hogy külföldre is postáznak-e. Egyébként Pavol Barabás filmje, meg kell kérdezni, hátha meg lehet rendelni valami jobb könyvesboltban, ha nem boldogulsz, írj egy emailt....

2010. jan. 3. 20:02
 14/19 anonim ***** válasza:

Amit írtál a farkasokról, az szép és jó. A probléma csak az vele, hogy az utóbbi 50-100 évre igaz.

Korábban az európai farkasok nagyobb falkákba is összeverődtek (főként hidegebb teleken - amit említettem is), és oylankor a náluk nagyobb áldozatot is leterítették. Meg akár az emebrt is.

Pár író írt is farkastámadásról, ahol a falka elől kellett menekülnie. Példának a Kőszivű ember fiait venném így először. Ott is farkasok támadták meg az embert, falkában.

2010. jan. 3. 21:37
 15/19 anonim ***** válasza:
100%
Hideg, hosszú teleken, amikor nem jutottak más élelemhez, megtámadták az embert valóban. Egyébként a farkasos jelenet a Kőszívű ember fiaiban valahol Oroszországban, Szentpétervár környékén játszódik, nagyon kemény télben, ahol a folyó is befagyott.
2010. jan. 3. 22:00
 16/19 anonim ***** válasza:
100%
ami nem feltétlen valós eset alapján került a filmbe tegyük hozzá......
2010. jan. 3. 22:11
 17/19 anonim ***** válasza:
100%
Nyilván, igaz én a filmet nem láttam, vagy legalábbis csak régen, de lehetett fiktív is a dolog. A farkas inkább a házi jószágokat kedveli, azokkal nincs annyi baja, a karámban ha a juhok sokkot kapnak, a zűrzavart kihasználva könnyen elragad párat. Viszont csak egy jóllakott farkas a biztos farkas.
2010. jan. 3. 23:05
 18/19 anonim ***** válasza:
Baltával?
2010. febr. 6. 09:35
 19/19 anonim válasza:
A Kőszívű ember fiaiban az a jelenet egy kamu. Már a könyvben is, hogy korcsolyával menekültek a farkasok elől... ha a valóságban próbálkozik valaki ilyennel, tuti, hogy hamar elkapják és széttépik.
2010. aug. 25. 11:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!