Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Miért nincs az emberek többség...

Miért nincs az emberek többségének manapság semmilyen hasznos hobbija?

Figyelt kérdés

Abból jó pár emberből, akit kérdeztem erről (20-nál több) a többség semmi hasznosat nem csinált saját elhatározásból, csak fogyaszt: filmet néz, bulizik, szórakozik, stb.

De szinte egynek sincs semmi hasznos hobbija. Tehát

- Nem képezi magát szabadidejében, nem kíváncsi, nem olvas utána semminek. Semmi sem érdekli az aktuális trendeken és sztárokon kívül.

- Nem állít elő semmilyen értéket, legyen az bármilyen szellemi vagy tárgyi dolog.

Miért van ez? Ez régen is így volt?

2014. jún. 6. 11:46
 1/8 anonim ***** válasza:
68%

Ma ha pl. nekiállnál barkácsolni, akkor az sokkal többe kerül, sokkal tovább tart és sokkal rosszabb minőséget produkál mint a boltban kapható változat.

Képezni egyébként általában képzik magukata népek hivatalos tanfolyamokkal - HA van munkájuk és így pénzük rá.

A filmnézést nem becsülném le, pont olyan hasznos mint az olvasás vagy a szerepjáték. Biztonságos módon szerzel tapasztalatokat.

A bulit, haosnló társas szórakoást se nézném le, manapság a szociális kapcsolatokat nehéz kialakítani, fenntartani, így ezek nagyon is fontos "hobbik".

De másfelől állambácsi se nagyon támogatja a művelődést, "inkábbmennyétemplombaiskolahelyettis" a program grr!!

2014. jún. 6. 12:34
 2/8 anonim ***** válasza:
Nincs rá idejük,pénzük,energiájuk..
2014. jún. 6. 13:08
 3/8 anonim ***** válasza:
Pontosan! Nekem egy csomó dolog van, ami nagyon érdekelne, de kevés az időm. Meg ma már a levegővétel is pénzbe kerül. De szándék kérdése is, mert igenis ki tudom gazdálkodni az időt legalább egy kis olvasásra, vagy egy értelmes beszélgetésre, ha tényleg akarom.
2014. jún. 6. 13:15
 4/8 anonim ***** válasza:
30%

Egyrészt nem tudom, ki vagy te, hogy eldöntsd, melyik hobbi hasznos, és melyik nem...

Másrészt meg pl. nekem vannak olyan hobbijaim, amivel képzem magamat, ugyanis:

- olvasok (magyarul és idegen nyelveken)

- idegen nyelveket tanulok (olvasással és filmnézéssel)

- barkácsolok, kézműveskedem

Ezen kívül amúgy én is szeretek kirándulni, filmet nézni, stb.

De nem hiszem, hogy szükségem lenne az engedélyedre bármelyikhez is...

2014. jún. 6. 13:23
 5/8 anonim ***** válasza:
Mert már nincs rá igény,minden megtalálsz a boltban.Régen nem volt idő és pénz.
2014. jún. 6. 16:20
 6/8 anonim ***** válasza:

#4 Szerintem a produktív az a kifelyezés, amelyik a leginkább leírja, amire a kérdező (véleméynem szerint) gondolhatott.

Márpedig a produktivitás kézzel fogható dolog. Még ha a produktuma nem is olyan hasznos, mint ha munkával töltöttük volna az időt. Bár a hobbinak nem is a haszon az elsődleges célja. Egyébként pontosan ezért nem tartom jó kifogásnak a "már mindent megkapsz a boltban" érvelést.

1 Nem, nem kapsz meg mindent a boltban.

2 Nem minden esetben igaz, hogy jobb az, amit a boltban kapsz annál, amit te magad csinálsz.

3 A hobbinak továbbra sem a gazdaságosság az elsődleges célja, hanem a szabadidő aktív, de kellemes eltöltése. Az ember (a legtöbben) a hobbijában élheti ki szabadon a kreativitását. Ha ez még produktív is az már csak hab a tortán.

Egyébként meg a kérdésre válaszolva, azt mondanám, a "hasznos" (produktív) hobbik sajnos egyre drágábbak. Olvasni meg most is olvasnak az emberek. Tájékozódnak, képzik magukat. Csak már nem annyira a gyomtatott sajtóból, könyvekből, hanem internetről. Szellemi értéket pedig többen állítanak elő, mint gondolnád. Most nem verset írnak, festenek, agyagoznak a fiatalok, hanem blogolnak, videóznak érdekes témákról, photoshopolnak, 3D-ben rajzolnak (modelleznek), animálnak, grafikákat készítenek, humoros tartalmakat készítenek és posztolnak... Csak ezekről hajlamosak vagyunk elfeledkezni, nem úgy tekintünk rájuk, mint hasznos produktumra.

2014. jún. 7. 01:12
 7/8 A kérdező kommentje:
Valóban, a "produktív" szó jobban illik ide.
2014. jún. 7. 07:49
 8/8 A kérdező kommentje:

>>Egyébként meg a kérdésre válaszolva, azt mondanám, a "hasznos" (produktív) hobbik sajnos egyre drágábbak. Olvasni meg most is olvasnak az emberek. Tájékozódnak, képzik magukat. Csak már nem annyira a gyomtatott sajtóból, könyvekből, hanem internetről. Szellemi értéket pedig többen állítanak elő, mint gondolnád. Most nem verset írnak, festenek, agyagoznak a fiatalok, hanem blogolnak, videóznak érdekes témákról, photoshopolnak, 3D-ben rajzolnak (modelleznek), animálnak, grafikákat készítenek, humoros tartalmakat készítenek és posztolnak... Csak ezekről hajlamosak vagyunk elfeledkezni, nem úgy tekintünk rájuk, mint hasznos produktumra.<<

Az a helyzet, hogy akiket így alaposan megkérdeztem, azokra még úgy igazából ez sem volt igaz. Pedig explicit rákérdeztem az ilyen dolgokra is.

Bár ha szigorúan vesszük talán a Facebookra posztolt szelfizés, partifotók; a passzív agresszív megjegyzések talán még lehetnek szellemi termékek.

>>Nincs rá idejük,pénzük,energiájuk.<<

Ez a legnépszerűbb kifogás szerintem.

2014. jún. 7. 08:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!