Miért nincs az emberek többségének manapság semmilyen hasznos hobbija?
Abból jó pár emberből, akit kérdeztem erről (20-nál több) a többség semmi hasznosat nem csinált saját elhatározásból, csak fogyaszt: filmet néz, bulizik, szórakozik, stb.
De szinte egynek sincs semmi hasznos hobbija. Tehát
- Nem képezi magát szabadidejében, nem kíváncsi, nem olvas utána semminek. Semmi sem érdekli az aktuális trendeken és sztárokon kívül.
- Nem állít elő semmilyen értéket, legyen az bármilyen szellemi vagy tárgyi dolog.
Miért van ez? Ez régen is így volt?
Ma ha pl. nekiállnál barkácsolni, akkor az sokkal többe kerül, sokkal tovább tart és sokkal rosszabb minőséget produkál mint a boltban kapható változat.
Képezni egyébként általában képzik magukata népek hivatalos tanfolyamokkal - HA van munkájuk és így pénzük rá.
A filmnézést nem becsülném le, pont olyan hasznos mint az olvasás vagy a szerepjáték. Biztonságos módon szerzel tapasztalatokat.
A bulit, haosnló társas szórakoást se nézném le, manapság a szociális kapcsolatokat nehéz kialakítani, fenntartani, így ezek nagyon is fontos "hobbik".
De másfelől állambácsi se nagyon támogatja a művelődést, "inkábbmennyétemplombaiskolahelyettis" a program grr!!
Egyrészt nem tudom, ki vagy te, hogy eldöntsd, melyik hobbi hasznos, és melyik nem...
Másrészt meg pl. nekem vannak olyan hobbijaim, amivel képzem magamat, ugyanis:
- olvasok (magyarul és idegen nyelveken)
- idegen nyelveket tanulok (olvasással és filmnézéssel)
- barkácsolok, kézműveskedem
Ezen kívül amúgy én is szeretek kirándulni, filmet nézni, stb.
De nem hiszem, hogy szükségem lenne az engedélyedre bármelyikhez is...
#4 Szerintem a produktív az a kifelyezés, amelyik a leginkább leírja, amire a kérdező (véleméynem szerint) gondolhatott.
Márpedig a produktivitás kézzel fogható dolog. Még ha a produktuma nem is olyan hasznos, mint ha munkával töltöttük volna az időt. Bár a hobbinak nem is a haszon az elsődleges célja. Egyébként pontosan ezért nem tartom jó kifogásnak a "már mindent megkapsz a boltban" érvelést.
1 Nem, nem kapsz meg mindent a boltban.
2 Nem minden esetben igaz, hogy jobb az, amit a boltban kapsz annál, amit te magad csinálsz.
3 A hobbinak továbbra sem a gazdaságosság az elsődleges célja, hanem a szabadidő aktív, de kellemes eltöltése. Az ember (a legtöbben) a hobbijában élheti ki szabadon a kreativitását. Ha ez még produktív is az már csak hab a tortán.
Egyébként meg a kérdésre válaszolva, azt mondanám, a "hasznos" (produktív) hobbik sajnos egyre drágábbak. Olvasni meg most is olvasnak az emberek. Tájékozódnak, képzik magukat. Csak már nem annyira a gyomtatott sajtóból, könyvekből, hanem internetről. Szellemi értéket pedig többen állítanak elő, mint gondolnád. Most nem verset írnak, festenek, agyagoznak a fiatalok, hanem blogolnak, videóznak érdekes témákról, photoshopolnak, 3D-ben rajzolnak (modelleznek), animálnak, grafikákat készítenek, humoros tartalmakat készítenek és posztolnak... Csak ezekről hajlamosak vagyunk elfeledkezni, nem úgy tekintünk rájuk, mint hasznos produktumra.
>>Egyébként meg a kérdésre válaszolva, azt mondanám, a "hasznos" (produktív) hobbik sajnos egyre drágábbak. Olvasni meg most is olvasnak az emberek. Tájékozódnak, képzik magukat. Csak már nem annyira a gyomtatott sajtóból, könyvekből, hanem internetről. Szellemi értéket pedig többen állítanak elő, mint gondolnád. Most nem verset írnak, festenek, agyagoznak a fiatalok, hanem blogolnak, videóznak érdekes témákról, photoshopolnak, 3D-ben rajzolnak (modelleznek), animálnak, grafikákat készítenek, humoros tartalmakat készítenek és posztolnak... Csak ezekről hajlamosak vagyunk elfeledkezni, nem úgy tekintünk rájuk, mint hasznos produktumra.<<
Az a helyzet, hogy akiket így alaposan megkérdeztem, azokra még úgy igazából ez sem volt igaz. Pedig explicit rákérdeztem az ilyen dolgokra is.
Bár ha szigorúan vesszük talán a Facebookra posztolt szelfizés, partifotók; a passzív agresszív megjegyzések talán még lehetnek szellemi termékek.
>>Nincs rá idejük,pénzük,energiájuk.<<
Ez a legnépszerűbb kifogás szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!