Júdea khóra (Júdea népe) olvasom a görög szövegben - mikortól használják a zsidó jelzőt?
Az a semi nep, akit ma zsdoknak ismerunk, Jakob fiainak a leszarmazottai, 12 torzset alkottak. T.e. a masodik evezredben alapitottak meg a Zsido Kiralysagot a mai Izrael teruleten, es itt a foldet torzsek szerint osztottak fel. Kesobb politikai feszultseg alakult ki, es a kiralysag kette szakadt, Izraeli Kiralysagra es Judeai Kiralysagra. Az Izraeli Kiralysaghoz tartozott 11 torzs, a Judeai kiralysag gerince pedig Juda torzse volt, bar ott eltek levitak is.
A tortenelem folyaman az Izraeli Kiralysag megszunt (ellenseg elfoglalta), es a Zsido Kiralysag tkp a Judeai Kiralysag lett. Innentol nevezik a nepet yehudi-nak (Juda), majd a szlavok a yehudit zsidonak forditottak. Ezt a Zsido Kiralysagot (tkp a Judeai Kiralysagot) hoditotta meg i.sz 70-ben Roma, es a romaiak Palesztinanak neveztek .
"Kesobb politikai feszultseg alakult ki, es a kiralysag kette szakadt, Izraeli Kiralysagra es Judeai Kiralysagra. Az Izraeli Kiralysaghoz tartozott 11 torzs, a Judeai kiralysag gerince pedig Juda torzse volt, bar ott eltek levitak is. A tortenelem folyaman az Izraeli Kiralysag megszunt (ellenseg elfoglalta), es a Zsido Kiralysag tkp a Judeai Kiralysag lett. Innentol nevezik a nepet yehudi-nak (Juda), majd a szlavok a yehudit zsidonak forditottak. Ezt a Zsido Kiralysagot (tkp a Judeai Kiralysagot) hoditotta meg i.sz 70-ben Roma, es a romaiak Palesztinanak neveztek ."
Ha jól értem, Izrael kettészakadása után az északi részt az asszírok véglegesen elhurcolták, a délit, Júdeát a babiloniak, de a fogságból hazajöttek. Jeruzsálem lerombolásakor már zsidóknak nevezték a maradékot? Vagy magát a déli országrész lakóit nevezték innentől zsidónak? Az arám jehüdaj,ill. a héber jehüdah (Júda) után alakult a zsidó? Jól értem? A görög júdaiosz ennek a megfelelője? Ja, és a Benjámin törzse nem Jeruzsálem környékén volt letelepedve? Csak azért értetlenkedek egy kicsit mert nagyon vegyes dolgokat találtam, amikor kerestem ezt a témát. Köszönöm a segítséget.
Sajnos az etimologiahoz nem ertek. Az egyetlen, amiben segiteni tudok az az, hogy Benjamin torzse (vilagoskek, keresztben) Jeruzsalemtol eszakra helyezkedett el.
Az ország kettészakadásakor Benjámin törzse is Júdával volt, ugyanúgy mint Lévi törzse, Jeruzsálem pedig eleve Benjámin törzséhez tartozott, Lévi törzse pedig nem kapott földbirtokot, a jeruzsálmi templom körül dolgoztak, Júdában.
Az asszírok által elhurcolt törzsekből (10 törzs) Manassé és Dán törzsét megtalálták. Egyébként meg azt hiszem Ezsdrás könyve már a zsidó nevet is használja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!