Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Meddig terjed az önvédelem...

Meddig terjed az önvédelem határa?

Figyelt kérdés

De úgy is kérdezhetném: hol az önvédelem határa?

Kokrét eset.A közelmultban az egyik borsodi településen egy idősödő ember már megelégelte, hogy a saját kertjében termelt zöldségféléket állandóan megdézsmálják. A keritésén belül csupasz drótot feszitett ki, amibe áramot vezetett.Két - felnőtt- besurranót a 220volt leteritett, a harmadiknál a halál beálltát állapították meg.Ezért a jogtalan önvédelem, meg halált okozó tettéért a közelmultban biróság elé állították.(Az itélet meghozataláról - még - nem hallottam).

De, mi van akkor, ha én egy, esetleg két olyan kutyát alkalmazok, akik képesek megvédeni azt, ami a miénk és nem ilyednek meg a saját árnyékuktól, hanem fajra és nemre való tekintet nélkül hatástalanitják az illetéktelen "besurranókat", adott esetben kutyasz@rt csinálnak belőle.Történetesen akkor, amikor nem vagyok odahaza,vagy netán az éj leple alatt.

Ezek után hadakozhatok a törvénnyel? Egyáltalán mire számithatok?

2009. dec. 11. 19:23
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

Ja igen, tudom már. Ha életveszélyesen fenyeget, akkor már rég elszúrta, onnantól kezdve ha ügyes vagy, igazából már csak egy élő hulla. Persze egy hullát nehéz kikérdezni, hogy valóban fenyegetett-e. :)

És ugye addig mindenki ártatlan, amíg be nem bizonyítják a bűnösségét.

2009. dec. 12. 00:28
 12/12 anonim ***** válasza:

A Büntető Törvénykönyv szerint:

Btk. 29.§

(1) Nem büntethető, akinek a cselekménye a saját, illetőleg a mások személyei, javai vagy közérdek ellen intézett, illetőleg ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges.

(2) Nem büntethető az sem, aki az elhárítás szükséges mértékét azért lépi túl, mert azt ijedtségből vagy menthető felindulásból képtelen felismerni.

(3) A büntetés korlátlanul enyhíthető, ha az ijedtség vagy a menthető felindulás az elkövetőt korlátozza az elhárítás szükséges mértékének felismerésében.

Megvan. :)

Magyarán mond, hogy megijedtél, azért vettél kutyát, stb.

Töménytelen ilyesmi van amúgy törvényekben, rengeteg mindent meg lehet úszni egy maximum felfüggesztettel.

2009. dec. 12. 00:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!