Meddig terjed az önvédelem határa?
De úgy is kérdezhetném: hol az önvédelem határa?
Kokrét eset.A közelmultban az egyik borsodi településen egy idősödő ember már megelégelte, hogy a saját kertjében termelt zöldségféléket állandóan megdézsmálják. A keritésén belül csupasz drótot feszitett ki, amibe áramot vezetett.Két - felnőtt- besurranót a 220volt leteritett, a harmadiknál a halál beálltát állapították meg.Ezért a jogtalan önvédelem, meg halált okozó tettéért a közelmultban biróság elé állították.(Az itélet meghozataláról - még - nem hallottam).
De, mi van akkor, ha én egy, esetleg két olyan kutyát alkalmazok, akik képesek megvédeni azt, ami a miénk és nem ilyednek meg a saját árnyékuktól, hanem fajra és nemre való tekintet nélkül hatástalanitják az illetéktelen "besurranókat", adott esetben kutyasz@rt csinálnak belőle.Történetesen akkor, amikor nem vagyok odahaza,vagy netán az éj leple alatt.
Ezek után hadakozhatok a törvénnyel? Egyáltalán mire számithatok?
A reakció mértéke nem haladhatja meg az akciójét.
Magyarul egy tolvajt nem lőhetsz le, ha viszont már fegyvert fog rád, akkor az életedet fenyegeti, tehát önvédelemből lelőheted.
(Előző vagyok)
Szerintem kutyákkal ma már nem mégy sokra.
Egy "jóra való" besurranó tolvaj ma már megfigyeli a célpontját és ha van kutya, akkor visz gázsprét, vagy valami mást.
Amúgy ha nem kifejezetten ölésre képezték ki őket, akkor nagy "mázli" kell ahhoz, hogy a betörő ne jöjjön ki élve, ha viszont arra képezték ki őket, az már akkor is minimum jogsértés, ha nem bántanak senkit.
Azt nem tudom, hogy akkor mi van, hogyha maradandó sérülést okoznak, de én továbbra is fenntartom, hogy nem jó ötlet csak ezért kutyát tartani.
Kedves 20:53-as!
A jog szerint helyesen jártál el.
Ha emiatt "megütöd a bokád", akkor a rendszer rossz (a rendőrök, a bíróság stb.) nem te.
Akkor követtél volna el bűnt, ha önvédelemből megölöd az illetőt
21.51:
Ez őt nem nagyon vígasztalja valószínüleg:P merthogy a rendszer így is-úgy is rossz. Ezt arra értem, hogy az önvédelem mértéke addig terjedhet, amilyen fokú volt a támadás. Tehát ha engem valaki puszta kézzel támad meg, én nem védekezhetek pl. baseball-ütővel, még akkor sem, ha a támadó egy kigyúrt 120 kilós állat, én meg 50 kiló vagyok vasággyal együtt.
(Bocs az offért)
Ez nem teljesen igaz.
Csak nem tehetsz benne nagyobb kárt, mint amit ő legrosszabb esetben tehetne benned.
Magyarul fejbe verheted egy baseball ütővel, de hogyha belehal, akkor büntethető vagy.
Ha max. eszméletét veszti, az elvileg még belefér
Van erre is egy olyan passzus, hogy mikor nem bűn embert ölni. Rég olvastam, bevallom, de amennyiben az életedet veszélyben érzed, akkor jogos önvédelem, valamint ha baleset történik, pl kicsit nagyobbat kap és úgy marad, akkor sem kaszniznak be.
A kutyákra visszatérve. Ha figyelmeztetsz a kutyákra, akkor is maximum a kutyákat altatják el. De azért vigyázz, nehogy tiltott fajtát telepíts, mert akkor csúnyán előkaparhatnak.
Egyébként a kutya ritkán öli meg az embert, inkább csak alaposan kicakkozza. Nekik az elsődleges, hogy senki se lépjen be a területükre, kajának rossz ízű az emberhús, ergo nem éri meg kinyírni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!