Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Melyik a népszerűbb, a japán,...

Ágoston Noémi kérdése:

Melyik a népszerűbb, a japán, vagy a koreai? (többi lent)

Figyelt kérdés
én mindeddig azt hittem, hogy a japán kultúra elterjedtebb, de mostanában veszem észre, hogy zenében is a koreai előadók a híresebbek (japánoknál néhány százezer megtekintés, koreainál meg több millió) a koreai sztárokkal is több blog foglalkozik, és a sorozatok közül is talán 1-2 shounen kivételével a koreaiak elterjedtebbek, pl. a Boys over flowers népszerűbb, mint a Hana yori dango (legalábbis facebook alapján) bár lehet, hogy ezt csak én látom így, de hiába kutakodok akár jpop előadók után, van néhány népszerűbb, de nincs igazán olyan kimagasló... lécci javítsatok ki, ha tévedek, mert én részemről jobban szeretem a japánokat, és ezért érdekelne, hogy (még ha ezt nem is lehet így behatárolni) melyiknek van több rajongója... természetesen ez semmit nem változtat a Japán iránt érzett szeretetemen, csak azért örülnék, ha az én kedvenc előadóim is lennének olyan híresek, mint mondjuk egy SNSD :D előre is köszi a válaszokat ^^

2014. febr. 13. 19:49
 1/6 anonim ***** válasza:
0%

Üdv Noémi!

Magától értetődően a Japán kultúra elterjedtebb, és népszerűbb. Szerintem nem is lehet a koreiaihoz hasonlítani, mert a japcsik többet letettek az asztalra.

Ott van például az óriási nagy Nintendo cég, amelynek a termékeit milliók veszik. A manga-anime világszerte népszerű. Japánul szerintem többen akarnak megtanulni, mint koreaiul. Legalábbis, én nem találkoztam még olyannal, akit érdkelt volna a koreai nyelv.

A koreaiak szerintem nagy részt Psy-nak köszönhetik a sikerüket, mert a Gangam style-ot, a youtube-on már majdnem 2 milliárd megtekintésnél jár. Ettől azonban nem hinném, hogy például a japán cégek népszerűgét a koreaiak a háttérbe tudnák szorítani.

2014. febr. 13. 20:01
 2/6 A kérdező kommentje:
én is így gondoltam, csak azok után, hogy a környező településeken minimum 5 korea-fan, és kb. 2-3 japán rajongó van, egy kicsit elbizonytalanodtam :/ mondjuk az animékben-mangákban nem kell csalódnom, mivel az egyaránt szólhat fiúknak is, csak a zene meg a dorama volt az, ami egy kicsit kibillentett, de az is lehet, hogy ez csak azért van, mert a japánok maguknak csinálják a zenét, és nem a nyugatiaknak, a koreaiak meg is-is? mindenesete köszönöm a választ :) (amúgy én a koreaiakat is szeretem, de nekik inkább csak a zenéjét :D)
2014. febr. 13. 20:06
 3/6 anonim ***** válasza:

A helyzet eléggé bonyolult. A koreaiaknak egy tudatosan, az elmúlt évtizedben felépített stratégiája érett most be, amely során "világhódító" útra indultak, az erőteljes kulturális exporttal. Minden lehetséges eszközt bevetnek, hogy a világon egyfajta kulturális nagyhatalmi státuszt érjenek el, ami nagyon jól működik is.

A butácskább tindédzsereket persze csak a K-poppal lehet befogni, de ennek hatására néhányan a nyelvet is elkezdik tanulni, meg úgy anblock "korea fanok" lesznek. Magasabb szinten pedig a történelmi drámáikkal, kulturális központhálózatukkal sulykolják a saját kultúrájukat és történelmüket.

A Japánnal való összehasonlításban tudni kell, hogy bár Japán egy jóval nagyobb ország területre és népességre mint a felezett Dél Koreai köztársaság, de óriási súlya van az elmúlt évszázad történéseinek, mely során a Koreaiakat a Japánok nagyon keményen megszívatták, megszállták, megalázták. Aztán utánna a 2. vh utáni történések is elég sok keservet okoztak nekik. Gyakorlatilag a 90-es években tudtak beindulni igazán, óriási lemaradásban a világ többi részéhez képest. De a sok negatív hatás következtében eléggé megedződtek, szívósak lettek és kőkeményen vissza akarnak vágni az új világ eszközeivel. Alapvető törekvés, hogy Japánt minden erővel le kell győzni, ha nem is fegyverrel, de gazdaságilag és kulturálisan. És a kitartó, 200%-os erőkifejtéssel ez működik is mint látható. A Japánok fejlődési stratégiáját utánozzák, de náluk sokkal vehemensebben és gyorsabb ütemben, és sok tekintetben most előrébb is vannak mint a Japánok. A Japánoknál nincs meg ez a történelmi sérelmek miatt kialakult, nagyon erős hajtóerő a "visszavágásra".

2014. febr. 13. 21:47
 4/6 anonim ***** válasza:

Szerintem a japán kultúra elterjedtebb, mivel emberi hülyeség révén, ha egy járókelnek emlegetjük fel kóreát egyből észak-kórea jut az eszébe, amiről meg tudjuk, hogy azért nem meseország

viszont egyértelműen a kóreaiak sokkal kedvesebbek, nyíltabbak (éltem japánban - kóreában) a zenéjük is híresebb, részemről kórea a kedvenc ^^ a japánoknál az ember örök külföldi marad :(

2014. febr. 14. 20:53
 5/6 A kérdező kommentje:
értem :) én azért szeretem a japánokat, még ha zárkózottak is, és bár a történelmükről nem tudok sokat, de ha jól tudom, ők meg Amerika miatt szívtak eleget :( mondjuk az európai/amerikai embereknél tapasztalatom alapján mind a ketten kedvesebbek, és normálisabbak, szóval szeressük őket :3
2014. febr. 15. 18:22
 6/6 anonim ***** válasza:

Ázsiában a Japán zene a népszerűbb, nézd csak meg, Kínában az AKB48 mintájára megcsinálták a JKT48at, Indonéziában meg a JKT48at!

Koreában történelmi okok miatt nem szeretik Japánt, inkább mindig versenyezni akarnak velük meg mást csinálni.

2014. máj. 15. 19:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!