Úgy tudom, hogy Szent István koronáját III. Henrik a Magyar Királyságból való kivonulása után nem adta vissza I. Andrásnak.
Mert Orseolo Péter Henriktől kért segítséget jelképesen neki adta Szent István koronáját, és lándzsáját. Ezért is érdekel, hogyha létezik még ez a korona, akkor hol található, vagy melyik későbbi királyhoz kerülhetett.
A palást is egy érdekes ereklye. Akörül is nagy az elferdítés, nem is engedik vizsgálni. Áll rajta egy név, amit tévesen Stephanusnak gondolnak, pedig tisztán látszik, hogy Stebanus, aki egy élő valós személy volt. A Szent Koronán azért van latin meg görög írás, mert az Istenhez tartozó nyelv a latin, ezért van a felső részen latin írás, görög alul. POntosan nem tudom miért, valami ilyesmi, nem emlékszek pontosan. DE az tény, hogy Magyarországon a latin és görög nyelv is hivatalos volt, merta veszprémi apácazárda a mai napig fennmaradt, ami görögül van, pedig 1020-ban alapította István. De, hát ez olyan, hogy alapjába kéne újra íri a történelmet, amire a tudományos akadémia(direkt kis betűvel magyar nélkül) nem is mer gondolni. Istváné volt a korona.
2015. jan. 2. 14:51
12/16 hollófernyiges válasza:
'Szent István első pénzén egy zárt(!) korona látható, mely akár a mai Szent Korona sablonos képének is tekinthető."
A liliomos oldalaival elég egyértelműen nem a Szent Korona az:
Így van, valószínűleg bizánci hatásra készült zártnak a korona. Az eltérő (görög és latin) felíratok magyarázatát pedig az imént magyarázta meg kettő feljebb egy válaszló.
2015. jan. 2. 18:41
14/16 hollófernyiges válasza:
Vannak hasonló, görög és latin feliratú tárgyak?
(btw, akkor nem volt olyan, hogy hivatalos nyelv, a kolostorokban használt nyelv attól függött, hogy honnan jöttek az alapítók, a dokumentumok nyelve meg attól, hogy kinek írták. És ekkor még az egyházszakadás előtt vagyunk, nincs formálisan különálló katolikus és bizánci egyház)
2015. jan. 2. 21:24
15/16 anonim válasza:
De Magyarországon mind két nyelvet használták. Ahogy írtam bizánci a veszprémi apácazárda alapító levele.
2015. jan. 2. 21:32
16/16 anonim válasza:
Jobban mondva görög. Nem tudom milyen papok vagy apácák jöttek oda.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!