Hova fajulnak már a mai általános iskolás korú gyerekek?
Sziasztok!
Nem tudom elhinni, hogy ez a menő a mai gyerekeknél.
Minap nézegetem a tesóm (13 éves) facebookos oldalát, s ismerőseit, akik szintén ennyi idősek.
A primitív és az alpári szó gyenge kifejezés azokra a gyerekekre. Fenyegetőznek egymás oldalain, leku*vázzák egymás anyját, s már a családjaik kiirtásánál tartanak.
A gyengébbeket csicskáztassák, kihasználják, megverik. Ha ellenáll, akkor megalázzák, lecsírázzák.
Emberek, hova tartunk?
A tesóm is inkább egy visszahúzódóbb típus, s volt rá alkalom, hogy bántalmazták.
Annyi információt még írok: én már felnőtt vagyok, s nem velük élek. Anyám és a nevelőapám egy lecsúszott, alkoholista emberek, akik nem állnak ki a saját gyerekeik mellett. Sosem tudom nekik megbocsájtani, hogy az én gyerek korom is tönkretették emiatt.
Viszont a kérdésem még mindig az, hogy miért fajul már így el a világ?
A szülők miért hagyják ezt?
Minden gyerek úgy akar felnőtté válni, hogy felnőtteket utánoz. Teszi ezt a környezetéből merített tapasztalatokból látottak alapján, valamint a tv-ben számára erősnek és követendő példának titulált karakter viselkedése alapján.
Ezt látja, ezt tartja menőnek, ezt teszi.
Ez nem a kamaszok, hanem a mi felelősségünk. Lehet rájuk mutogatni, de változtatni csak mi tudnánk ezen felnőttek.
A másik része, a kulcsos gyerekek esete. Valljuk be nagyon sokan vannak.
Amíg a megélhetéshez szükséges mindkét szülőnek reggeltől estig dolgoznia, amíg az oktatásban a fegyelmezés minden eszközét elveszik a pedagógusoktól, addig a gyerek szabadon tesz és mond mindenkinek azt amit akar.
A jogaikat nyilván ismerik, de a kötelezettségeikre senki nem tanítja meg őket.
A szülő azért mert vagy nem érdekli, vagy nincs otthon, a tanár meg azért mert nincs rá lehetősége.
Kamasz fiaim vannak. Szerencsére "normálisabbak" a társaiknál, a suliba nincs panasz a viselkedésükre. Nyilván nem tudom kiküszöbölni a környezet rossz hatásait, de hálás vagyok amiért van időm arra, hogy sokat beszélgessek velük, és ezeket tompítani tudjam.
Az egész társadalomnak változnia kellene ahhoz, hogy ők változhassanak.
Az internettel megszűntek távolságok. Az alpáriságban is. Az a gyerek, akivel nem foglalkoznak, társakat keres, mert ez a normális igénye. Ilyeneket talál, mert ezek a legharsányabbak. Sokuk eltanulja jobb híján.
A brutalitás a verseny miatt növekszik. Ha nincs verseny, jó a "cipőt a cipőboltból" reklám is. Ha túl nagy, bármi megengedett. A terület nő. A termékről átmegy a politikába, a családba, a közbeszédbe. Már csak tudatosan lehet védekezni ellene. De annak agyereknek, akinek nincs elfogadott (szeretett) irányítója, mi legyen az elválasztó? Semmi, mindent átvesz. Aztán alkalmazza. Elmegy diszkóba, drogozni, erre biztatják. Így lesz "nagymenő". Mint régen a dugicigi, lehetőleg az iskola wc-jében, mert ott izgisebb. Eldugott parkban nem ügy, ennek a célja, hogy lássák.
A (nagyon kisgyerek korban történő) irányítás híján marad a net, a játékok és a horrorfilmek. Az a minta. Volt itt olyan kérdés, hogy tényleg vérzik, ha elvágják a nyakát? Nem tudják megkülönböztetni a valóságot a virtuálistól. Azt képzelik a valóságba nis 3 élet van, mint a játékban. És "game over" után újraindítjuk.
Miért gondolnánk, hogy ilyen környezet ismereteivel, ilyen elmével tudja, mit jelent, ha valakinek az anyját elküldi. Az csak egy mondás. Nincs jelentése számára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!