Mekkora befolyása van ma, a szabadkömüveseknek a magyar társadalmi életre, ki szabadkömüves (bizonyítottan, nem csak rámondva, esetleg forrással ellátva) a magyar közéletben, politikában?
Most csak a szertartási elemekre reagálok:
-Mennyivel ésszerűbbek egy római katolikus, vagy pláne egy keleti ortodox szentmise elemei egy szabadkőműves páholymunka rituális elemeinél?!
Tavaly turistaként alkalmam volt végignézni egy pravoszláv szentmisét, amely kb 3 órát tartott és tuti, hogy senki semmit nem értett belőle, márcsak az ószláv liturgikus szöveg miatt sem... Ezzel együtt szép és emelkedett volt, a kórus is szépen énekelt.
Kérlek fogadd el, hogy a szkm rítus is szép és emelkedett azok számára akik részt vesznek benne, azzal a különbséggel, hogy még értjük is és nemcsak a nyelv, de a tartalom miatt is.
Üdv:
Ádám
igaz engem római katolikus szellemben neveltek, de mára már nemtartjuk a kapcsolatot... én és az egyház.
ennek több oka is van.
az egyik, hogy már gyerekkoromban furcsálottam, hogy egyesek a meséket szó szorosan értelmezték és ez megintcsak nem méltó mai tudásszintünkhöz.
ha valaki ma olyat mond, hogy az ö hitével nem egyeztethetö az evolució, akkor az szimplán buta.
ez a gondolkodás a démonok, szellemek, boszorkányok korának gondolkodása...
szégyenkezek, hogy MA a tvben egy jós-müsor meg tud maradni... és még csak nem is egy.
a másik ami miatt eltávolodtam a ktolikus egyháztól, nemcsak azért, mert a lét több áldozatot követelt, mint némelyik modern diktátor egész életmüve során, hanem mert MA még az új pápa is mutatkzik és fogadja a világ elsö számú háborús bünösét, obamát... ez az én világképemmel ma, tudván snowdenröl, tudván a drónokról... nem elfogadható.
DE, a katolikus misék és a szkm okkult szertartások között lényges különbség van...
én, a hívö, nem kell beöltözzek, nem kell szerepeket játszogassak, se nem történnek ezek a szeánszok a társadalomtól elrejtve...
ezenfelül, ez egy hit, hogy ki hisz benne ki nem, az egy másik kérdés, de így legitim, hogy egy hit ilyen miséket végrehajtson, hisz szerintük ez isten nevében, isten tiszteletére történik, ám ha már valaki hisz benne, hogy tud egy második, a hitétöl eltérö okkult tevékenységben részt venni... ha meg ezek a tevékenységek nem hit jellegüek, megintcsak itt a kérdés akkor minek?!
tehát rendkívül megkérdöjelezhetö az egész vagy így vagy úgy...
sajnos azt lehet észrevenni, hogy ma, amikor az emberiség számos természeti törvényt megfejtett, ma amikor, azzt kéne gondoljuk, hogy a kuruzslást megöllte a tudás, azt kell észrevegyük, hogy a spiritizmus, okkultizmus, babonák egy reneszánszt élnek.
persze minnél többet tudunk, annál több kérdés is adódik,
de idézném (nem tudom a pontos szavakat, most nem is fogok utánanézni) carl sagan-t, egy nagyszerü asztronomust, ill. a feleségét, aki carl sagan utolsó perceit mesélte el, hogy ránézett utoljára "... and he knew, we would never meet again..." és meghallt.
a szkm nem tud semmit, titka nincsen, de azt sejtetti, hogy valami ösi titok örzöje lenne és az altruizmus köntösébe öltözik, hogy ezeket a kételkedö embereket, evvel a misztikus show-val elámítsa...
Kedves Kérdező!
Igen, valóban sajnálatos, hogy terjedőben vannak az áltudományok és egyre népszerűbbek az egyéb népbutító áramlatok is.
A szabadkőművesség rítusai viszont több száz éves hagyományt követnek, a hagyományok értékes részei kultúránknak. A szabadkőműves rítusokat a Világegyetem Nagy Építőmesternének dicsőségére végezzük, e tekintetben tehát hasonlóak a különböző egyházak gyakorlatához, mindössze arról van szó, hogy mi nem kívánjuk megmondani, hogy melyik világvallás jó és melyik nem, hanem mindegyiket tisztelettel elfogadjuk és azt követjük amelyiket akarjuk.
A szkm szertartásoknak tehát van spirituális tartalma, azok számára akik azt végzik, mégha nem is olyan formában mint a vallásoknál. A "titok" egyszerűen önmagunk megismerése. Ez egy olyan "titok", amely nem attól titok, hogy valaki eltitkolja, hanem attól, hogy mindenki másként, mindenki önmagában személyesen éli meg és éli át.
Ha számtalan hagyományos vallási és nem vallási rítusra úgy tekintünk, mint az emberiség közös kultúrkincsére, akkor ebben a szabadkőműves hagyományoknak is megvan a maga helye. Nem szabad túlértékelni, de alulértékelni sem.
Üdvözlettel:
Ádám
q.e.d.
tehát szekta, tehát okkulkt...
és ha most megállapítottuk, hogy ez egy hit a hitben, akkor mit keresnek szimbolikái pl. washington, canberra alaprajzaiban vagy miért épält egy komplet astana e szekta jeleiben?
a felvilágosultság, az szekularizáció. azaz mindenki lehet vallásos, de az államnak ehez köze nincsen.
enek ellenére a szkmség mindenkire ráerölteti okkultizmusát. ezért a szkmség a felvilágosultság ellentéte.
:-)
Tehát nem okkult, tehát nem szekta, tehát nem hit a hitben, tehát semmi köze az államhoz és semmi köze az egyházakhoz, tehát nem erőlteti rá magát senkire...
Ezek persze csak kijelentések, ahogy a tieid is, nem bizonyítottunk vagy cáfoltunk semmit, csak elmondtuk a véleményünket.
Üdv:
Ádám
tény 1. a szkm-ség jeleket használ, melyeket a világra eröszakol, bizonyított, példák a korábbi kommentekben, magad is megerösítetted.
tény 2. a szkm-ség szeánszokat tart, utánaolvasható, te megerösítetted, senki sem tagadja, bizonyított.
tény 3. a történelem számos korszakában nagy arányban vagy kizárolagosan szkm tagok voltak döntéshozó pozicióban, senki sem tagadja, köztudott történelmi tény, bizonyított.
és akkor még számos kis apró részlet van ami bizonyított, te sem tagadod, nem vitatott, köztudott stb....
tehát maradok az állításomnál q.e.d. azaz quod erat demonstrandum, azaz, ami bizonyítandó volt, azaz a bizonyítékok bemutatásra kerültek, általad ezek nem cáfoltak, köztudott... az, hogy te ezeket a bizonyítékokat másképp interpretálod, az egy dolog...
de amúgy sem ez volt bizonyítandó, mert nem afelöl intéztem kérdést a közösség felé, hogy a szkm-ség ártalmas e a társadalomra e vagy sem, mivel ezt már tudom, hanem a kérdésem afelöl érdeklödött, hogy e káros szubkultura, mekkora szerepet játszik hazánkban, tehát a kérdés egyáltalán nem a mi kis dialogusunkat firtatta...
sajnos azt látom, hogy bennünket, az emberiséget, egy kis hatalomkör manipulál kedve szerint és ezekben a körökben közvetlenül és közvetetten a szkmség egy láncszemet képez.
had térjek egy ici pici gondolat erejéig ki az aktuális történésekre:
per pillanat ukrajnában egy eröszak utján halamora jutó antidemokratikus csapat ül. ez köztudott.
és a médiák ezeket, az antidemokratákat nevezik demokratáknak, holott:
tény, hogy nem választás és tény, hogy eröszak utján kerültek hatalomra...
hogy céljaik nemesek e vagy sem, hogy ök lennének a jók vagy sem, az itt teljesen másod, harmadrangú, mert elöször is az vizsgálandó, hogy demokratikus úton kerültek e a hatalomra, és mivel a válasz nem, ezért lehetne a jaccenyuk a szentlélek is személyesen, onnan kezdve, amikor a eröszak utját választotta, teljesen mindegy, hogy a nép támogatja e öket, hogy mik az elképzeléseik... stb.
de a médiák nekünk, öket a jókként mutatja...
miért?
hogy lehet, hogy egy jogállamban ilyen hírközlés történjen?!
vagy evvel is az igazolódik, hogy európa (és természetesen az egyesült államok, csak avval a különbséggel, hogy az egyesült államok még sose volt jogállam), ha ez a hírközlés összhangban van az európai vezetésekkel maga sem demokratikus, maga is imperialista, eröszakos, jogellenes diktatorizmus?!
ez viszont azt sejtetti, hogy egyesek összejátszanak és közös célokat valósítanak meg.
több európai vezetöröl is tudni, hogy szkm.
az egyik ismertebb példa az olasz propaganda due páholy, melynek berlusconi is tagja volt, mely államcsínyt tervelt és melyet be is tiltottak.
de mint mondottam, a világ vezetöi és gazdagjai köreiben a spiritizmus és okkultizmus népszerü és ez igen csak aggasztó. olyan emberek döntenek a mi sorsunkról, akik gyertyafényben pentagrammokat táncolnak körbe, rituális orgiákat ünnepelnek, szimbolikákat szórnak szét a társadalmunk minden szintjén, legyen az építészet, müvészet, szorakoztatási ipar... itt félre értés ne essék, nem én hiszek ebben a mágiában... DE ÖK HISZNEK BENNE!!!
Kedves Kérdező!
Sok mindenben igazad van amit írtál, de néhány szabadkőművességgel kapcsolatos dologban nincs.
Nézzük, hogy mi tény és mi tévedés!
1. A szabadkőművesség használ jeleket és szimbólumokat, ahogyan mindenki más is, ezt már tisztáztuk, ezeket azonban nem erőlteti rá senkire. Maga használja, másnak nem írja elő a használatát, és persze meg sem tiltja, nincs is ezekre lehetősége. A világ városai mindenféle szimbólumokkal tele vannak, ebben egy elhanyagolható kisebbséget jelentenek a szabadkőműves szimbólumok.
2. A szabadkőművesség nem tart szeánszokat. Gyűléseket tart, amelynek megvannak a rögzített formai keretei, szabályai, ahogyan minden más szervezet gyűlésének is.
3. A szabadkőművesek a történelem legtöbb korszakában, és a legtöbb országban sohasem voltak többségi döntéshozó pozícióban, még az Egyesült Államok-ban és annak alapítási időszakában sem, habár ott voltak relatíve legtöbben és leginkább központi helyzetben. Ha a szabadkőművesek nagy arányban döntéshozói pozícióban lettek volna sok helyen, akkor nem kellett volna diszkréten és bizalmas körülmények között találkozniuk. Sok olyan helyen is hatalmas szabadkőműves hatásokról beszélnek egyesek, ahol sok száz kilométeres körzetben egyáltalán nem is működik szabadkőműves páholy. (Ilyen például Kazahsztán)
4. A szabadkőművesség tevékenysége a társadalomra nézve gyakorlatilag minden korszakban hasznos és haladó volt, legfeljebb jelentéktelen hatású sok esetben. A szabadkőművesek nem manipulálnak senkit és erre módjuk sincs.
5. Az Egyesült Államok egy demokratikus jogállam, bár nem tökéletes, ahogyan a világ egyik állama sem az, mert emberekből áll.
6. A spiritizmus, okkultizmus és mágia sajnos valóban népszerű egyes körökben, de ezekhez a körökhöz nem tartoznak a szabadkőművesek, mert ők ilyesmivel (legalábbis szabadkőművesként) nem foglalkoznak. A szabadkőművesek között kiemelkedő tudósok, művészek és más gondolkodók vannak, akik között inkább a felvilágosult szkepticizmus jellemző.
Mindezeket nem feltételezések és regényes összeesküvéselméletek alapján írom, hanem egyrészt személyes tapasztalatból (a jelenlegi helyzetre vonatkozóan), másrészt megbízható dokumentumok sokasága alapján (a múltra nézve).
Üdvözlettel:
Ádám
ha ezt még rajtunk kívül olvassa valaki, akkor itt egy valamit tisztáznunk kell, itt nem holmi egyszerü procedúrákról van szó, ami egy szervezet fontos müködési eleme lenne.
nem itt, hogy a szkm okkult szeánszokat tart.
te is tudod, valami ibrahim haim... vagy ehez hasonló -eszem ágába nincs, hogy utána nézzek- gyilkosságát játszák (-átok) el, ahol meg gyilkolják, egyesek gyilkost játszanak, mások papokat stb.
a szkm székházakat nem székháznak, hanem temple-nek templomnak hívják, amely szigorú ritálé szerint fekete fehér padlócsempével van kirakva, három oszlop van a a nagymester széke körül, rituális lámpások, a már ismerk körözö és derékszög, piramisok diszitik e templomot.
de nézzünk meg két ismertebb tag filmjét, akiröl nem tudják az emberek, hogy ök is szkm:
https://www.youtube.com/watch?v=aI7eg-HIC-g
ez úgy néz ki mint egy bélyeggyüjtöklub?!
miért ülnek a tagok fesel a fejükön egy olyan gyülésen, ahol a szószoló kaftánban szónokol és arról beszél, hogy ennek az oázisnak mi a teendöje?!
felnött emberek ilyen szerepekbe bújnak szátszogatnak???
DE mi célból??? az ember nem húzz magára egy kaftánt és hirdeti magáról, hogy ö a sivatag fia...! csak úgy...!
két lehetöség van:
az egyik, hogy ezeknek az embereknek elment az eszük (bizonyára ez is igaz néhányra)
a másik, hogy ezeknek a rituáléknak valami értelme van... és ha igen, mi?
na de akkor nézzük meg, a NEM-RÁNK-KÉNYSZERÍTETT építészetet:
ez nem összeesküvés, tessék letölteni, a google föld alkalmazást és menjetek el, washingtonba, canberrába...
vagy menjetek ki az ajtó elé nyitott szemmel és nézzétek meg, hány épület homlokzatában található bagoly, körzö és derékszög, szpfinx, piramis vagy obeliszk...
1. ráerölteti, egész városok ebben az omniprezens maszlagban úsznak
2. tart, ezt te is tudod, számos bizonyítékot adtam rá, ezeket nem is vitatod.
3. a magyar reformkor többsége
- olaszország egyesítöje: Giuseppe Mazzini
- olaszország 70es éveiben a propaganda due, gyakorlatilag az össze ipari vezetöt és politikust magába foglalta, köztük berlusconit is, mint írtam ezt a páholyt betiltották és nagyrésze az illegalitásba vonult
- hol történt németország egyesítése?
melyik épületben?
mely templom épülete nem véletlenül néz úgy ki, ahogy.
mert építöje hess, szintén klubtag... volt.
- németországban ellátogathatunk lipcsébe is, ahol megtekinthetjük az okkult, totálisan hit-jellegü építményt, a Völkerschlacht denkmal-t: [link]
nem hasonlít ez erre:
vagy erre:
és ez mi:
- amerika elnökei, alapító atyjai...
+ nem kell, hogy kizárolagosan szkm-ek ülljenek a politikában, elég csak egy kissebbb nagyobb érdekcsoport, amely folyamatosan befolyásolja a döntéseket
4. ha egy ugyanazon homogén szervezet tagjai hozzák meg az adott régió döntéseit, akkor az már manipuláció!
5. az egyesült államoknak köze nincs a demokráciához:
- kivégzések, GYILKOSSÁGOK drónokkal! ez totálisan ütközik bármilyen nemzetközi joggal. ezek a gyilkosságok nem háborus térségekben és nem háborús helyzetekben történnek!!! ezért ez nem háború, hanem gyilkosság, ami miat obamának elöbb utóbb felelnie kell egy biróság elött és ha ez csaqk posztumusz fog történni, de meg felelni fog és felelnie kell!!!
- jogellenes ember elrablások
- jogellenes fogvatartások
- kínzások
- a sajtó szabadság korlátozása
- polgári jogok korlátozása, homeland security
- imperialista háborúk kezdeményezése
- és a bush-testvérek floridai show-ja után, a demokrácia eltörlése (noha elötte sem volt demokratikus az egyesült államok)
6. igaz newton nem szkm volt, hanem rózsakeresztes, de talán ebben a példában mutatkozik a leginkább, hogy látszólag müvelt emberek, milyen okkult hokuszpokuszban képesek hinni. a mai napig sokan szeretnek nyilatkozni róla, hogy mekkora érdemei voltak, így pl. hawkins mindig avval kérkedik, hogy ö azon tanszék vezetöje, melyé egykor newton volt, közben elfelejti megemlíteni, hogy ez az ember több okkult írásokat gyártott, mint tudományost...
a szimbolikák, széánszok, az okkultizmus, melyeket az elözö pontokban megmutattam, az A FELVILÁGOSULTSÁG ELLENTÈTE!
fel fogod ismerni, minnél inkább, minnél mélyebre merülsz e világba, hogy ök vizet prédikálnak, de bort isznak.
ha úgy lenne, ahogy te hiszed, hogy van, akkor nekem evvel az egésszel semmi bajom sem lenne, söt tán még én is az lennék... de, akkor a szimbolikákra semmi szükség sem lenne...
nos én nem akarok tovább erröl ebben a formában vitatkozni, mert egyikünk sem vitatja a másik oldal érveit, söt a te érveid, az enyémeimet támasztják alá -és ezt nem nagyképüségnek szánom- csak te ezeket az elemeket bagatellizálod és más fényben akarod megjelentettni, de ezen a ponton nem elég már szóban itt interprtálgatni, hanem tessék megnézni és rájönni!
elöbb utóbb te is rá fogsz jööni, de az is lehet hogy számodra ez a lepel soha sem hull le.
én azért nem itéllek el téged, azért nem itélem el pl. kossuth lajost, mert meg vagyok róla gyözödve, hogy ök, pont ezek miatt a belépö reklámszövegek miatt -amik egy bizonyos szintig igazak is- jóhiszemüen cslekedtetek.
minden amit írtam, bizonyított, CSAK te ezt másképp interpretálod...
Az általad említett feltevéseket és elgondolásokat én is ismerem. Nos, az én fejemben valóban másképp áll össze a kép. Nem hiszem, hogy értelme lenne a további vitának, csak két dolgot jegyzek még meg:
1. Azok a szabadkőművesek akiket én ismerek (magyarok és külföldiek a világ sok tájáról) az én ismereteim és legjobb meggyőződésem szerint tisztességes, jószándékú emberek, többségükben olyan alkotó értelmiségiek akik a saját szakmájukban széleskörben elismertek. A történelemből ismert szabadkőművesek, pedig olyan személyek akikről az iskolában tanulunk és a legnagyobb megbecsüléssel beszélünk róluk. (Kossuth Lajos, Ady Endre, Wolfgang Amadeus Mozart, George Washington, Alpár Ignác, Benedek Elek és fia Marcell, Csokonai Vitéz Mihály, Hajós Alfréd, Neil Armstrong, Honoré de Balzac, Bem apó és még sorolhatnám hosszan az magyar és egyetemes kultúra nagyjait)
2. A demokráciát valóban fenyegetik veszélyek, de ezek a veszélyek nem titkosak, hanem sajnos nagyon is jól láthatóak. A rasszizmus, antiszemitizmus, idegengyűlölet, intolerancia, sovinizmus, neonáci és újfasiszta ideológiák és egyéb ordas eszmék fertőzik az ifjúságunkat, közbeszédünket, de ma már a politikai elit köreiben is megjelentek. A szabadkőművesek ezek ellen küzdenek a maguk szerény és visszafogott eszközeivel. Minek rejtett bűnbakot keresni mikor az igazi bűnözők sajnos már nem rejtik el magukat.
a szkm-okkultizmust, ami a populáris médiában zajlik, be se mutattam és akkor lehetne olyat is említeni, hogy számos fiatalabb ország (kb. egész dél amerika) címerét szkm jelzések csúfítják...
1. tudom, hogy ezek személyek is, ennek az okkultizmusnak a része, ez csak annál aggasztóbb (persze van a szememben negativ személyiség is a felsoroltak között, de ebbe a vitába nem akarok belebotlani most).
ez annál aggasztóbb, amikor az ember észre veszi egyik másik, pozitív történelmi személyiségröl, hogy ö nem neutrál mezben játszott és ezek új információk alapján, ráeszmélünk, hogy nem is volt némelyik tett olyan önzetlen, mint azt gondolná az ember.
2. a demokrácia ellenségeit nem az egyénekben kell keresni -ma ebben a szituációban- hanem az insztituciókban... az egyesült államokban és az európai birodalomban... IGEN, hisz leírtam és ez megcáfolatlan, hogy a szemünk láttára, az európai unió IS!!! orwelli új beszéddel, a puccsolókat kinevezte demokratáknak és a demokratákat, diktátoroknak!
hiába jó vagy rosz az egyén, ha a rendszer önkényes, imperialista, diktatorizmus...
nem a rendszer irányával van a baj, maga a rendszer a baj!
nem olyan rejtett ez és nem is bünbakokat kell keresni, hanem a bünösöket megtalálni és ehez tartozik összesküvö csoportokat, a demokráciát kijátszó egyesületeket, leleplezni és felelöségre vonni!
ebbe a csoportba tartozik a szkm-ség is.
írtam, hogy olaszországban erre a mondern korban már akadt is következménye.
a történelem során nem véletlenül tiltották be aq szkm-séget számos országban újra és újra, a római katolikus egyház nem véletlenül tüzte ki magának ellenségnek a szkm-séget... de a határok elmosódóak.
hogy lehet, hogy a világ legnagyobb egyházának a legföbb hitköztpontjának udvarában egy obeliszk áll???
tényleg csak dekorációs szempontok alapján?!
egy 4000 éves kultúra -mely térben, idöben és kultúrában eltér, a miénktöl- szimboliumai, hogy kerülnek a jelenkori kultúránkba? pláne, hogyhogy egy hit is evvel, a saját hitével elletétes hit jelképeivel, diszíti szent helyeit?
evvel az erövel egy indián totemfát is felállíthattak volna, vagy budháról állíthattak szobrot.... ugyanolyan groteszk lenne.
persze, az más, amikor a kereszténység magába olvasztott pogány elemeket (pl. a karácsonyfát), mert ott a híveket kellet az új hitre úgy átnevelni, hogy az minnél zökkenöbbmentesebb legyen és minnél kevesebb változásokat hozzon, így a régi kulturájuk elemeit úgy tarthatták meg, hogy keresztény vallás szimbolumaivá változtatták, de egy obeliszk esetében erröl szó sincsen.
mire a keresztény vallás egyáltalán színre lépett, addigre, az ó egyiptomi kultúra már rég nem létezett....
és mégis.
azért is mondom, a határok elmosódnak, szkm, rózsakeresztesek, kabala, numerológusok, skull and bones... ezek egy egységes lánc, láncszemei.
és ez az okkult ókori világ nemérdekelne, ha nem azok az emberek élnének ebben az öskorban, akik a sorsunkat irányítják, a jólétet magunkhoz irányítják, dekadenciában hedonista életmódot folytatnak, miközben a világ kétharmada éhezik és rabszolgamunkát végeznek, amivel az elnyomók hatalommámorát szolgálják... és ezek azok az emberek, akik háborúkat szabadítanak ránk, a világ népeit egymás ellen uszítják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!