Mennyire legyek büszke az IQ-mra?
a mensa tesztjét kitöltve 117et kaptam, a számítás alapja a 100-as átlagú és 15-ös szórású normál eloszlásúként jellemezte és azt írta, hogy ez az átlagon felüli érték magasabb, mint az emberek 87%-áé.
Korábban már töltöttem ki és akkor 137es volt.
vélemények?
Semennyire. Arra legyél büszke, amit a 2 kezeddel értél el.
Az IQ csak egy viszonyítás. Ha nem használod ki, lehet akár 210-es is, nem ér semmit. Kellő szorgalommal meg egy 90-es IQ-val rendelkező egyén is viheti többre nálad, nem az "eszeden " fog múlni.
"ezt az iq-s marhaságot el kéne felejteni..semmit nem mond meg egy emberről, már rég megbukott az egész szarság..szóval ennyire légy büszke rá..."
Nem bukott meg "ez az egész". A cikk, amit linkeltél csak arra világít rá, hogy az általános IQ teszt nem pontos, mertt nem vesz figyelembe bizonyos tényezőket. Azért pontatlan, mert általános. A specifikus képességeket nem értékeli megfelelően. Ebből kifolyólag valószínűleg gyengébb eredményt érsz el rajta, mint amit a valódi képességeid indokolnának, nem pedig véletlenszerű eltérésről van szó. Vagyis lehet pontos, de valószínűleg alulértékeli az alany képességeit.
A kérdezőnek mondaná, hogy ma, az új pontozás szerint (az alacsonyabb szorzós teszt szerint) a mostani magyar egyetemisták között az átlag érték a 110 és 130 között van. Vagyis a 117-es eredménnyel egy jó közepesen átlagos egyetemista színvonalát képviseled. A régi teszt szerint ez az érték valamivel kevesebb, mint 130 pontnak felelne meg. Nem tudom, hány éves vagy, illetve jársz-e iskolába, de a rendszeres szellemi torna (rendszeres tanulás főiskolai-egetemi szinten) indokolhatja ezt az átlag feletti értéket. Ez a 87%-os átlag feletti érték számításánál nem csak a fejlett kultúrák lakóit veszik figyelembe. Ezt ne téveszd szem elől! Európában, az életmódunkból kifolyólag valószínűleg magasabb az átlag intelligencia, mint mondjuk a Kongó völgyében, vagy egy indiai nyomortelepen. Napi szinten találkozunk komplex problémákkal, az agyunk hozzászokott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!