Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Van még olyan, aki látogatóba...

Van még olyan, aki látogatóba menve lehúzza a cipőjét?

Figyelt kérdés
Nagyvárosra gondolok és persze nem esős, latyakos időre. Az illemkönyvek határozottan úgy foglalnak állást, hogy nem kell lehúzni a cipőt.

#illem #cipő #lehúzása
2013. okt. 21. 21:13
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
100%
Ha cipőket látok az előszobában, leveszem. Ha szőnyeget látok, leveszem. A lábamnak zsenge bababiga illata van, nem fog leesni az illemtankönyv a polcról tőle.
2013. okt. 21. 21:17
 2/20 anonim ***** válasza:
Ha látom, hogy más is leveszi, akkor leveszem.
2013. okt. 21. 21:18
 3/20 anonim ***** válasza:

Én megkérdem, mindig. Ha babás házhoz megyek akkor mindig leveszem, ha szólnak "maradhat" akkor is. Nálam kötelező levenni, de mindig van odakészítve néhány papucs és mamusz.

33\F

2013. okt. 21. 21:28
 4/20 anonim ***** válasza:
84%
En is leveszem,es nallam is le kell venni. Mindegy mit ir az illemtankonyv.Abban a cipoben vegigjossz a jardan ahova az emberek kopkodnek,kutyak hugy..nak,szutykos varosi por van rajta es betaposol a szonyegemre ahol en furdes utan mezitlab kozlekedek mielott befekszem az agyba. Aztan ha masnap forditva teszem a lepedot es az arcom lesz ott ahol tegnap a labam,haaaatt..... nemtom lehet hulyesegnek hangzik mindez de nallam cipbobe csak a holttestemen keresztul jutsz be!!! :)
2013. okt. 21. 21:41
 5/20 anonim ***** válasza:
Ha valaki bejön a szobába a koszos talpú cipőjében ahol én mezítláb járkálok, akkor megkérem, hogy menjen ki és vegye le a cipőjét és húzza fel a vendég papucsot. De nekünk kulturáltak rokonaink, ismerőseink vannak, nem olvasnak illemkönyvet, így tudják, ha cipőket látnak az ajtó előtt, akkor nekik is illik levenni :) Az étkezőbe padlólap van, ha valaki csak addig jön, akkor nem kell levennie.
2013. okt. 21. 21:44
 6/20 anonim ***** válasza:
100%
Az illemtankönyvek arról szólnak, hogy látogatóba mész egy legalább nagypolgári jellegű lakásba. Vagyis küldesz előre vizitkártyát, azt elfogadják, és utána mész látogatóba. Amikoris legfeljebb a meglátogatottak szalonjáig, nappalijáig jutsz be. Itt természetesen nincs szőnyeg, vagy ha van is, a háziak is cipőben fogadnak. A mai lakáskulturában, ahol a nappali legtöbbször dolgozó szoba, és gyakran hálószoba is egyben nem szép dolog betrappolni cipőben. Ha baráti látogatásra mész, akkor megkérdezed a háziakat, ha hivatalos látogatáson vagy ( üzletkötő, kárbecslő, tanácsadó, védőnő..) akkor nem alapkövetelmény, hogy levesd a cipődet, de illik megkérdezni, hogy rajtad maradhat-e. Az illemtankönyvet lapozd csak nyugodtan,mert hasznos, de néha nem árt átértelmezni másik társadalmi rétegek szokásaira.
2013. okt. 21. 21:50
 7/20 anonim ***** válasza:
100%
Hát én mindig lehúzom. Most gondolj már bele, milyen kosz lenne, ha bejárnánk utcai cipővel. Én azt tartom illetlenségnek, ha valaki nem veszi le. Nem tartja tiszteletben az általam elvégzett munkát (egy szőnyeg nem lesz magától tiszta...).
2013. okt. 21. 21:54
 8/20 Vree ***** válasza:
100%

Mikori az az illemtankönyv? A legtöbbet, amivel én összefutok, 30-50 éve írták.

Szerintem udvariasságból soha nem árt, ha nem kell levenni az illető úgyis szólni fog. Egyébként ez az egész kérdés már a belépéskor elintézhető; ha megkérdezed hogy hova teheted le, vagy odamész a cipőtartóhoz, már rögtön lereagálják és mondják a házszabályt.

Nagyobb házban sokszor van vendégfogadó helyiség, ahol csak sima parketta vagy hasonló van, a cipőben érkező, épp csak gyorsan beugró vendéget sokszor ide vezetik be.

De kisebb lakásban a szoba sokszor az illető élettere is.

A legnagyobb bunkóság ide bemasírozni cipőben szó nélkül. Még ha az illető (udvariasságból vagy zavarból) azt is mondja, hogy "persze, gyertek be", sokszor jó néven veszik, ha ennek ellenére megtiszteled őket a cipőlevétellel.

(Vállalhatatlan állapotú zoknikkal vagy retkes mezítlábbal remélem senki nem próbálkozik, evidens hogy ezeknél a cipő is jobb.)

Egyébként jobb házaknál sokszor tartanak papucsot, ha mondjuk ázottan érkezik valaki és nincs egy váltás tiszta zokni.

2013. okt. 21. 21:55
 9/20 A kérdező kommentje:
A vendégpapucsban az az utálatos, előttem sokan mások is beledugták az izzadt lábukat, most meg én kell bedugjam a lábamat oda... Akkor már inkább porszívózzon a házigazda...
2013. okt. 21. 23:23
 10/20 anonim ***** válasza:
Ha tiszta lakásba megyek, akkor leveszem és itthon sem trappolok végig kinti koszos cipővel a szobákon.De ha olyan helyre megyek, ahol látom, hogy a lakókat nem nagyon érdekli a rend és a tisztaság, akkor inkább nem veszem le, hacsak nem szólnak rám.Ugyanis nincs kedvem valamibe belelépni.
2013. okt. 22. 09:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!