Mi a véleményetek a vajdasági magyarokról?
Én vajdasági vagyok. Magyar. Az utóbbi néhány év mindenképpen reménykeltő volt arra, hogy minél többen megőrizzék az identitásukat. Gondolok itt a Nemzeti Tanács szerepére (amellett hogy sok rossz döntést is hoznak): a magyar iskolabuszokra a szórványban, így azoknak is lehetősé nyílik magyarul tanulni akiknek eddig nem volt, továbbá az ösztöndíjra, amivel sokaknak lehetőségük nyílik, hogy maradjonak, és ne menjenek külföldre. Sajnos a vegyes házasságok rontanak a helyzeten a vegyes területeken (pl Szabadkán), de ilyen esetben is magyar szülőnek illene megtanítania a gyerekét magyarul (sajnos ez sokszor nem fordul elő). És amit a legfontosabbnak tartok, hogy minden gyerek a lehető legjobban ismerje a magyar történelmet!!!
A gyűlölet szerintem értelmetlen, hasztalan. Nekem is vannak szerb barátaim, ami nem akadályoz meg abban hogy magyar legyek. Ilyen körülmények között is Magyarországnak szurkolok mondjuk egy olimpián!
De ahogy a mondás is tartja, ahhoz hogy egy nemzet fennmaradjon elengedhetetlenül szükséges az adott nemzeten belül, hogy nagy mértékben legyenek: PAPOK, TANÁROK és ORVOSOK. Ezek nélkül nem (vagy legalább is nehezen) létezik egy nemzet! Sajnos őket érték nagy mértékben a népírtások a II világháború végén, többek között ezért is kerültünk most ennyire kritikus számú szintre!
Hát hol is kezdjem. Vajdasági fiatal vagyok, aki nálatok tanul egyetemen és majd otthon szeretném tanítani a mi kis lurkóinknak a történelmet és földrajzot. :)
Nos, én még A Nagy Jugoszláviában születtem. Őseim, szüleim mind, mind földműveléssel foglalkoztak ah én is teszem ezt ha otthon vagyok. Eszem ágában sincs itt élni nálatok Magyarországon. Itt idegennek érzem magam. Nem itt születtem, ez nem az én hazám. Az én hazám Vajdaság, a mezők, az alföld és én is, ah sokan mások: szerbek, magyarok, horvátok, románok, ruszinok, bunyevácok és még sorolhatnánk... szeretnék ha Vajdaság köztársaság lenne! Nem tudom megérem e, de jó lenne, az egyszer biztos. :)
Én egy kis faluból jöttem. Az üknagyapáim huszárok voltak. Volt aki osztrák, volt aki meg magyar huszár volt közülük.
Saját, bármikor "bevethető" lovakkal, egyenruhával, fényes kardal. :) Két dédapám még harcolt az első világháborúban. Miután elveszett a győzelem, orosz hadifogságba estek, ah sokan mások is. A második világháborúban már a partizánokat bújtatták öregapámék. Egyik tatám a a Jugo sereggel Bécsig üldözte a német visszavonuló csapatokat. Onnan meg az amcsik küldték őket vissza. A szüleim még a kezdeti nehézségekbe születtek. Tito megszabadult Sztálintól, nagy áldozattal. Aztán elég gyorsan talpra állt az ország. Szüleim nem voltak benne a pártban, ah a nagyszüleim sem. Isten félő emberek voltak, ah most is. A mezőgazdaság jövedelmező volt. Birtunk venni új mezőgépeket, jók voltak a támogatások és a termények ára is. Aztán a "Bratstvo, jedinstvo!" szétesett. Megjelentek a pártok. Slobo összebarmolt mindent. Attól nagynehezen megszabadultunk. Megjelentek a nacionalisták. Keverték a sz... és végül Montenegró is levált. A Délszláv háború miatt sok magyar fiatal elmenekült. Igen, ide hozzátok. Megcsappant a számunk. Nehéz volt egy gyereket is eltartani, nemh kettőt. Én tiszta magyar faluban nőttem fel. Magyar iskolába jártam, magyar gimnáziumot is végeztem. A szerbekkel soha nem volt problémám. Nem volt nehéz beilleszkednem, voltak szerb barátaim és vannak is. Most nacionalista kormány van hatalmon. Egy volt nacionalista az elnökünk, aki volt Amerikában Obamával találkozni, nem ironikus? :D Egy olyan ember, aki annó egy szelet zsíros kenyérrel, vagonokban küldött volna minket Magyarországra. Vajdaságban ott romlottak el a dolgok, hogy menekülteket telepítettek be. Szabadka egy veszélyes város lett. Késelések, fenyegetések, verések... annó ez nem volt. Anyukám oda járt 11, 12-be és Su (ah mi nevezzük Szabadkát), egy szép és nyugodt város volt. Most meg... durva. Nem az őshonos szerbekkel vagy lálókkal van a baj, hanem az izbeglicákkal (menekültekkel). A háborúban összelopkodták magukat és maffia emberek lettek. Csak is miattuk nem vált még ki Vajdaság. Mikor Jugo szétesett, akk Vajdaságnak is le kellett volna válnia, mert autonómia volt. Ám ezt az autonómiát elvették tőle. Elválhatott volna attól, de az nagyon véres válás lett volna és nem akarták az emberek, mert féltek, rettegtek, hogy még többet veszthetnek attól, mint amit már elvesztettek. A VMSZ Pásztorral az élén egy nagy rakat nacionalista marha majom! Nem tettek még eddig semmit sem értünk, csak ellenünk. A szerb nacionalista párttal vannak "koalícióban". Szánalmas. Nincs egy rendes párt sem vajdaságban ami, a mi, vajdaságiak érdekeit szolgálná. Talán az LSV (VSZL - Vajdasági Szociáldemokrata Liga). Na de őket sem kell félteni. Sajnos Vajdaság fővárosa, Újvidék le van degradálva. Nincs hatalom a kezében. A legsúlyosabb atrocitások, mint köztudott Temerinben "szoktak" történni.
Pl ugye a Temerini fiúk esete. Őket sem kell félteni. Csak rájuk kell nézni. Temerinbe is sok menekültet telepítettek be, úgyszint velük van a gond. Én vajdasági ként vajdasági nemzetet látok és nem csak a magyart. Egymagunk semmik vagyunk a nagyobb cél elérésének érdekében. A gond csak az, h bedobták a csontot nekünk és most mindenki morog a másikra. Ez a széthúzás, aki meg magyar autonómiáról beszél, annak nincs ki a négy kereke. Olyan nincs és nem is lesz. Az is egyes "okos" magyar nacionalisták szerint Bácskán van. Akkor mi lesz a Tisza túloldalán lévő bánáti magyarokkal? Jah, h azokra senki sem gondolt... itt még köztünk, magyarok közt is széthúzás van Vajdaságban is. Van egy új párt, asszem 2-3 éve létezik MRM (Magyar Remény Mozgalom). Hát ott is olyan barmok vannak... nacionalista banda az is. Meg van egy érdekes oldaluk, amit ugye tagadnak, h az övék lenne. Ott olyan sületlenségeket hordanak össze-vissza, mint ha mi lennénk az árja faj. Már néha sírva röhögök rajtuk. :D Szánalmas.
Na elég a politikából. :)
A fiataljainknak van lehetőségük különféle szórakozóhelyekre járni. Ezekből itt vajdaságban sok magyar szórakozóhely is van, ahol több mint 90% magyar fiatal bulizik. Ezekre a helyekre mindenhonnan érkeznek a magyar "értelmiségiek". Ezek hasonszőrű diszkók, mint a Szegedi Sing-Sing. Sajnos a mi fiataljaink átvették az itteni magyar kereskedelmi csatornákból az értelmet ah a tieitek is. Szal eléggé aggasztó a helyzet. Főleg mikor belegondolok, h ezek a jövő reménysége. Érted Tünde, h miről beszélek.
Én egy kicsi faluban születtem, földművelés a hobbim, egyetemre járok, tudok csárdásozni, szeretem a jogurtot s nem a joghurtot, ugyan olyan büszkén állok fel a Hej Slovenire (nem a Boze pravdera!), mint a magyar himnuszra, szeretem a pljeskavicát, szeretem a lángost, szeretem a disznótorokat, a kolbásztöltést, a füstölt sonkát. Nálatok párizsit eszem, otthon meg szalámit. Nálam a traktor a Zetornál kezdődik, a Kárpátoknál nálam nincs szebb, a Tarcal nekem néha Fruska Gora, azt is tudom h magyar édenben, magyar Isten, s a Rábának párja nincsen! Olimpián épp úgy szurkolok a magyaroknak, ah a mieinknek is! Na meg Vajdaságban vannak a legszebb lányok! :) Lehetne ezt még ezerrel vesézni, de nem lenne elég karakter a folytatáshoz. :D üdv.
Köszönöm a válaszokat!
Hogy ne essék félreértés, én is vajdasági lányka vagyok. És nagyon büszke vagyok a régiónk sokszínűségére. Patikát hordok, szeretem a cimetet és a piszkét, és a kávét is slaggal iszom, még akkor is, ha éppen Magyarországon tartózkodom. Emellet igyekszem megőrizni az ,,enyéim" kultúráját, éppen ezért választottam én is a tanári szakmát, hogy a csemetéknek megtaníthassam, ki volt Kosztolányi, Csáth, és a többiek, hogy megtaníthassam őket a szép magyar beszédre, még akkor is, ha mi keveréknyelvet beszélünk. Nagyon elkeserít viszont az, hogy a Vajdaságban egyesek elvárják tőlem azt, hogy gyűlöljem azokat, akik nem magyarul szólalnak meg. Sokan gondolkodnak sajnos így, és ezek a hangok eljutnak a határon túlra is. Sajnos a magyarországiak már elfelejtették, mekkora divat volt a yugo művészet, és sosem fogják átélni Újvidéken azt, hogy szinte minden ottani szerb (vajdasági gyökerekkel főképp, de nem szigorúan) ismer valakit, aki magyar, és ezt büszkén meséli, és szégyenli magát azért, mert ő nem tanult meg magyarul. Elfelejtik sokan azt is, hogy itt még vannak Istvánok, Tündék, Csengék, Szabók és Juhászok, és rettegnek tőlünk (lehet, hogy nem így van, de nekem nagyon úgy tűnik).
Nagyon jól esett olvasni azt, amit írtatok. Remélem, még sokan elolvassák a válaszaitokat, és tanulnak tőletek.
Én az első hozzászóló vagyok! Most olvastam a második hozzászóló véleményét, és hát látom azért a média egyeseknek jócskán mossa az agyát!
Jót röhögtem egy két mondaton, de tényleg. Isten ments, hogy védjem a politikusokat, de a VMSZ minden csak nem nacionalista, mivel a vezetősége (élen a "Pásztorunkal") eléggé kollaborál a szerbekkel. LSV meg egy utolsó kommunista párt, amely mikor még hatalmon volt a Demokrata Párttal nap mint nap mocskolták az 1944-45ben ártatlanul kivégzett 50 ezer magyart! A mai kormány sem nacionalistább mint az elődje, egyformák, sőt, még az előbbi rosszabb volt a magyarokkal szemben (a mai sem jó)!
Én meg szívből remélem hogy lesz magyar autonómia! Ez kell a megmaradásunkhoz!!! Vajdaság soha nem is létezett, ez egy kitalált szerb báb állam volt a 19-dik században! A mai Bácska és Bánság ezer esztendeig volt Magyarország része, ahogy a mai Szerémség Horvátország része volt évszázadokig! Történelmet tanulsz és nem ismered a történelmet? Hát nem hiába mondják, hogy: "aki tudja az csinálja, aki nem tudja az meg tanítsa"!
És akinek a Hej sloveni ugyan annyit jelent mint a magyar himnusz, az nem magyar, hanem jugoszláv!
Azta. Utolsó ez igen. Úgy látszik teljesen más értékrendekkel vagyunk ellátva. Nem tudom, h te milyen családban nőttél fel, de ne itt vetítsd ki a gondjaidat.
Tudod a laikusok kedvéért nem vesézném a régiókat. A magyarországiak fele azt sem tudja, h itt még élnek magyarok és még beszélnek is magyarul! Sajnos ez van. Táborokban és magyar városokban szerzett tapasztalataim alapján ez jött le nekem is és másoknak is. Bizonyára sérelmek érték a családodat a Tito Jugóban, ha már így vélekedsz. Azért remélem, h nem Goli otok az oka. Nem történelem órát akartam tartani, csak elmondani, h én mit gondolok és, h érzek. Nem reklamáltam az írásod, pedig lehetne, elolvastam és még zöld kezet is adtam, mivel vannak dolgok melyekkel egyet értek veled. A történelem tudásomat meg ne merd megkérdőjelezni. Én jártam Izraelben, Egyiptomban, mint régész. Régi szövegek fordításával foglalkozom, eddig eredményesen. De ez mellékes. A naprednások is nacionalisták és mégis a vmsz-el paktálnak. Ha nem nacionalista, akk miért nem Vajdaságiak Szövetsége a neve?
A naprednások is lehetnének Szerbiai Haladó Párt és már mindjárt nem nacionalista. Na de ez csak részlet kérdés. Én pártatlan vagyok, de te lehet, h jobbikos vagy? Te érzed. Érdekes, mi is mocskoljuk a lemészárolt szerbeket akiket a "mieink" mészároltak le Bácskába jövet. A partizánokat meg nem kell összekeverni azokkal, akik ezt tették velünk. Minden háborúban vannak olyan emberek akik elvetik a súlyt. Meglátnám Nagy Sándor birodalmában pofáznának e az emberek. Rohadtul nem! Háborúban meg nincsenek győztesek, csak vesztesek. Ja és ki tudja, lehet, h félig yugo vagyok. Baj? Nem lesz magyar autonómia. Hányszor mondjam? Mi lesz a bánáti és szerémségi honfitársainkkal? Azokra bezzeg senki sem gondol.
2-es vagyok!
Először is, szeretném leszögezni, hogy alapjáraton rühellem a politikusokat! Tehát ebből kifolyólag nem vagyok egyik pártnak a tagja sem, és nem is leszek soha!
Nem volt a családomból senki goliotokon, de ettől függetlenül utálom a kommunistákat. A partizanok meg egytől egyik kommunisták voltak. Az más dolog hogy magyarokat is bekényszeritettek a partizanok közé (lásd Petőfi Brigád), hogy aztán fegyver nélkül (!!!) megrohamozzák Bolmánynál a németeket! Ezzel is golyó fogók voltak a szerbek szemében! A teljes német polgári lakosságot kiűzték illetve lemészárolták, pedig közel félmillió német lakott Bácskában és Bánátban (de ezt bizonyára te is tudod, ha már történelmet tanulsz)! Az állam elvett mindent az emberektől, amiért megdolgoztak az elődjeik. És láthatod, egykoron ez egy fejlett régió volt, manapság viszont már Szerbia szintjén van. De nem is csoda hiszen minden amihez hozzá nyúlnak szarrá válik a kezükben!
Én nem akartam megkérdőjelezni a történelem tudásodat, de ha ezzel foglalkozol illene tudnod a szülőfölded ("Vajdaság") történelmét!
Azonban, mivel írtad hogy félig yugo vagy, így megértem a véleményedet! Van egy csomó barátom, aki szerb, illetve vegyes házasságból származik! így mivel feltételezem hogy te is vegyesházasságból származol, el tudom fogadni a véleményedet, viszont még mindig nem értem mit véded a kommunistákat (akik egy szállal sem különböztek a fasisztáktól)!
Vajdaság nem lesz külön állam, mivel két szerb államra nincs szükség (ugyanígy fog be olvadni Kosovo Albániába), előbb fogják felosztani Vajdaságot a környező országok (egy részt jogosan) minthogy külön álló ország legyen! Olyan nemzet pedig hogy vajdasági nincs, van szerb, magyar, horvát, román, szlovák, ruszin, román, cigány,... de vajdasági nincs! Ez egy kitaláció!
Azt viszont nem értem, hogy ha te akkora nagy lokál patrióta vagy, akkor miért Magyarországon tanulsz? Én magyar vagyok (nagyon büszke rá), még sem mentem el szülőföldemről, itt járok egyetemre szerbül, és még is 100%-ig megtudom őrizni az identitásom!
Nem védem a kommunistákat. Én Júgót "védem". Ha így jobban hangzik. Miért ne lehetne vajdasági nemzet? Amerikai nemzet is van és sokkal több színű. Az indiánok sem egy nemzet, hanem több nemzet, mégis egyként kezelik őket. Koszovó nem fog beolvadni Albániába. Olyan nincs és nem is lesz. Ez Vajdaság területeivel sem fog megtörténni. Ha arra akarsz kilyukadni, h majd Bánság és Bácska újra beolvad Magyarországba, az tuti nem fog megtörténni, hidd el. Bánság romániai részén több román él már, mint magyar. A mi oldalunkon lévő részben pedig több a szerb, utánuk jönnek a magyarok. Bácskában meg ok, h a Tisza menti részek szinte full magyar, de Becsétől lefelé Csak Temerin olyan település ahol nagy számban élnek magyarok. Ne is beszéljünk a kishegyesi odatelepült crnagóracokról. Akkor arra Zombor és ahogy haladunk lefelé arra is szórványan vannak, ha vannak magyar települések. Szerémségben szintén több a szerb, mint a horvát meg a magyar. Egy háború után nem azt nézik, h hol kik élnek vagy éltek. Vagy domborzat szerint vágják meg, vagy pedig fogják a vonalzóikat és kész, szarnak rá, h ott bunyevácok vannak, vagy pedig ruszinok. Tudom az elképzeléseket a magyar autonómiáról és hidd el totál arra húzna, mint Palesztina térképe. Lennének szórvány magyar települések az autonómián kívül. Azok a magyarok nem fognak néhány politikus kedvéért a Tisza mellé költözni. Az lesz velük, h le se fogja őket senki se sz.... és végül teljesen asszimilálódnak. Ez az autonómia csak arra megy ki, h egyes emberek akiket te sem követsz (politikusok) nagyobb hatalomhoz, pénzhez jussanak, valamint, h még megosszák a magyar nemzetet. Erről szól az egész. A néppel meg elhitetik, h ez kell nekik, erre szükségük van a fennmaradáshoz, ez egy olyan propaganda amit máskor is csináltak, a nép meg sajnos bedőlt. Tudod, h miért? Mert pont arra hatnak ami a legjobban fáj. A nemzeti öntudatot célozzák meg, az indentitás kérdését. Ezek a leggyengébb, legérzékenyebb pontjai a magyarságnak. Hidd el, ha tehetném az összes politikust elvinném Goli otokra. Mindet szemrebbenés nélkül.
Tudod vannak települések ahol a szerbek épp úgy tudnak magyarul, mint szerbül. Annó, mint nem anyanyelv ők is tanulták a magyart az iskolákban és azokból a generációkból még sokáig fognak élni mert még nem túl idősek és munkaviszonyban is vannak. Ma meg már vannak bölcsik, óvodák ahol tanulnak a szerb gyerekek magyarul. Gyorsan tanulnak és ha hallanak magyar beszédet, akk jönnek oda beszélgetni. Sokszor a kiejtésük elég jó. :D
A szókincsük még azért kevés, de idővel majd perfekt megy nekik. Na és ezek a gyerekek nem akkor kezdtek el magyarul tanulni mióta lehet pályázni a magyar útlevélre, hanem előtte. Az még csak ez után jött. Csak azért mondom, h neh az legyen belőle h "ezt azért csinálják, h megkapják a magyar állampolgárságot". Ami azt illeti amúgy meg is fogják kapni. Ha azt nézed az ő őseik is mind itt éltek a Magyar Királyságban. Miért ne kaphatnák meg a magyar állampolgárságot. Na jó, azért az őseik biztos tudtak is magyarul. Nem tökéletesen, de értelmi szinten meg biztos.
Na és mi van a Magyarországi szerbekkel és falvaikkal? Jó részük már nem is beszéli jól a nyelvét. Jobban beszéli egy vajdasági magyar a szerbet, mint ők (nem mindenhol). Hajdúszoboszló felé, valahol Észak-Kelet felé is van tiszta szerb település. Nem ukránok, hanem szerbek. Majdnem az ország szívében. Ez olyan, mint ha egy magyar falut bevágnál mondjuk Kragujevac és Jagodina közé. A magyarországi szerbek, max általános iskolában tanulnak szerbül. A felsőoktatás magyarul megy. Nekik nincsenek jogaik netán v mi van? Ezen nem gondolkoztál még el? tedd össze a két kezed, h Vajdaságban van lehetősége a magyar fiataloknak magyar nyelven tanulni mind középiskolában, mind a felsőoktatásban! A romániai magyaroknak szintén van erre lehetőségük. Horvátoknál nem tudom, h állnak. Ukránoknál ott se általános, se semmi, Szlovákiában meg általános, középsüli meg talán 1-2. A rosszból is itt a legjobb. Ezt az EP is látja, pedig ott is sok barom van. Élnél az ukránoknál, asszem elhinnéd magadról, h ukrán vagy. Elhitetnéd magaddal, h ukrán vagy, csak ne bántsanak és kapjál munkát meg legyen családod. Erről ennyit.
Másik téma. A németek meg a magyart küldték golyófogónak az orosz ellen. A második világháborúban Bánát Németországhoz tartozott mivel ott több német volt valamikor, de azok meg már az első világháború vége előtt elmenekültek, illetve elmentek, mert nem vlm jók a földek. A vérengzések meg inkább Bácskát érték, mivel a németek befele jövet nem gyilkolászták a szerbeket, mint ah a magyarok tették. A Tisza határ volt és útlevél kellett Bácskából Bánátba menet. Elég vicces, de így volt. A másik dolog meg, h én főiskolát fejeztem Újvidéken szerbül és úgy gondoltam még egy kicsit továbbtanulok (szal nem vagyok már mai gyerek). Mikor még ide jöttem úgy gondoltam megyek majd tovább ez után. Prága, London, Bécs meg akár bárhova. Közben jött a gondolat, h mehetnék én majd haza is, mind ezek után. Szeretek ismerkedni, barátkozni, érdekelnek más kultúrák, emberek, tanulmányok, kurzusok s ezért vagyok itt. A mestert szeretném Amsterdamban beírni. Ha sikerül a felvételim, meg ha tovább tanulok így, akk sikerülni is fog. De ez mind mellékes.
Szülőföld. Mit nevezel annak? Szerbiát? Mert én ugye Júgóban születtem, de azon belül Vajdaságban. Na és ide visszatérve. Ha akkor Vajdaság autonómiáját nem törlik el, akkor független állam lett volna, mint ah az összes többi. Sajnos az akkori politikai vezetés nem lépett időben. A magyarok sem. Pedig kellett volna. Hol voltak az MRM féle emberek? Sehol. Mert nem volt olyan gondolkodás. Nem is hitték volna az emberek, h ez megtörténhet, h ez megtörténik és h MEGTÖRTÉNT! Bele gondoltál már abba, h ha kiválunk nincsenek idetelepített izbeglicák? Ők jelentik a legfőbb gondot a régióban. Milyen csendes, szép város lehetne Szabadka. Ez a betelepítés hatalmas és visszafordíthatatlan károkat okozott. Nekünk a cigány bűnözés mellé jutott egy menekült bűnözés is. Tudod az őshonos szerbek nem csípik a menekülteket. Mondok egy példát. Szomszéd falu tiszta szerb. Ők nem engedték be őket, elzavarták az izbeglicákat. Sok másik településen is ezt csinálták. Haragszanak rájuk. Haragszanak erre a tolvaj, gyilkos bandára és nem szeretnék, h miattuk felbomoljon a rend. A magyar települések nem merték ezt megtenni, mivel a média felkapná, h rasszizmus. Ma is sok mindenből azt csinál a média, holott nem is arról van szó.
Tudod egyedül Szabadkát nem értem, h oda, h engedték meg, h betelepüljenek... sokan nem értik és fel sem fogják. Még egy érdekes dolog. Horvátoknál élnek a mái napig szerbek. Nem a határ mentén, a-a. Az ország közepén. Úgymond őshonos szerbek akik még talán Nagy Magyarország idején kerültek oda. Békében élnek a horvátokkal, ott nem voltak lövöldözések, ott nem voltak rasszista megmozdulások. A Délszláv háborút is a horvát barátaikkal nézték a tévében. Érdekes, nem de?
A magyar is egy kitalált nemzet. Nem a földből nőtt ki, ah az országok sem. Mindet az ember nevezte, határozta, húzta meg vonalait. A medve sem medve a magyarban, hanem talpas, a szarvas sem szarvas, hanem ágas stb. Ez a magyar nyelv már jó ideje nem az a magyar nyelv. A csángó "magyarokat" meg sem értenéd. Jártunk náluk tanulmányon... hát ők simán csinálhatnának egy saját országot, államot. Ez akár a Német-Holland. Ez viszont már külön tészta. :)
Azzal fölösleges példálóznod, hogy hol hányan élnek az adott nemzetet illetően! Az hogy korábban is előfordult határmódosításnál, hogy egy nagyobb létszámú nemzet egy adott régióban egy másik országhoz került! Elég ha kiindulunk abból, hogy a két vármegyében (Bácsbodrog és Torontál) a szerbek létszámban a harmadik illetve a negyedik nemzet voltak (Bácskai részen a magyar és német után, a Bánáti részen a román, német, magyar után), mégis megkapták ezeket a részeket. Manapság a helyzet változott, napjainkban már ők vannak többségben, szisztematikusan előkészített más népek elűzésével illetve sajátjuk betelepítésével! Tehát egy régióban 50-70 év alatt teljesen meg lehet változtatni a nemzetiségi arányt. Ezért sem releváns a példád!
Ha pedig Vajdaság önálló ország lenne megint mi változna? Semmi! Ugyan az lenne kicsiben mint eddig! Vajdasági nemzet pedig szerintem nincs, ez csak Canaknak és cimboráinak a propagandája!
Területi autonómia pedig szerintem igen is fontos 250.000 magyarnak, ha már 80.000 szerbnek követelik Koszovóban!
A menekültekkel nekem eddig semmi problémám nem volt (ez azért elég nagy általánosítás lenne, hogy mindegyikük rossz ember), nekem néhány éve ép Szabadkán jártam el kellett intéznem valamilyen papirokat és egy helyi szerb nem segített, aztán egy másiktól kértem segítséget, és segített, rendes volt. Később kiderült hogy koszovóról menekült ide!
Ez általánosítás a szerbek részéről is egy kamu hogy mindegyik menekült rossz, hiszen mivel jobb az akit a 20-as és 30-as években telepítettek ide be, mint az akit a 90-es években. Egyformán telepesek mind! Őshonos szerb már elég kevés van erre. Mert hát elvégre az őshonos szerbeket is a 17 században telepítették be ide (Arsenije Carnojevic vezetésével)
Magyar állampolgárságot meg csak azoknak adnák akik beszélnek magyarul. Mert magyarnak nem csak akkor kell lenni amikor jó, hanem mikor rossz is!
És azért ne hasonlítsuk össze már a 250 ezer itteni magyart az 5 ezer magyarországi szerbel! Mivel Szentendre soha sem volt Szerbia része, míg ezek a részek 90 éve (93-3) szerbiai része, előtte kb egy évezredig a Magyar Királyság elkülöníthetelen része volt! Míg a szerbek ahelyett hogy komolyabban szembe szálltak volna katonailag a törökökkel (mint minden normális állam), ők elmenekültek északra (Arsenije Carnojevic), többek között ezért is van hogy Koszovóban már szinte nincsenek!
A magyar nemzetről meg csak annyit, hogy a Keleti Kárpátoknál 700.000 székely él, tavaly volt a népszámlálás, és mind magyarnak vallotta magát (néhány 100 kivétellel, aki inkább székely volt). Ez mindent elmond! Akkor a te elved szerint mi magyarok valami kitaláció/fikció szülöttei lennénk? Mert elég sokan vagyunk ahhoz hogy valami kitalációk legyünk!
Én csak azt nem értem, hogy a vajdaságfanok hogy nem veszik észre azt a nagy ellentmondást, hogy egyik pillanatban vajdaság mint külön nemzetről beszélnek, a másik pillanatban pedig azt hangoztatják, hogy milyen jó hogy 20-30 nemzeti kisebbség van vajdaságban, és hogy ez milyen fontos, az identitás stb. A kettő szemlélet nem fér meg egymás mellett.
Ha valaki vajdaságinak vallja magát, az pont ugyanolyan lejárt lemez, mint a jugoszlávozás.
Az meg hogy a Pásztor nacionalista....Hát én nem szeretem a vmsz-t na de nem a nacionalizmusuk miatt. :)
Amúgy elolvastam a hozzászólásaid első válaszoló, és látszik, hogy ismered a történelmet, nem akarlak sértegetni, nem az a célom, de furcsállom azt, hogy nem érzed az arányokat. Magyarországon élő 5-10 ezer szerbet nem lehet összehasonlítani 251000 vajdasági magyarral.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!