Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Nagyon szégyellem a házunkat...

Nagyon szégyellem a házunkat az ismerőseim, barátaim előtt. Ilyen esetben mit tehetnék?

Figyelt kérdés

Ugyan már 20 éves vagyok és tervezem, hogy minél előbb elköltözök, de sajnos még nem állok úgy anyagilag, hogy megtehessem.

Egész életemben kb. 3 barátom járt a házunkban, mert nagyon szégyellem mindenki előtt.

A házunk kívülről nincs lefestve, az udvar olyan mint egy lomtár. Már hiába próbáltam összepakolni, apukám mindenféle régi kacatot gyűjt, azt mondta, ki ne merjek dobni semmit. A teraszunk is szép lehetne, de apám felpakolt rá disznóvágó asztalokat, nem lehet normálisan kiülni se.

Belülről se jobb a helyzet. Van 3 testvérem, a legkisebb öcsém 7 éves, de mindenhol a játékai és a rajzai vannak szétdobálva, ráadásul a földszinten az összes szekrényt összeragasztotta matricával. A szüleimet mindez nem zavarja, nem is értem hogyhogy. Nappalink nincs, ha vendég van, akkor a konyhában vagyunk, de az étkezőasztalunk egy ütött-kopott 60 éves asztal, 2 szintén őskori székkel és egy régi paddal. A konyhaszekrényt 5 éve vettük, de anyám idegességében egyszer becsapta az üveges ajtót, így az egyik ajtón kitört az üveg, a másik felén pedig be van repedve, ráadásul a konyhaszekrény szélét öcsém összefirkálta, ahogy a lépcsőkorlátot is. Ahogy belépünk a bejárati ajtón egy kisebb helyiség van, ami tele van pakolva szekrényekkel, ott van a fagyasztó is, de minden eléggé poros, anyám ott dohányzik, így meg lehet fulladni a füsttől. Ráadásul most még az egyik macskánk bent van, mert elütötte az autó, a lábát folyamatosan hintőporozza anyám, így a járólap csupa fehér és nagyon büdös van ott, olyan, mintha több hónapos hulla rohadna ott. Innen, ha továbbmegyünk a következő helyiségbe egy "mosókonyha" fogad, ami egyben ruhatároló is és itt van a kazán is. Mivel anyám nem fizet szemétpénzt, inkább cigire költi azt a pénzt, így itt gyűjtik a szemetet,a mit majd télen el akarnak tüzelni. A fürdőnk félig van lecsempézve, ahol nincs, ott még a régi vakolat bomladozik. Hiába rakok hetente rendet, másnapra olyan, mintha semmi se történt volna. Például ma fél 1-kor rendet raktam a konyhában, de már a tesóim szétpakoltak, összemorzsázták a szekrényt, egyáltalán nem figyelnek a rendre. :(

Az emeleten már valamivel jobb a helyzet, viszont öcsém szobája nincs fallal elválasztva, hanem a folyosóval egybe van. Ez azért gond, mert 15 éves, állandóan szerel valamit és a szobája szintén, mint a kupleráj. Fától kezdve az energiaitalos dobozon át a szemétig minden szét van dobálva a szőnyegen. Nem akarok utána pakolni, hiszen már elég nagy, de nem tudom hogyan lehetne rávenni arra, hogy rendet tegyen, szerintem a szüleimnek kéne lépniük.

Fent van egy wc mosdóval, de itt ide még egy csocsóasztal is be van rakva, ami használhatatlan már, de nem engedik a szüleim kidobni. Itt a fal festve van, de már ráférne egy újrafestés, mivel 10 éve lett kifestve, egyes helyeken már itt is kezd potyogni a vakolat. Ha kitakarítok max. 3 napig van rend, mivel a úgy mosnak fogat, hogy minden csupa fogkrém lesz, a földön a wc papírokat szétdobálják (nem a használtat, hanem csak úgy letépik vagy is tudom hogy kerül az oda és miért.. ).

Nem tudom, hogy tarthatnám fenn a rendet. Annak örülnék a legjobban, ha végre elköltözhetnék és hívhatnék magamhoz ismerősöket vagy ha addig is lenne a szobámba egy külön bejárat, ami az utcáról nyílik. :(

Eddig mindig kerültem, hogy eljöjjenek hozzám, inkább én mentem a barátaimhoz és sehol se találkoztam még hasonlóval. Még ha valahol nem is éltek fényesen, legalább rend volt. Pár nap múlva megbeszéltük egy barátommal, hogy eljön hozzánk, de nagyon félek attól, hogy mit fog szólni a házunkhoz.

2013. aug. 13. 15:05
1 2 3
 11/28 anonim válasza:
0%
egy ilyen okádék helyen mit akartok egyáltalán csinálni?
2013. aug. 13. 15:27
 12/28 A kérdező kommentje:

A legkisebb öcsém a szüleimmel van egy szobában, az a szoba szerencsére kikerülhető, sőt, ha becsukom az ajtót nem is lehet belátni.

Már próbáltam a szüleimmel beszélni erről, hogy legalább az öcsém a játékait meg a rajzait ne dobálja szét, próbáljanak beszélni vele a válasz az volt: "de hát mit csináljak vele.."

Mikor 1 hete összepakoltam a szobában, az íróasztaláról lepakoltam (amin egy halom szemét és plüssállat, kajamaradványok voltak), mondtam az öcsémnek, hogy ne merjen szétpakolni még egyszer, mert már nem csecsemő és ha szétpakol kidobom az összes cuccát, mert nem akarok így élni, akkor megsértődött és ment as szüleimnek panaszkodni, mire még én voltam a hibás, hogy mért bántom szegény kisgyereket. Rá pár napra a szoba ugyanolyan volt.

Sajnos már gyerekkorom óta ilyen környezetben élek, ezért már 7 éves korom óta, mióta külön szobám van, mindig rendben tartom.

2013. aug. 13. 15:28
 13/28 A kérdező kommentje:

11-es!

Ha a család összes tagja, de legalább a fele figyelne a rendre vagy legalább kidobhatnám azt, ami nem kell, akkor hidd el, hogy nem lenne okádék a hely.

2013. aug. 13. 15:29
 14/28 anonim válasza:
0%
nem azt kérdeztem, h mitől nem lenne okádék,hanem h mit akartok egyáltalán ott csinálni? nyár van, menjetek el vmerre..
2013. aug. 13. 15:31
 15/28 anonim ***** válasza:
1%

Persze most mondhatnánk, hogy:

- ez a szüleid szégyene

- hogy elég nagy vagy már, hogy te magad is kézbevedd a dolgokat

- mondhatnánk, hogy akkor te hogyan lettél ehhez képest "tisztaság-mániás".

-mondhatnánk, hiszen valószínű te is ugyanilyen környezetben nőttél fel

Sok mindent mondhatnánk, pl. még azt is, hogy ha igaz, hogy valóban ilyen körülmények között élsz, ha igaz, hogy ez számodra ennyire visszataszító... szóval a kettő együtt nemigazán szokott párba lenni.

Aki ilyen körülmények között nő fel, annak többé-kevésbé ez a természetes.

Ha pedig ennyire útálod, ennyire kibírhatatlannak érzed körülményeket, akkor pedig meglehet, hogy erősen túlzol, és nem is annyira vészes a helyzet.

Mindenesetre vedd kézbe otthon a dolgokat, takarítsd ki az egész lakást, mosd végig a bútorokat, pucolj ablakot, moss függönyt, takarítsd ki a szőnyegeket, szóval rázd rendbe végre egyszer az egész házat és mutasd meg a családnak, hogy ilyennek kellene lennie!

Ha tudod, vondd be a melóba a családot, ha látják hogy te mekkora lendülettel vetetted bele magadat, ha saját fáradozásuk nyomán kezdik megbecsülni azt, amit teremteni tudtok, attól kezdve talán jobban is fognak vigyázni rá!

Az, hogy 20 éves korodban szégyelled, ami otthon van, az már szerintem nem elég! Tégy ellene, verd ki a balhét, fogj hozzá "megnevelni" a család tagjait, ha kell akár a szülőknek is meg lehet azt mondani esetenként, hogy miért nem vigyáznak jobban, stb. stb.

Kedves Kérdező!

Azon kívül, hogy tépelődsz, eddig mit tettél, hogy esetleg változzon valami?

2013. aug. 13. 15:34
 16/28 anonim ***** válasza:
57%

15-ös vagyok!

Mire megírtam és elküldtem a válaszomat, most látom, hogy közben írtad, hogyan próbáltál már korábban is változtatni a dolgokon.

Szóval csak a szülők hathatós segítségével, támogatásával tudtok változtatni a dolgokon!

2013. aug. 13. 15:36
 17/28 A kérdező kommentje:

"Tégy ellene, verd ki a balhét, fogj hozzá "megnevelni" a család tagjait,"

Már próbáltam ellene mindent tenni, pár éve többször is volt, hogy a szüleim elmentek családlátogatóba egész napra, én direkt nem mentem. Mégpedig azért, mert amíg odavoltak 1 nap alatt rendbe szedtem a házat, mivel ha a "múltat" és "jelent" látják, akkor látványosabb a változás. Ez így is volt, mikor hazajöttek estefelé tátva maradt a szájuk, hogy így még soha nem is látták a házat. Másnap reggelre a konyha ugyanolyan volt, mint előző nap reggel, mintha nem is takarítottam volna ott semmit. Estére a ház többi része is visszaállt a régi kerékvágásba.

Már volt, hogy kivertem a balhét, hogy legalább ők a gyerekeiknek mutathatnának jó példát vagy megnevelhetnék a tesóimat, hogy pakoljanak maguk után, mire a válasz az volt, ha valami nem tetszik nyugodtan elköltözhetek...

Szóval sajnos ezeket a tanácsokat leírni könnyű, de megvalósítani nem, ugyanis bennük nincs semmi kényszer arra, hogy szebb otthont biztosítsanak.

15 éves koromban volt az első barátom, a szüleim nem értették mért nem merem elhozni magunkhoz bemutatni. Elmondtam, hogy azért, mert szégyellem a házunkat, akkor apám rendbe szedte kicsit az udvart (ugyanis egy szakadt nyúlól állt az udvar közepén), lefestette mésszel a házat, hogy legalább valamennyire normálisan nézzen ki, de azóta már minden ugyanolyan, mint azelőtt.

Anyám nem tett semmit belülről a ház szebb képben bemutatása érdekében hiába kértem, sőt még piszkált is, hogy minek festem le a szobaajtómat, hiszen ez csak egy fiú. Ehelyett mikor eljött a barátom hozzánk anyám előadta neki, hogy azért élünk ilyen szutyokban, mert nincs pénzünk. Ennél az is jobb lett volna, ha hallgat, mivel a tisztasághoz nem kell pénz.

2013. aug. 13. 15:48
 18/28 anonim ***** válasza:
87%
Nem olvastam el a válaszokat, de ha olyan embert akarsz hazavinni, aki emiatt "elretten", akkor jobban jársz, ha elmegy a francba... Aki kedvel, és eljut a szobádig, és látja a különbséget, annak nem számít, hogy milyen gané a családod.
2013. aug. 13. 15:49
 19/28 anonim válasza:
19%
miért akarod mindenáron hazavinni??
2013. aug. 13. 15:51
 20/28 anonim ***** válasza:
78%

Én a helyedbe nem hívnék oda senkit! Azt a pár évet már kibírod szerintem,amíg ott élsz .Sajnos sok ember képes ez alapján leírni.Bármennyire is mondják sokan,hogy az számít,hogy Te milyen vagy.Pl. egy ismerősöm, a barátját vitte el az ugyanilyen állapotú házukba. Később a háta mögött a barát mindenkinek terjesztette milyen disznóólba, putriba élnek.Ha a lány akármilyen hibát elkövetett a kapcsolatba mindenki kiröhögte,hogy nemcsoda amilyen p.raszt körülmények között,meg családba él.Pedig egy teljesen normális, igényes lányról volt szó.De mégis elítélték,megszólták,kinevették a háta mögött.

Én átérzem,mert alkoholista apám alapján kaptam rég meg ugyanezt az emberektől.Azt mondták akik megismerték, hogy nem tehetek róla,amit én sajnos elhittem,aztán később mégis könnyen leírtak miatta,meg lenéztek.Mióta nem mutatom be senkinek, nem néznek le,nem indulok hátránnyal.Milyen érdekes!

Az emberek nagy része nagyon felszínes és rosszindulatú és képmutató.Még akkor is ha nem tűnik annak.

2013. aug. 13. 16:02
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!