Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Nagyon szégyellem a házunkat...

Nagyon szégyellem a házunkat az ismerőseim, barátaim előtt. Ilyen esetben mit tehetnék?

Figyelt kérdés

Ugyan már 20 éves vagyok és tervezem, hogy minél előbb elköltözök, de sajnos még nem állok úgy anyagilag, hogy megtehessem.

Egész életemben kb. 3 barátom járt a házunkban, mert nagyon szégyellem mindenki előtt.

A házunk kívülről nincs lefestve, az udvar olyan mint egy lomtár. Már hiába próbáltam összepakolni, apukám mindenféle régi kacatot gyűjt, azt mondta, ki ne merjek dobni semmit. A teraszunk is szép lehetne, de apám felpakolt rá disznóvágó asztalokat, nem lehet normálisan kiülni se.

Belülről se jobb a helyzet. Van 3 testvérem, a legkisebb öcsém 7 éves, de mindenhol a játékai és a rajzai vannak szétdobálva, ráadásul a földszinten az összes szekrényt összeragasztotta matricával. A szüleimet mindez nem zavarja, nem is értem hogyhogy. Nappalink nincs, ha vendég van, akkor a konyhában vagyunk, de az étkezőasztalunk egy ütött-kopott 60 éves asztal, 2 szintén őskori székkel és egy régi paddal. A konyhaszekrényt 5 éve vettük, de anyám idegességében egyszer becsapta az üveges ajtót, így az egyik ajtón kitört az üveg, a másik felén pedig be van repedve, ráadásul a konyhaszekrény szélét öcsém összefirkálta, ahogy a lépcsőkorlátot is. Ahogy belépünk a bejárati ajtón egy kisebb helyiség van, ami tele van pakolva szekrényekkel, ott van a fagyasztó is, de minden eléggé poros, anyám ott dohányzik, így meg lehet fulladni a füsttől. Ráadásul most még az egyik macskánk bent van, mert elütötte az autó, a lábát folyamatosan hintőporozza anyám, így a járólap csupa fehér és nagyon büdös van ott, olyan, mintha több hónapos hulla rohadna ott. Innen, ha továbbmegyünk a következő helyiségbe egy "mosókonyha" fogad, ami egyben ruhatároló is és itt van a kazán is. Mivel anyám nem fizet szemétpénzt, inkább cigire költi azt a pénzt, így itt gyűjtik a szemetet,a mit majd télen el akarnak tüzelni. A fürdőnk félig van lecsempézve, ahol nincs, ott még a régi vakolat bomladozik. Hiába rakok hetente rendet, másnapra olyan, mintha semmi se történt volna. Például ma fél 1-kor rendet raktam a konyhában, de már a tesóim szétpakoltak, összemorzsázták a szekrényt, egyáltalán nem figyelnek a rendre. :(

Az emeleten már valamivel jobb a helyzet, viszont öcsém szobája nincs fallal elválasztva, hanem a folyosóval egybe van. Ez azért gond, mert 15 éves, állandóan szerel valamit és a szobája szintén, mint a kupleráj. Fától kezdve az energiaitalos dobozon át a szemétig minden szét van dobálva a szőnyegen. Nem akarok utána pakolni, hiszen már elég nagy, de nem tudom hogyan lehetne rávenni arra, hogy rendet tegyen, szerintem a szüleimnek kéne lépniük.

Fent van egy wc mosdóval, de itt ide még egy csocsóasztal is be van rakva, ami használhatatlan már, de nem engedik a szüleim kidobni. Itt a fal festve van, de már ráférne egy újrafestés, mivel 10 éve lett kifestve, egyes helyeken már itt is kezd potyogni a vakolat. Ha kitakarítok max. 3 napig van rend, mivel a úgy mosnak fogat, hogy minden csupa fogkrém lesz, a földön a wc papírokat szétdobálják (nem a használtat, hanem csak úgy letépik vagy is tudom hogy kerül az oda és miért.. ).

Nem tudom, hogy tarthatnám fenn a rendet. Annak örülnék a legjobban, ha végre elköltözhetnék és hívhatnék magamhoz ismerősöket vagy ha addig is lenne a szobámba egy külön bejárat, ami az utcáról nyílik. :(

Eddig mindig kerültem, hogy eljöjjenek hozzám, inkább én mentem a barátaimhoz és sehol se találkoztam még hasonlóval. Még ha valahol nem is éltek fényesen, legalább rend volt. Pár nap múlva megbeszéltük egy barátommal, hogy eljön hozzánk, de nagyon félek attól, hogy mit fog szólni a házunkhoz.

2013. aug. 13. 15:05
1 2 3
 1/28 anonim ***** válasza:
99%
Takaríts ki, tegyél rendet, amennyire tőled telik. A barátodat meg készítsd fel erre, mielőtt mentek hozzátok. Mondd meg neki, hogy ez kellemetlen neked, mert te nem ezt a környezetet tartod normálisnak, de nem tudsz változtatni.
2013. aug. 13. 15:11
 2/28 anonim ***** válasza:
100%

huh, nehéz ügy

de szerintem, ha felvezeted a szobádba, és meglátja a különbséget, rögtön érteni fogja a helyzetet

2013. aug. 13. 15:12
 3/28 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk is kb így nézne ki szerintem ha kertes ház lenne. Nekünk a társasház (48nm) néz ki így. Én is megkapom a nemerjkidobnisemmit, meg stb. Én felkészítettem a párom rá, hogy kösse fel a gatyát, mert itt akkora kupi van, mintha szeméttelepre jönne, de a szobámban rend van. Szerencsére felkészült rá így nem fordult vissza. Azóta eljöttem 4 éve otthonról. 7 éve vagyunk összesen együtt a barátommal. :)

24/N

2013. aug. 13. 15:14
 4/28 A kérdező kommentje:
Ha csak meg nem gondolja magát még mielőtt felérnénk a szobámba és inkább hazamegy... :(
2013. aug. 13. 15:14
 5/28 anonim ***** válasza:
100%

Akkor még várj evvel. Még nyár van nincs hideg. Akkor hívd meg magatokhoz, ha biztos vagy abban, hogy nem fordulna vissza!

24/N

2013. aug. 13. 15:15
 6/28 anonim válasza:
49%

ennyire hülyék vannak körülötted?

pakolj be anyádékhoz minden ló..fszt és akkor majd leshetnek.

2013. aug. 13. 15:16
 7/28 anonim ***** válasza:
100%
Néha én is szégyellem a mi házunkat, pedig közel sincs olyan állapotban, mint a tiétek, csak annyi a gond, hogy nincs bevakolva. Szerintem készítsd fel a barátaidat arra, hogy mit fognak látni. Ha tényleg a barátaid, nem fognak emiatt eltávolodni tőled.
2013. aug. 13. 15:16
 8/28 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem készítsd fel előre a barátodat arra, mi fog rá várni. Ennyi trehány ember után nem sok értelme van örökké takarítani, már elnézést, hogy ezt írom, de eléggé igénytelenek. Ha nekik megfelel, Te nem igazán tehetsz semmit, max. azt, hogy a saját közvetlen környezeted rendben tartod.

A múltkor voltam vendégségben egy négy fős családnál, akiknél hasonló állapotok voltak. Nem volt egy élmény a látogatás, de ők láthatóan így érezték jól magukat. Ez van.

Gyerekkoromban nálunk is hasonló volt a helyzet, ezért én már akkor megfogadtam, hogy nem fogok kupiban és zsúfoltságban élni. Meg is tartottam, szeretem a napfényes, tiszta, rendes kis lakásom.:)

Majd ha elköltözöl, a saját lakásodban kiélheted magad, én is azt tettem. Addig is kitartást.

2013. aug. 13. 15:18
 9/28 A kérdező kommentje:

De hogy hozzam fel neki a témát arról, hogy készüljön fel arra mi vár rá? És hogyan adjam neki elő, hogy ne tűnjön ijesztően (nehogy meggondolja magát).

Leginkább attól félek, hogy hogyan hozzam be a házba. Ha a bejárati ajtón hozom a macskás szobán keresztül, akkor tuti elhányja magát a szagtól, esetleg egy nappal előtte kitakaríthatnám hipóval, de anyám fél óránként szórja hintőporral, szóval másnapra megint 3 centi vastagon állna ott a hintőpor.

2013. aug. 13. 15:19
 10/28 anonim ***** válasza:
100%

Az első és legfontosabb, a te szobád legyen makulátlan!Ha megy valaki, készítsd fel hogy ti máshogy éltek, amin te sajnos nem tudsz változtatni, hiába próbálsz, de lássák hogy körülötted minden rendben van. Viszont, továbbra is amennyire tudsz azért máshova is segíts be. Én ugyanígy voltam. Borzasztó érzés, tudom. Anyumékkal éltem, és talán ennyire nem votl rossz a helyzet, de én is mindenki után pakoltam. Öcsém 4évvel fiatalabb nálam, ő is szerelt állandóan, persze haverjai mindig ott voltak. Ha kellett naponta pakoltam össze, hetente portalanítottam. És bosszantó volt hogy ha valaki 5perc után tönkretette a munkámat. De sjanos nem tehettem semmit. A falak állapotát én úgy oldottam meg hogy vettem olcsó diszperzitet, szinezőt hozzá, kipakolásztam a helységekből, amit tudtam, amit nem azt középre húztam, letakartím. és szépen kifestettem az egész házat!Nem egyszerre, de szép fokozatosan. Olyan lett amilyen, de legalább tiszta! (volt hogy a 2méteres hűtőt tologattam a szoba közepére...). Volt hogy anyu kedvet kapott és a javításban segített, vagy a takarításban. tehát még az sincs kizárva. A füvet mondjuk mindig én vágtam az udvaron, és öcsém szerszámait is mindig én pakolásztam össze hogy valahogy kinézzen az udvar. Sőt nálunk nagykapu sem volt,mert öcsémék leszakították. Most 3éve hogy külön lakok. Nem azt mondom hogy itt minden makulátlan, de a falak szépek, 2-3 naponta felsöprök, felmosok, és tudom hogy ha valami nincs elpakolva akkor az addig nem is lesz míg én el nem teszem. De tudom hogy senki nem nyúl semmihez!

Jah, és én is lány vagyok, mégis minden férfi munkát megcsináltam, mert tudtam hogy helyettem nem csinálja meg senki... A legjobb viszont tényleg az lenne ha el tudnál költözni. Viszont arra gondolj hogy ha családod lesz akkor vissza fogtok járni a szüleidhez. tehát jó lenne ha valamennyire tudnál hatni rájuk is ebben.

2013. aug. 13. 15:19
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!