Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Hogyan fogjak hozzá a drámaírá...

Hogyan fogjak hozzá a drámaíráshoz?

Figyelt kérdés

A feladat: (mint Madách-Az ember tragédiájának folytatása)- Ádám a XXI. században (a forma és az eszközök nem feltétlen kell hasonlítsanak Madách drámájához, csak a téma ez)

Nagyon szeretném én írni és rendezni (iskolai feladat), de még sosem csináltam ilyet, és nem vagyok benne biztos, hogy az ötletem jó.

Amit eddig kitaláltam, az eddig annyi, hogy egy osztályba csöppen Ádám (8+1 fő), ahol mindenki a vezetői pozícióért küzd. Erre van is egy iskolai kiírás. (párhuzam az iskola/osztály társadalma és a világ társadalma között) A kilenc személyt más és más hajt, személyiségtípusaiknak megfelelően különböznek vágyaik és félelmeik. Ádám feladata, amit Lucifertől kap, az az, hogy rendet tegyen, és ő találja meg a megoldást "mi a boldog élet titka". Viszont nincs sok ideje, a személyek napról napra beleragadnak saját egójuk börtönébe és eluralkodik rajtuk a neurózis.

Ádám az elején amúgy is reményveszett, Lucifer pedig ugye ajánlja neki, hogy ha megtalálja a "megoldást", akkor ottmaradhat a jelenben, vagyis a xxi. században, és nem kell felébrednie. Ha pedig nem találja meg, akkor az emberiség sosem lehet boldog, és egy ördögi kör veszi kezdetét, ahol az ember sosem lelhet boldogságra. Az egésznek az lenne az üzenete, hogy minél inkább keresed a boldogságod, annál nehezebben találsz rá, mivel nincs mit keresned, a saját keresésed áll boldogságod útjába. A személyiségtípusok különbözően figuráznák ki a mai embert, társadalmat.

Szóval ez az alapötlet, persze lehetnek kisebb-nagyobb változtatások. Az a baj, hogy még valahogy bele kéne tenni Évát is (aki ismeri az alapdrámát, az tudja, hogy ez a séma nemigen maradhat ki), de akárhogy próbálom, valami nyálas és felszínes szappanoperává válik az egész a szerelem miatt, úgyhogy még erre is kellene egy ötlet.

15L

2013. aug. 12. 17:01
 1/1 anonim ***** válasza:
Lenne egy kérdésem.Egy osztályba csöppen és ha ott megoldja a problémákat dakkor az egész emberiség problémáját megoldja?Ez nekem elég fura.Vagy most ott az osztály csak egy szimbólumd ami az emberiséget jelképezi vagy egy valós osztály?Egyébként az alapötlet nem rossz, de egy iskolai drabhoz képest komolynak hangzik, úgyértem ha komoly darabot akarsz, ahhoz olyan emberek is kellenek.Az én javaslatom az, hogy ne egy konkrét osztályba csöppenjen, hanem a világba és ott az emberek csak jelképesen jelentsék a különböző személyiség típusokat.Hogy ezt jobban éreztessed bele lehetne vonni egy mesélőt is.Ha erre a témára akarsz építeni akkor Évát például úgy vonhatád bele, hogy amikor Ádám mondjuk a darab közepén már teljesen elvesztette a reményt és már kész föladni akkor vagy megjelenik Éva és kiderül, hogy ő is ebbe a világba csöppent és onnantól segíti Ádámot így jut el a végső megoldásig vagy Éva is csak szimbólukisan jelenik meg.Ezt úgy értem, ohgy nem a valóságban hanem Ádám álmaiban vagy gondolataiban.Amúgy meg hajrá.
2013. aug. 12. 21:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!