Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Miért hiszik azt az idős...

Miért hiszik azt az idős emberek, hogy a kígyók tejet (is) esznek?

Figyelt kérdés

Nagymamám mesél mindig ilyen történeteket és nem csak nekem, hanem a korban hozzá közel lévo asszonyoknak is, akik szintén váltig állítják, hogy ez igaz és megtörtént dolog. Kicsit kíváncsi vagyok, ti hallottatok-e már ilyet.

Az egyik történet így hangzik:

"Még az én falumban történt leány koromban. Volt pár fiatal a faluban és fogadásokat kötöttek. Az egyik lánynak a feladata az volt, hogy egy hagyma szárat nyeljen le egybe. Az ottani legények azonban ki akartak tolni a leánnyal, és egy kicsi kígyót tettek a hagymaszárba. A leány megnyerte a fogadást, lenyelte a hagymaszárat. Telt múlt az ido, a fiatal lány elment szolgálni, mert az volt a szokás akkoriban, hogy a fiatal lányok elobb elmennek szolgálni egy házhoz, csak utána férjesülhettek meg. A lány szolgált egy orvosnál, közben egyre nott a lány hasa, azt hitték, hogy csupán meghízott.

Egyszer csak az orvos észrevette, hogy a lány tátott szájjal alszik, és egy kígyó kidugta a fejét a lány szájából. Az orvos elhatározta, hogy a lányt bealtatózza másnap és kiszedi a kígyót. Így is tett, a lány aludt, a székre kikészítettek egy lavor felfott édes tehéntejet mellé. A kígyó kidugta a fejét és elkezdett a tejbol inni. Az orvos hamar elkapta a nyakát és kihúzta a lányból. A kígyó volt vagy 2-3 méter, betették egy borkánba. Amikor az felébredt és mutattak neki mit szedtek ki a gyomrából azonnal elájult.

Nos ez az egyik kigyó eszi a tejet történet a sok közül. Ez mind szép és érdekes, csak azt nem értem miért hiszik el. A faluban minden öreg tud egy ilyen történetet. Sokakkal személyesen történt meg állítólag.

Azért érdekes mert tudom h. mit eszik egy kígyó, meg hogy a gyomorban nem élhet egy sem, mivel megemésztjük.

Amúgy erdélyiek vagyunk, mamám pedig székely, ha számít ez valamit.

2013. júl. 11. 19:20
 1/6 anonim ***** válasza:
Doh, ez csak mese...
2013. júl. 11. 19:35
 2/6 anonim ***** válasza:

bár semmi köze az őseimnek a székelyekhez, gyerekkoromból nekem is ismert az a legenda, hogy ha álmodban kígyó csúszik le a torkodon, akkor tejjel lehet kicsalogatni

valóban érdekes lenne tudni, hogy

1 honnan jutott eszükbe a régieknek a kígyó a gyomorban

2 miért pont a tejre jönne elő

2013. júl. 11. 19:51
 3/6 A kérdező kommentje:

1# Persze tudom, hogy nem igaz. Arra vagyok kíváncsi, hogy máshol is élnek-e ehhez hasonló hiedelmek?

2# ezek engem is foglalkoztatnak, főleg az, hogy miért veszik ezt készpénznek :D

2013. júl. 11. 20:04
 4/6 anonim ***** válasza:
Ez nem helyi hiedelem, hanem úgy általánosságban lehetett egy időben ilyesmiről olvasni. Hogy a lány terhességi tüneteket produkált, nőtt a hasa, sokat evett stb, de ő bizonygatta, hogy nem lehet terhes. Elment orvoshoz, cisztát állapítottak meg nála, amit ki kell műteni. A műtétnél pedig egy élő polipot hámoztak ki a csajból. A történet szerint hónapokkal korábban a csaj a tengernél nyaralt és lenyelt egy polip tojást. Ez az indok élettanilag nem helytálló, mert a gyomor savassága majd a bél lúgossága, meg amúgy is a bélrendszer nem tenné lehetővé, hogy kikeljen egy poliptojás. Szóval hülyeség ez is, de mindenhol vannak ilyen történetek.
2013. júl. 11. 20:18
 5/6 A kérdező kommentje:
Pontosan ugyanezt én is hallottam, mamámtól, amikor kimentem a tengerre :D
2013. júl. 11. 20:21
 6/6 anonim ***** válasza:

Számos kultúrában elterjedt néphit, hogy a kígyók tejet isznak. Egyik lehetséges oka lehet ennek, hogy a kigyuszok gyakorta előfordultak tehénistállókban, és a babonás népek úgy vélték, hogy a tehén tejét lopni járnak oda (holott az ott dőzsölő rágcsálókra vadásztak).

Indiában a kígyóbűvölők tejjel itatták a kígyót, szerencsétlenek azért ittak bele, mert annyira ki voltak száradva, hogy a szomjhalál kerülgette őket, de valójában megbetegednek tőle.

2013. júl. 11. 20:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!