Vannak emlékeitek az 1991 előtti régi nagy Jugoszláviáról?
Igen, tényleg így volt... :)
Mi is sokat jártunk ki Szabadkára, a piacon vettük az olasz farmereket (akkoriban itthon ilyeneket nem lehetett kapni vagy csak nagyon drágán)...
Dubrovnikban nyaraltunk minden nyáron, csodaszép hely volt...
Emlékszem, hogy 1987-ban az eszéki piacon vettem az akkortájt legjobb Commodore64 számítógépes kazettámat, amin olyan szuper játékok voltak, hogy 1 évig én voltam vele itthon a Császár! :D
Emlékszem arra is, hogy 1986-ban egy nyáron végigutaztuk Jugoszláviát (Eszék, Szarajevó, Dubrovnik, Koszovó, Belgrád, Szabadka), és egyik éjszaka Koszovóba keveredtünk. Jobb híján az autóban aludtunk egy nagy kivilágított parkolóban, de éjfélkor lövöldözésre ébredtünk : már akkoriban is forrt a levegő Koszovóban...
Azért, arra is emlékszem, hogy Szabadkán sok ott élő magyar letagadta, hogy magyar AKKOR!...
Lenéztek bennünket, mert nekik akkoriban jobban ment, nekünk Mo-i magyaroknak nem annyira.
Az egyik házigazdánk nem is volt hajlandó magyarul beszélni, pedig magyar volt!!!
Mostanában ez gyakran eszembe jut, amikor a régi Jugoszlávia területén élő magyarok a segítségünket kérik és MOST milyen büszkék arra, hogy ők magyarok. :-[
Na, mindegy...
Én a határközeli kisvárosban lakok.Akkoriban szinte mindenki ment át Jugóba,volt olyan is aki nemcsak saját magának vásárolt,haenm eladásra is.Hoztak be szivacskabátot,jersey-anyagokat.rumpuncsot,Napoleon konykot és még sok mindent,ami ott olcsóbb volt.
Én viszont Kolozsváron jártam úgy a 70-es évek elején,hogy nem álltak velünk szóba az ottani magyarok.Egy kávézóban kértünk kávét és a gyereknek egy üdítőt.A kiszolgáló csak bólintott,de nem szólt egy szót sem.Közben hallottam,hogy a másik kiszolgálóval magyarul beszél,de itt legalább kiszolgáltak.Egy másik boltban egy sálat szerettem volna venni,de a kiszolgáló rám sem hederített.Azt hittem,hogy román.Amíg várakozam 5-6 magyarul beszélő vevőt kiszolgált és magyarul beszélt hozzá.Negyedóra várakozás után vásárlás nélkül jöttem el a boltból.Vajon ezek az eladók is ragaszkodnak most a kettős állampolgársághoz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!