Nagyon csúnyán hangzik a Szabolcs-Szatmár-Bereg-i tájszólás?
Figyelt kérdés
kisvárosban élek átlag körülmények között, mégis néha észreveszem magamon hogy tájszólással beszélek kicsit. Persze nem direkt, csak a környezetemből sokat így hallok vissza és talán onnan ragadt. egyértelműen beazonosíthatnak máshol hogy ez egy "szabolcsi paraszt"? nagyon csúnyán és furán hangzik akár más megyékben vagy a fővárosban élőknek hogy úgy beszél itt a többség ahogy? persze tudom hogy minimális tájszólást mindig is megtart az ember, vagyis be lehet azonosítani hogy egy illető székely, vagy szeged környéki, csak példaként említem..2009. okt. 15. 15:09
1/10 anonim válasza:
Én is szabolcsi vagyok, és Nyíregyházán szerintem a leg tisztábbak közt beszélnek az országban. Falun meg marad a bul bül, stb de szerintem nem gáz, mivel mindenhol van egy kis eltérés, főleg ha falu... Nekem sokkal jobban bántja a fülemet mikor a pestiek olyanokat mondanak, hogy ez miatt, vagy ez végett stb...
2/10 anonim válasza:
Nekem pl. édes, ízes beszéd! Dúnántúlon lakom, a nagyszüleim szabolcsiak. :)
3/10 anonim válasza:
Én szatmári vagyok, de már régóta Pesten élek. Szeretem hallgatni az otthoniakat amikor hazamegyek, amikor ugyanazokat a szavakat ízesen ejtik. Ami viszont igazán bántja a fülemet, az a beszédbeli igénytelenség. Például mikor szépen elhúzva kérdezi meg valaki, hogy Mijjér? Oszt? Vagy elköszönéskor: viszonlátás. Hallani, hogy lusta kiejteni rendesen a szavakat.
4/10 anonim válasza:
Sabolcsi vagyok, de Pesten élek (suli, néha járok haza csak). Az "oszt"-ot én is használom néha otthon, de sztem ez nem hanyagság, ez a tájnyelv része. De nem ez a lényeg. A tájszólással nincs semmi gond, sztem ezt csak Pesten nézik le (ha így van, konkrétan engem emiatt még nem ért hátrány, pedig néha biztos hallatszik), ugyanis itt alakult ki az, hogy ami nem Pest az vidék. Vidék=kevésbé kulturált emberek. De itt is van tájszólás, csak ezt etalonnak tekintik. Előttem már mondták az ez miatt...stb-t, ott van még a nevek esetében: "a" Pisti, "az" Enikő... ez sem így helyes. A tájszavak inkább érdekesek. Az ország minden részéről származó ismerőseimmel mindig megbeszéljük, ha vki a másik számára furcsa szót mond. :)
6/10 anonim válasza:
Falura jó az, városba nem nézik.:)
7/10 anonim válasza:
nem, egyáltalán. nekem nagyon tetszik ahogy az ó betűt mondjátok, ejtitek. a pasim is szabolcsi!
8/10 anonim válasza:
Az "oszt" szabolcsi tájszó? Én gyakran használom, észrevettem magamon. A "kellesz"-t is használom, sokkal természetesebb, mint a "kell majd". Régóta Pesten élek, de ehhez vagyok szokva.
9/10 anonim válasza:
Az "oszt"-ot itt nógrádban is használjuk.
10/10 anonim válasza:
Én Szabolcsban éltem 14 évet és most költöztünk körülbelül 3 éve Pestre. Először nagyon fura volt, hogy ők teljesen máshogyan beszélnek mint én. De aztán sikerült! Mikor haza megyünk látogatóba, most már az fura, ahogyan ott beszélnek :) De még most is használok olyan szavakat :) Pl. a jösztök. Na ez az a szó amin elcsodálkoznak néha. Már rászoktam a jöttök-re. Valahogy automatikusan átszoktam úgymond erre a "stílusra". :)
Amúgy szerintem egyáltalán nem csúnya. Én már csak tudom mert onnan jöttem :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!