Szoktatok idegen nyelvű könyveket olvasni? Ha igen, miért?
Figyelt kérdés
Én most gondolkozok ezen, hogy el kéne kezdeni angol nyelvű könyveket olvasni. Részben azért, hogy gyakoroljam a nyelvet, másrészt pedig azért, mert akkor az író eredeti szavait olvasnám, nem a magyarok által lefordítottat.2013. jún. 23. 20:33
1/6 anonim válasza:
Csak ha nem létezik magyarul, mert érdekel, de nem létezik magyarul.
2/6 anonim válasza:
Csak azt olvasok.
Egyrészt vannak olyan könyvek amiket nem fordítottak le. Másrészt imádom az angolt és úgy érzem a fordítás megváltoztatja azt amit az író mondani akart, emelett nem is tetszenek magyarul.
3/6 A kérdező kommentje:
Akkor nem csak én gondolom így, hogy a fordítással megváltozik az eredeti jelentés :)
2013. jún. 23. 20:47
4/6 anonim válasza:
Amit általam beszélt nyelven írtak, azt eredetiben olvasom, két okból. Egyrészt a fordításokon csak felhúzom magam, mert néha még úgy is egyértelmű h mit fordítottak félre. (Én is fordítottam könyvet, talán ezért háklisabb is vagyok erre az átlagnál.) Másrészt idegen nyelven olyat is el bírok olvasni, amire magyarul vsz azt mondanám h ponyvagyanús. Ennek meg az az oka, hogy ha mást nem, az épkézláb módon összerakott mondatokat élvezni tudom. (Ez is szakmai ártalom, mivel nyelvtanár vagyok, elképesztő mennyiségű hablatyokat olvasok a kedves diákjaim tollából v. klaviatúrájából :D)
5/6 anonim válasza:
Csak szakkönyveket a tanulmányaim miatt. Ezek a könyvek nincsenek meg magyarul, ha vmi hasonló igen, az persze nincs bent a könyvtárban, a bolti ár meg horrror. A vicc az, hogy egy normális regényt nehezen tudnék elolvasni, de a szakkönyv megy, mert ahhoz van szókincsem. :) (eü)
6/6 anonim válasza:
Szókincsbővítési céllal, valamint azért, mert a magyar fordítás nem mindig sikerül jól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!