Jó magam is Romániában élek. Na most hadd mondjak pár szám adatot. Románia lakósága kb 22 millió. A 22 milliónak 11%a nem román. Amiből 6-7% magyar. Na most mivel a történelem igy hozta, hogy a Kárpát-medence egy részét a XX. század folyamán Romániához csatoltak, igy mi, mint régi magyar állampolgárok, román állampolgárok lettünk. Rengeteg magyarországi ismerősöm, barátom van. De sajnos többször is találkoztam olyannal, hogy le román cigányoztak, meg persze leszavaztak. Sőt még azt is kérdezték tőlem, hogy ilyen jól tudsz magyarul beszélni? Vagy "ti otthon a családban magyarul beszélgettek?" Részemről felháboritó. Nem akartam álltalánositani a képet egy ország népéről se, igy tölletek kérdezem, midnenkinek ez a véleménye, ennyire tabu téma vagyunk nálatok?
Az én baráti/ismerősi körömben elismerik a Rómániai magyarságot.
Aki ezt nem teszi, az még mindig a gyurcsány-féle agymosás áldozata, vagy rettentő buta! (apai ágon én is "odavalósi" vagyok)
2009. okt. 6. 19:41
2/16 anonim válasza:
Mindig is voltak buta emberek,és lesznek is. Van aki még 7ikesen a kontinenseket nem tudja..
Embere válogatja..én most 10ikes vagyok. és Irodalom óra előtt mikor becsengettek és nem jön a tanár,a Székely himnuszt kell énekelnünk.vagy magyar népdalokat..Szóval nem kell aggódni itthon van bőven tisztelet,csak pont ezekkel nem találkoztál.
2009. okt. 6. 19:54
3/16 anonim válasza:
En is Romaniaban elek, lehet ,hogy ti maskepp gondoljatok , de itt sincs rossz eletunk.Sepsiszentgyorgyon az emberek 70%-a magyar es a romaniai magyarok sokkal osszetartobbak ,mint a magyarorszagaik. Remelem nem fog sikerulni Kovaszna ,Hargita es Maros megyenek AUTONOMIAT alapitani.(lehet nm fogalmaztam helyesen).Mert akkor nagy szegenyseg lenne.
2009. okt. 6. 19:55
4/16 anonim válasza:
Gyurcsánynak ehhez semmi köze,csupán sokan,főleg a fiatalok, nem ismerik a történelmet.Ha ismernék,akkor tudnák,hogy Erdély soha nem tartozott Romániához.Akkor sem,amikor önálló fejedelemség volt,sem akkor,amikor az Osztrák-Magyar monarcia tagja volt.Erdély őslakosai mindig is székelyek voltak,akik magyarok.Ezen a tényen a Trianon sem változtatott.
Sokan azért mondanak román cigánynak,mert a rendszerváltás után sok magyarul beszélő erdélyi cigány járta az országot árukat eladni.Ezek az emberek - ostoba módon- minden erdélyit velük azonosítanak.Nem hiszem,hogy a magyar családokban ez tabu téma lenne,de nem is foglalkoznak ezzel a témával.Legfeljebb akkor,ha a székelyek kerülnek szóba.Akkor pedig a legtöbben tudják,hogy a székelyek nem cigányok,hanem magyarok.
2009. okt. 6. 19:57
5/16 anonim válasza:
Igen,a rendszerváltás után tényleg rengetek romániai cigány jött Mo.-ra eladni,seftelgetni..és nem nézték jó szemmel a Mo.iak.
2009. okt. 6. 20:00
6/16 anonim válasza:
Mi (Szlovákiai magyarok) pedig csak csehek vagyunk. :)
2009. okt. 6. 20:03
7/16 A kérdező kommentje:
Kézdivásárhely-i vagyok és ezt a jelenséget mi is megfigyeltük, vannak olyan falvak, ahol mindegyik cigánynak magyar számtablával rendelkező autója van. A rendszerváltás után nem csak cigányok mentek dolgozni Mo-ra hanem sok-sok magyar ember is. Akkor jóval jobbak voltak a fizetásek ás a körülmények.
2009. okt. 6. 20:09
8/16 anonim válasza:
Nekem is van egy fiú ismerősöm aki Erdélybe született, mostmár itt él Magyarorságon. Meséltem egyik osztálytársamnak erről a fiúról, hogy nem vették fel az egyetemre, mert kettős állampolgár, errő ő elkezdett nagyon röhögni és hozzáteszi: román??? és továbbröhög. Azt hittem lecsapom, hogy lehet ilyen nyomorútt 17 éves léttére:S
2009. okt. 6. 20:12
9/16 anonim válasza:
Mindenhol vannak kivételek. A Magyarok 90% szereti,ismeri és becsüli az Erdélyieket.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!