Mi a véleményetek az erdélyi magyarokról?
Éltem elég sokáig Budapesten, Soltvadkerten, most éppen Nagyváradon vagyok (meló ügyben), és elég sok székelyt is ismerek. Amit azonnal észrevettem, az az, hogy:
-ha leülök beszélgetni egy erdélyi emberrel, rögtön azt keresi, hogy mi bennünk a közös, miben hasonlítunk, miről lehetne dumálni
-ha leülök beszélgetni egy közép-magyarországi emberrel, rögtön azt keresi, hogy miben különbözünk, milyen ürüggyel köthetne belém
Szerintem ez így nagyjából mindent elmond a regionális különbségekről, tovább nem is ragoznám a dolgot.
Nem volt hatással rájuk a Kádár féle antinacionalizmus és a globalizmus is kevésbé eddig.
Az észak-erélyi magyar amúgy ritkán székely, nem igazán sértődik meg ezen, de kérlek tudjunk róluk minimum annyit mint ők rólunk! - Nem mondtam hogy itt valaki azt mondta.
Amúgy barátságosak és még igyekeznek jobbak lenni, nem úgy mint mi.
nem sokat tudok róluk, hogy őszinte legyek
két kedves ismerősöm Erdélyi származású, belőlük kiindulva csak a legjobbakat feltételezhetem :)
Köszönöm szépen az eddig válaszokat!
Nekem eddig csupa jó magyarországi tapasztalataim vannak 1-2 apró kivétetellel, s hamarosan az állampolgársági esküt is leteszem. :)
Kedves kérdező!
Előre figyelmeztetlek, hogy az itteni magyarokban fogsz csalódni néhányszor. Viszont kérlek nézd el nekik, hosszú ideje butítják őket és nem képesek felébredni. Sajnos.
Minden jót!
Szerintem sokkal szebben beszélnek magyarul, mint mink.
Értem ezalatt pl., hogy az Erdélyből származó kollégám üdítő helyett hűsítőt szokott kérni a presszóban. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!