Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Ismeritek/hallottátok már azt...

Ismeritek/hallottátok már azt a szót, hogy "megtréningül"? Mit jelent?

Figyelt kérdés
Én ismerem, és tudom a jelentését, de kíváncsi vagyok rá, hogy más is ismeri-e. Ha pár napon belül nem jön rá senki, megírom, mit jelent.

#megtréningül
2013. máj. 21. 02:47
 1/8 anonim ***** válasza:

Kigyúródik?:D

amúgy sose hallottam, de ha értelmezem, ez jön ki.

2013. máj. 21. 03:15
 2/8 Salx Narval ***** válasza:
52%
Nincs ilyen szó, ez valószínűleg egy nem túl értelmes elme szüleménye.
2013. máj. 21. 05:15
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Nem hallottam, de értelmetlen, magyartalan szó.

Tréning: idomítás, begyakorlás, szoktatás, edzés.

Ajánlom a magyar nyelvtan tanulmányozását.

2013. máj. 21. 06:12
 4/8 Andizsuzsi ***** válasza:
100%
Nincs ilyen szó, következésképpen jelentése sincs. Az, hogy vannak, akik ilyen magyartalan valamiket kreálnak, elég szomorú. Kíváncsi vagyok, hogy szerinted mit jelent, és miért nem annak a nyelvtanilag helyes formáját használjátok.
2013. máj. 21. 08:53
 5/8 anonim ***** válasza:
58%
Az a ruhadarab, amit nem tréningruhának készítettek, hanem egy utólagos átalakítás eredményeként alakul azzá, az gyakorlatilag megtréningül. :D
2013. máj. 21. 21:19
 6/8 anonim ***** válasza:
Nem hallottam, de szerintem azt jelenti, hogy megpróbálódik. :)
2013. máj. 22. 16:58
 7/8 A kérdező kommentje:

Eddig senki sem talált, hát elárulom a szó történetét.

A "megtréningül" szót dédapámtól tanultam. Fogalmam sincs, hogy ő találta-e ki, vagy ő is hallotta-e mástól. Mindenesetre nekem nagyon megtetszett és használom is, mintegy örökségként tisztelegve előtte.

A szót a következő szövegkörnyezetben hallottam (valahogy így hallottam, de még kisgyerek voltam, és már régen volt, de a lényegen ez nem változtat):

- Nem esett el, a rossebet esett!

- Kocsmába' vót, aztán megtréningülték!

Vagyis a "megtréningülni" azt jelenti, hogy megverni. Megtréningülték, vagyis megverték, tehát a "tréning", vagyis a kiképzés, az állóképesség-próba a verés egyik szinonímájaként volt használva akkor.

2013. máj. 23. 03:30
 8/8 anonim ***** válasza:

valaki elkezd használni egy kifejezést, az létezni kezd, de attól még nem lesz közismert és az pláne nem garantált, hogy elterjed

rengeted ilyen jellegű kifejezés van

2013. máj. 25. 10:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!