Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Nem értem a kémiát! :SS :c...

Biró Vikikeee kérdése:

Nem értem a kémiát! :SS :c Valaki segítsen nagyon kéreeem! Fontos! Mekkora térfogattal növeli 5g sütőpor (NaHCO3) a tésztát sütéskor? (25C-ra lehűlt tészta) 2NaHCO3 (sz) =Na2CO3 (sz) +H2O (f) +CO2 (g)

Figyelt kérdés
2013. ápr. 7. 17:12
 1/6 anonim ***** válasza:

Csak vázlatosan:

kiszámolod a sütőpor anyagmennyiségét

egyenlet alapján kiszámolod, hogy mennyi szén-dioxid keletkezik (fele annyi, mint a sütőpor anyagmennyisége)

kiszámolod az adott anyagmennyiséghez tartozó 25C-os gáz térfogatát

képletek a kémia tankönyvben

2013. ápr. 7. 17:24
 2/6 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen Köszönöm!! Az a baj hogy nem nagyon vagyok otthon a reál tantárgyakban!!Úgyhogy nagyon megszeretnélek kérni hogy magyarázd el nekem egy kicsit hogy mit mivel tudok kiszámolni!???
2013. ápr. 7. 17:33
 3/6 anonim ***** válasza:

A sütőpor anyagmennyiségét a vegyület moláris tömegéből (ebben az esetben ez M=84g/mol) tudod meg. anyagmennyiség=tömeg/moláris tömeg =5/84 mol

Az egyenlet alapján látszik, hogy 2 mol sütőporból 1 mol CO2 keletkezik, tehát az utóbbi anyagmennyisége a sütőpor anyagmennyiségének a fele.

Avogadro-törvénye miatt minden adott anyagmennyiségű gáz adott hőmérsékleten és nyomáson azonos térfogatot tölt be. A moláris térfogat 25C-on 24,5dm3/mol. Tehát a térfogat CO2 anyagmennyisége*24,5

2013. ápr. 7. 17:47
 4/6 A kérdező kommentje:
Neharagudj hogy ennyiszer visszakérdezek,de ez a rendes teljes levezetése a feladatnak?? mert nekem mindent le kellene írnom hogy mit hogy kell kiszámolni! mi hogy jött ki! le kell vezetnem az egész menetét! :// és nagyon megköszönném ha ebben nekem segítenél! :))
2013. ápr. 7. 17:58
 5/6 anonim ***** válasza:
Igen, rendes levezetés, csak nyilván legyenek rendesen leírva a számok, nem 5/84, hanem tizedesre kiszámolva, és mértékegységeket is írjál!
2013. ápr. 7. 18:59
 6/6 A kérdező kommentje:
Persze persze!:)) érteem :) Nagyon nagyon szépen Köszönööm!! :))
2013. ápr. 7. 19:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!