Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Falusiak, ti hogyan éltek?

Falusiak, ti hogyan éltek?

Figyelt kérdés

Nem a tanyán élőkre gondolok, hanem a faluban lakókra. Mit tudtok dolgozni? Milyen az iskola, ha van? Szerettek ott élni? Olcsóbb az élet?

Tudom, hogy nehezebb, mint itt, Pesten, de én már annyira utálom a rohanást, a zajt, a tömeget, hogy depressziós tüneteim vannak, valahogy el akarok kerülni innen.

2013. márc. 25. 09:46
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Győr-Moson-Sopron Megye

Pont ugyanúgy, mintha városon élnénk, csak többet utazunk. Nem olcsóbb, sőt az utazás miatt jóval drágább. Dolgozni, a gyereket iskolába járatni a városba megyünk, ott is vásárolunk be (a falusi kisbolt üres és méregdrága), szakembereket sokkal nehezebb találni, kiszállási díj rengeteg, ha egyáltalán hajlandó kijönni...

Munkahely nincs. ovi van, de rossz hírű. A közösségek csak a nyugdíjasokra épülnek (polgárőrség, önkéntes tűzoltók, XY faluért Egyesület, Nyugdíjasklub) mindenhol csak öregek vannak.

De azért a hétvégék nyugisak és kellemesek.

Autó nélkülözhetetlen.

2013. márc. 25. 10:03
 2/7 anonim ***** válasza:

Nem vagyok benne biztos, hogy nehezebb. Munka nem feltétlenül helyben van, hanem bejárunk a városba. Délután haza. Van közlekedés!!!!!

Olyan, mint amikor vki a város egyik végéből a másik végébe megy.

Én 30 percet utazok helyközi busszal. Szerintem pesten ennél sokszor több idő eljutni a munkahelyedre akár kocsival, akár tömegközlekedéssel.

Nem véletlen amúgy, hogy sokan költöznek ki a városokból falura, mert olcsóbb!

Nem fizetem a közös költséget. Nincs távhő. Falun a fűtés persze szintén benne van 30-40 ezerben, akár gáz, akár fa, na de a LÉNYEG: nyáron nem fizetek!!!

Nagymamám lakott panelban, nyáron is 20 ezer felett fizetett. Gáz.

Talán felesleges is mondanom, de a csend, a nyugalom sokat ér.

Neked pont ez hiányzik. Nekem meg sokszor a nyüzsi. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai.

Szeretek kiülni a kertbe kávézni, ott sündörögnek körülöttem a kutyák, macskák.

Viszont én nem tudok "leugrani" a boltba, ha vmi nincs otthon, mert nálunk csak kisbolt van, tehát a választék is kicsi.

Hétvégén Tescoban vásárolok.

Szeretem még, hogy ültetek pár apróságot, nagyon keveset. Hagymár, salátát, paradicsomot-paprikát. És frissen leszedem a reggelihez.

Ne úgy képzeld el, h vmi falusi gazdaasszony vagyok, mert nagyvárosban dolgozom, irodában ülök.

Az iskolát nálunk megszüntették, a gyerekek reggel busszal járnak át a szomszéd településre, a busz igazodik az iskolakezdéshez, délután a hazajáráshoz. A két település között egy megálló van, busszal 5 perc. Biciklivel 15, jó időben sokan ezt választják.

2013. márc. 25. 10:08
 3/7 anonim ***** válasza:

Az elsőhöz:

1. Közlekedés: nekem a munkahelyem 86%-ban téríti a bérletet, a párom munkahelye 100%-ban. Kocsival járóknak szintén van hozzájárulás, csak nekünk nincs kocsink.

Ha vkinek a munkahelye nem így áll hozzá, az gondolom törvényt sért, mert alapesetben nem lesz drágább a közlekedés sem.

Hajdú-Biharról és Debrecenről beszélek. Itt a helyi bérlet is 6000 Ft felett van, de ha vkinek van távolsági bérlete, akkor tud venni kiegészítő helyi bérletet, ami 4000 ft. Tehát olcsóbban jövök ki.

2. a kisbolt meg relatív, nálunk olcsóbb, mint a Tesco vagy más boltok. Sztem minden olcsóbb, mint Debrecenben. Már amit lehet kapni. :)

Hétvégén 360-ért vettem Gyermelyi tésztát, ami a Tesoban most 415 Ft, de mindenhol 400 felett van.

Ez csak egy példa, de nálunk a boltos azt mondta, nem fog nyerészkedni, 10%-ot tesz rá mindenre, és még így is megéri neki.

2013. márc. 25. 10:13
 4/7 anonim ***** válasza:

Heves megye

Mi nagyon jól érezzük magunkat falun. A város 10 percnyire van kocsival, oda visszük a gyereket iskolába, és egyúttal be is vásárolunk (10-naponta egyszer) a Tescoban, Lidl-ben, Penny-ben. Az élet sokkal olcsóbb, mint amikor Pesten laktunk (távfűtéses lakásban), itt fával fűtünk. Hétvégeken kirándulunk a hegyekben, itt van rögtön, nem kell hozzá elutazni valahova, hogy természetben legyen az ember. Ha jó idő van bográcsozunk, szalonnát sütünk. Van egy kis veteményes kertünk, paradicsomot, paprikát, kaprot, hagymát, cukkinit, zöldbabot, zöldborsót, uborkát termelünk saját fogyasztásra. Esővízzel locsolunk. Erdei gombát szedünk, azt lefagyasztjuk, és minden héten főzünk egy gombapörköltet vagy más gombás ételt. Forrásvizet iszunk, és azzal is főzünk.

2013. márc. 25. 10:25
 5/7 anonim ***** válasza:

3-as

Az utazási hozzájárulás nem kötelező, csak ADHATÓ a munkaadó részéről. Ami errefelé azt jelenti, hogy nem adnak semmit.

Ha kötelező lenne, csak rosszabb lenne, mert akkor a munkáltatók eleve fel sem vennék a pluszterhek miatt a vidékieket.

2013. márc. 25. 12:06
 6/7 anonim ***** válasza:

Bács-Kiskun megyei faluban lakok, Kalocsa mellett. Apukám oda jár dolgozni már hosszú ideje egy gyárban, anyukám sajnos munkanélküli. Nem bőséges az álláskínálat, az biztos. Itt, a faluban szinte semmi álláslehetőség nincs.

Általános iskola van, amikor én jártam oda, elég jó volt, jó tanárokkal, szerintem a környékbeli kis települések közül az egyik legjobb volt, azóta eltelt 6 év, és a színvonal a béka s*gge alá került. Ovi is van, az is olyan, amilyen. Sok a putris cigány, akik nem akarnak alkalmazkodni, nem taulnak, stb. Olyan sztorikat hallok az áltsuliból, hogy a hajam is égnek áll.

Az élet nem tudom, Pesten mennyire drága, itt sem olcsó, főleg, ha az embernek nincs sok pénze. A nagybevásárlásokat Kalocsán intézzük, mert ott vannak akciók, viszont vannak, amik itt nagyon olcsók a városi árakhoz képest. Jó, hogy itt lehet állatot tartani, idén 2 disznónk van, az elég sok husi, nagymamámék tyúkokat tartanak, az is jó, nem kell tojást és csirkehúst venni, vagy legalábbis ritkábban.

Én és az idősebb húgom a városba járunk tanulni, a blérlet 1200 forint, szóval nem vészes, apukám télen autóval, jó időben motorral jár dolgozni, ami már nem olyan olcsó.

2013. márc. 25. 20:23
 7/7 anonim válasza:

Szia régi poszt de attól még leírom :)

hát ez a falu kihalt nincs bolt semmi kocsival jönnek az eladók de a nagyrésze romlott vagy drága a szomszéd faluban van egy coopos bolt meg ovoda általanos iskola busz kozlekedes reggel 2 busz van..haza felé tobb 4-5 de azok nemhoznak be végig falu autoval kell utazni +5 km-t irigylem a varosiakat mindenuk megvan ők nyavajognak szerintem itt egy hetet nem bírnának ki munka hely NINCS közmunka csak és egy KFT ennyi. ha gimnaziumban akarsz tanulni koliban kell laknod tobb ok miatt is 1,nemjo a kozlekedes.2 messze van Ugyhogy szerintem a varosiak kussolhatnak :) a falu öregekből áll gyerekek is vannak de amilyen élet itt van szerintem maga a pokol

Borsod abaúj zemplén megye Szlovákia határa.

2016. jún. 11. 14:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!