Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Fordult már veled ekkorát a...

Fordult már veled ekkorát a világ? (lent) Meséld el hogyan!

Figyelt kérdés
Gyűlöltél már valakiket úgy igazán? (Zsidók, melegek,cigányok, kínaiak, stb.)Ha ez a gyűlölet megszűnt benned, meséld el, milyen élmény, vagy gondolat menet vezetett odáig, hogy a "paradicsom dobálóból" toleránssá válj!
2013. febr. 12. 20:35
 1/3 Antimod ***** válasza:

Magam nem gyűlöltem kollektíve embereket, de sokat voltam annak idején olyan környezetben, ahol ilyen hatásnak voltam kitéve.

Tizenéves éveim táján aztán rájöttem: annyira különbözőek vagyunk mi, emberek, hogy kollektíven megbélyegezni embereket, illetve karakterrel ellátni - "a románok", "a cigányok", "a melegek", "a zsidók", "a kínaiak" stb. egyszerűen téves nézet, nem veszi figyelembe ezeket a nagyon is létező különbségeket. Mert van olyan román, aki sokkal jobban hasonlít rád, mint egy másik románra, és így tovább.

Vannak persze olyan népcsoportok, akikkel ha kapcsolatba kerülök, elővigyázatosabb vagyok a saját jól felfogott érdekemben, elsősorban azért, mert nem tudom, ők hogyan viszonyulnak hozzám (pl. nem vagyok-e én náluk kollektív megbélyegzés alatt bármilyen szempontból). De ez nem gyűlölet.

A tolerancia szót nem szeretem, annyira átitatta már a - szintén téves - erőltetett polkorrektség, hogy kifejezetten negatív csengése van számomra, mint mindennek, amit önös érdekből erőltetnek.

2013. febr. 14. 08:54
 2/3 anonim ***** válasza:

Olvasd el Moldova György: Abortusz-szigetek című írását. Abban van szó arról, hogy az emberek többségének (sajnos) szüksége van valamire, amit gyűlölhet. Gyakorlatilag mindegy, hogy mit. A feszültség levezetésének egy módja a gyűlölet, amelyet ráirányíthat az ember egy kiválasztott népcsoportra.

Aki tehát gyűlöl valakit, azt valamilyen sérelem érte az élete során, és az ezáltal generált feszültség kivetülése a gyűlölet. Következtetésképp a gyűlölködés akkor szűnik meg, amikor az ember felismeri ezt, amit leírtam, vagy ha sikerül feldolgoznia a sérelmeit.

A szatíra egyébként, amelyet említettem, egy fogak nélküli népcsoportról szól, amelynek a vezetői felismerték, hogy a gyűlölködés a feszültséglevezetés egyik módja. Meséltek a népnek a fogorvosokról, hogy ők milyen rosszak és gonoszak, a nép tehát gyűlölni kezdte a fogorvosokat. Így mindenki jól járt, hiszen nem éltek a nép között fogorvosok, az emberek tehát ártalmatlan módon, többnyire "Halál a fogorvosokra" feliratú transzparensek lengetésével és a (köztük nem létező) fogorvosok pocskondiázásával levezette a feszültségét.

2013. febr. 14. 12:51
 3/3 anonim ***** válasza:

Antimod, egyetértek!

Második, jó a könyvajánló,én issokat gondolkodom ezen a"muszáj valakit gyűlölni" jelenségen...

Én magam nem engedem meg magamnak a gyűlöletet, kollektíve főleg nem. Viszont nézek, figyelek, s hallgatom, ahogy az emberek gyűlölnek valakiket. Fájdalmas, és nagyon betegnek tartom a társadalmunkat... Jó lenne valamit tenni azért, hogy az emberek ne egymást gyűlöljék... végsősoron így az emberiség önmaga ellen fordul,önmagát gyűlöli, emészti. Olyan, mint az egyén szintjén az, amikor az indulataiönmaga ellen fordulnak, és megbetegíti önmagát...

2013. febr. 17. 22:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!