Albérlő kirúgva, de még mindig tartozik. Mit lehet
tenni?
Figyelt kérdés
Tudom, hogy már volt ilyen kérdés. Albérlőm visszaélt az engedékenységemmel, a lakásbérleti díjat fizette rendesen, de engedtem neki, hogy a rezsi díjat ne havonta, az alapján fizesse, amit elfogyasztott adott harminc nap alatt. Aztán családi zűrök lettek nála, vagy mi, a lényeg az, hogy nagy összeget felhalmozott a ki nem fizetett rezsiből. Most sem fizeti ki, türelmet kér. Már három hete zárcserével kényszerítettem távozásra. Még mindig 160e Ft-tal tartozik. Hogy hajthatom be rajta? Az ingóságaival tele a lakás, de ezzel nem megyek semmire. Eladhatnám, de hónapokig tart és bagót kapok érte, nem a valós értékét. Nemigen tudnám összeszedni a szedett-vedett bútoraiból meg használt kávéfőzőből a pénzemet. Tényleg meg kell fenyegetnem valami erős emberekkel? Ja, és a lakást, bár nyilván óvatosabban, de kiadnám, tehát lassan sürgetném az egész ügyet, mert nekem az is veszteség, hogy nem tudok új bérlőt fogadni. Nem volt leadózva a kiadott lakás, de közjegyző előtt nem kötöttünk szerződést, tehát nem behajtható a tartozás. Szerencsére nincs bejelentve a lakásba mint lakó, akkor az életben nem szabadulnék meg tőle.
Nem volt adózva, nem volt bejelentve a bérlés vagyis nem volt semmiféle szerződés.
Semmit nem tudsz csinálni, még akkor sem ha egy fillért nem fizet neked. Ha megvereted a konyhaszekrény méretű legényekkel akkor az illető simán feljelenthet. Megint csak te fogsz rosszul járni mert felbujtásért 3 év börtön is járhat. Sőt ha tovább szórakozol vele akkor felnyomhat azért is hogy feketén adtad ki a lakást. Akkor is te buksz. A helyedben lenyelném tanulópénznek, és nem csinálnék semmit.
2013. febr. 6. 21:11
2/13 kiad-lak válasza:
Azért az érdekelne, hogy lehet óvatosabban kiadni legközelebb. Egy módot ismerek csupán. Mi a te módszered?
Garantálja valami, hogy nem különbözöl össze az új bérlőddel?
A kérdésedre azért nem lehet érdemben válaszolni, mert ahhoz látni kéne a szerződéseteket, ha volt ilyen.
2013. febr. 7. 09:42
3/13 anonim válasza:
ma 09:42
írta hogy nincs szerződés, feketén lett kiadva a lakás.
2013. febr. 7. 11:11
4/13 A kérdező kommentje:
Kettőnk közti szerződés van, de tudom, hogy az nem számít. Olyan, valódi szerződés, ami ebben az esetben jól jönne nekem, nincs. A legközelebbi, óvatos kiadást úgy tudom elképzelni, hogy rászánom a közjegyzői díjat és közjegyző előtt kötünk szerződést, így behajtható a tartozása az illetőnek, illetve vállalom, hogy legközelebb leadózva csinálom a lakáskiadást a NAV felé, tehát mínusz 25%, mert úgy tudom, ennyi a leadóznivaló. Így kevesebb a bevétel, de talán megéri.
2013. febr. 7. 13:08
5/13 anonim válasza:
MI minden hónapban egyszer felmegyünk és mi fizetjük be a számlákat igy nem lesz ilyen gond.
Ebből tanulván jobban néz legközelebb az albérlőkre mert nagy francok ha látják, hogy rájuk hagysz mindent.
2013. febr. 7. 19:48
6/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ mindenkinek.
2013. febr. 7. 19:50
7/13 A kérdező kommentje:
Még egy kérdés: ha a kettőnk közti szerződés nem számít,akkor ugye neki se számít? Mert én semmit se kezdhetek azzal a papírral, mintha nem is lenne, ez nem bizonyít semmit, ügyvédhez, rendőrségre erre hivatkozva nem lehet menni. Tehát amikor már igencsak megunva a késedelmet lecseréltem vmikor a zárat és este már nem tudott bemenni a lakásba, akkor ő se hivatkozhat semmilyen plénum előtt arra, hogy nem adtam meg neki a szerződésben írt 8 napot a kiköltözésre, nem adhatom el a cuccait, mert ez törvénytelen stb. (kérdezem én, bizonyára mindenről pontos számlája van, hogy a szekrénysor stb. az az övé és nem az enyém). Ha nekem nem segít semmit a sajtpapírunk, akkor neki sem. Vagy ilyen egyszerű neki, hogy egy ügyvéd azt mondja neki, persze, ez alapján maga erre és erre jogosult, perelje be a tulajt. Vagy mi van...? Most már nagyon pipa vagyok.
2013. febr. 7. 19:57
8/13 anonim válasza:
És mi álla abban a papírban?
Van neki is ebből egy példánya?
2013. febr. 7. 20:02
9/13 A kérdező kommentje:
Igen,az előbb említett 8 nap benne van. Na de hát olyasmi viszont nincs,hogy hónapokig lóghat a rezsivel, szóval nem értem, hogy lenne neki bármihez is joga.
2013. febr. 7. 20:18
10/13 anonim válasza:
A szerződés attól még érvényes, hogy nincs közjegyző által hitelesítve. Így kellett volna eljárnod: írásban felszólítani a fizetésre, 8 nap múlva írásban felmondani, kiköltözési határidőt (újabb 8 nap) megjelölve. Ha nem költözik ki, akkor bíróságon birtokbaadási eljárást indítani.
Ha nem mondtad fel a szerződését, akkor az még él, és a bérlő a hátralék ellenére jogosan lakik a lakásban. Ha felmondtad, akkor ugyan ki kellene költöznie, de erőszakkal természetesen nem távolítható el, arra csak végrehajtó jogosult, a birtokbaadási végzés jogerőre emelkedése után. Ha kizártad a lakásból, akkor magánlaksértést követtél el, amiért a bérlő feljelenthet, illetve birtokvédelmet kérhet.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!