Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » A siketek milyen iskolába járnak?

A siketek milyen iskolába járnak?

Figyelt kérdés
2013. jan. 28. 22:12
 1/7 anonim ***** válasza:
Van speciális iskolájuk.
2013. jan. 28. 22:22
 2/7 A kérdező kommentje:
És náluk is fel van osztva, hogy általános iskola, gimnázium, stb.? És mi van az egyetemmel?
2013. jan. 28. 22:35
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

A kisebbek speciális iskolába, viszont a nagyobbak már integráltan is részt vehetnek az oktatásban, ha adottak hozzá a feltételek.

Amúgy meg nekik is minden joguk megvan hozzá, hogy ugyanahhoz a tananyaghoz hozzájussanak, mint minden más gyerek. Úgy tudom, van speciális középiskola is hallássérülteknek, ott jeleléssel folyik az oktatás, de akinek a szájról olvasás nem okoz problémát, az minden további nélkül járhat sima középiskolába, csak persze ott a tanárnak is fel kell rá készülnie, hogy olyan gyerek jár az osztályba, aki plusz figyelmet igényel. Például oda kell figyelnie a tanárnak arra, hogy a hallássérült gyerek jól láthassa a szájmozgását.

Egyetemre is ugyanígy tud járni siket fiatal, ha jól olvas szájról, még jegyzetelni is tud, de szerintem ilyenkor amúgy is megkapja a tanároktól nyomtatva vagy elektronikusan az anyagot.

2013. jan. 29. 11:59
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
nekem is volt siket osztálytársam középsuliban. Igen remekül megtanultam megfelelően használni a számat, amikor beszélgettem vele.Tökéletesen olvasott szájról.
2013. jan. 29. 14:23
 5/7 anonim ***** válasza:

A speciális siketiskolákban egyelőre sajnos csak egynyelvű nevelés folyik, ami azt jelenti, hogy a tanórán nincs jelelés, csak a magyar nyelvet használhatják, vagy ha tanulnak más idegen nyelvet, akkor azt a nyelvet használhatják. A siketek anyanyelve, a jelnyelv háttérbe van szorítva, és az idegen magyar nyelv van anyanyelvnek hazudva.

A tananyag nagy részét maga a nyelv és használata teszi ki: írás-olvasás, beszéd, szájról olvasás, nyelvtan, ezek a fő tantárgyak. Emellett még tanulnak közismereti tárgyakat is csökkentett mennyiségben, egy idegen nyelven, az anyanyelv teljes kizárásával. Így mire kikerülnek onnan, addigra még mindig nem tudják a nyolc éves tananyagot. A legkevésbé a magyar nyelvtant tudják. Ezért aztán kevesen tudnak továbbmenni a jobb középiskolákba, csak a szakképzés marad nekik, ahhoz nem kell az elméleti tananyag.

A középiskolákban már lehetőleg biztosítanak jeltolmácsot, és az egyetemen is igénybe lehet venni őket. Elég nehéz lehet egyszerre követni az előadást, nézni a fóliákat, vagy a táblát, emellett még olvasni is az előadó szájáról. Ismertem egy siket hallgatót, aki nem is járt előadásra, és más jegyzetét használta, vagy a könyvekből, az oktatóktól kapott tananyagból tanult. Igaz, ő még hallóként kezdte, csak közben siketült meg valószínűleg agyhártyagyulladás miatt.

2013. jan. 29. 18:02
 6/7 anonim ***** válasza:
Észak-Amerikában van egy egyetem siketeknek, ahol kétnyelvű oktatás folyik. Az előadásokat amerikai jelnyelven tartják, a jegyzetek pedig angol nyelvűek.
2013. jan. 29. 18:06
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, érdekesek voltam, nem is tudtam, amit pl. az utolsó írt!
2013. jan. 30. 19:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!