Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Ti mit írnátok arra, hogy...

FJúlia kérdése:

Ti mit írnátok arra, hogy miért érdemes elolvasni a bánk bánt?

Figyelt kérdés
Bánkbán,irodalom

2013. jan. 7. 20:09
 1/6 anonim ***** válasza:
Iskolán kívül is azt hiszem :illik
2013. jan. 7. 20:15
 2/6 anonim ***** válasza:
Erettsegin is kerik:D Egyebkent szerintem nem olvastam volna el. Viszont shakespeare-t olvastam iskolan kivul is (pl szent ivan ejji alom, az egyik kedvencem:D)
2013. jan. 7. 20:22
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Mert egy olyan politikai helyzetet ír le, ami simán ráhúzható az aktuális állapotokra is.
2013. jan. 7. 20:34
 4/6 A kérdező kommentje:
Köszi !
2013. jan. 7. 20:43
 5/6 anonim ***** válasza:
26%
Mert alapműveltség, ergo aki nem ismeri, az műveletlen suttyó. Egyébként élvezhetetlen, de némely irodalmi műveket nem az élvezeti értékük miatt kell elolvasni.
2013. jan. 8. 14:21
 6/6 anonim ***** válasza:

Ági

Ti nem ismeritek a nagy betűt?

bánkbán,

shakespeare-t olvastam iskolan kivul is (pl szent ivan ejji alom, az egyik kedvencem:D)

Bánk bán, Shakespeare-t, Szentivánéji álom

Aki azt írta, hogy a Bánk bán élvezhetetlen, ajánlom, hogy hallgassa meg a műből készült operát.

Kérdésre a válasz szerintem is az, hogy ennek ismerete az alapműveltséghez szorosan hozzátartozik.

Mert a Bánk bán legnagyobb nemzeti drámánk, amelyet minden magyar embernek illik ismernie.

Bessenyei Ferenc, korunk egyik legnagyobb művésze így vall erről:

„A Bánk bán címszerepének eljátszása heroikus feladat elé állítja a színészt. Én már három évtizede küszködöm e szereppel, ötszázszor buktam meg benne. És mindig újrakezdem a birkózást, mert éreztem és érzem, hogy legnagyobb nemzeti drámánk mélye tele van még ki nem bontott energiákkal, hogy vakító belső fényét még jobban fel lehetne ragyogtatni, hogy világosabbá lehetne és kellene tenni – többek között – Bánk jellemét, egyértelműbbre szabva a jellem, a cselekvés és az indoklás összefüggéseit.

Thália színházbeli meghívásomat, azt, hogy gondoltak rám, szép gesztusnak tekintem, s félelemmel vegyes örömmel fogadtam el. Örülök, mert számomra is lehetőséget nyújt újabb erőpróbára, kísérletre, s félek, mert a feladat változatlanul óriási, amibe bele is lehet bukni…”

Üdv.

2013. jan. 9. 15:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!