Miért kötelező olvasmány még mindig a Kincskereső kisködmön?
Amikor gyermekként végigszenvedtem ezt az olvasmányt arra gondoltam, majd ha nekem lesz gyermekem annak már majd nem kell ezt a lehangoló írást elolvasni mert már biztos más gondolkodású lesz a pedagógus társadalom és végre rájönnek mit is érdemes olvastatni a gyerekekkel.
Jelentem nem így van. Miért nem lehet legalább választani 3 vagy 4 olvasmány közül? Miért 1 a kötelező? (Mielőtt még tanulatlannak tűnnék, azért elmondom, hogy van diplomám.)
Egri csillagok, Légy jó mindhalálig, Toldi, Pál utcai fiúk... egyiket sem olvastam, toldiból 1 versszakot megtanultam anno mert jegyet kaptam belőle, egri csillagokat filmben láttam a felét ásítozva, légy jó mindhaláligról semmi, pál utcai fiúkat filmben láttam az tetszett.
Le fogtok pontozni de az egész egy nagy gyíkság, mi az már KÖTELEZŐ olvasmány? Megértem hogy kötelező megtanulni helyesen írni, számolni stb egyszóval művelődni, de gyíkság hogy egy könyvet ráerőltetnének a gyerekre hogy olvassa el, érdekeit figyelmen kívül hagyva. Miért? Azért mert vannak akiknek tetszettek. És ha a gyereknek nem tetszik? Egy okot mondjon valaki, miért hasznosak és miért ne lehetne mással helyettesíteni... Semmire se jó az egész, alapoktól el van cseszve az oktatás és egyre romlik a színvonal, javítani meg esze ágában sincs egyik tehetős embernek sem... szerencse hogy most leszek végzős.
Szerintem a tanító kötelessége, ha már arra tette föl az életét, hogy tanít, hogy több irányba tájékozódjon. Az ő műveltsége, életfilozófiája teszi lehetővé azt, hogy miért és mit érdemes olvasni. A tüskevár , A Vuk, A Mazsola inkább ezen korosztály számára emészthetőbb. ÉS nem utolsó sorban tanulságosak!!! És igen lehet olvastatni Móra F.- et Móricz-ot Mikszáth-ot DE véleményem szerint inkább középiskolában. És igaz az a mondás, sírva vígad a magyar. Miért is? Mert már kis korban kapja a lehangoló világszemléletet ezen olvasmányokkal.
Az a tanár néni aki ragaszkodik és kitart e választás mellett, vagy a megszokás mezsgyéjén halad saját gondolatok nélkül vagy megfelelni akar valamiféle elvárásnak.
9 évesen?
Akkor kivétel erősíti a szabályt.
Olvassuk a könyvet. Lassan be is fejezzük , mert hát kezdődik az iskola.
Csorognak a könnyeim mert szorítja a szívemet az amit olvasunk. A gyerekem meg nagy szemekkel néz és kérdez.
Nesze neked magyar sors, nem elég a napi munka és a sok napi feszültség.
"Balsors akit régen tép,
hozz rá víg esztendőt,
megbűnhödte már e nép,
a múltat s jövendőt."--- ......a francba............
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!