Mik a cigány vezetéknevek?
Milyen érdekes hogy mindegyik megyében más-más a legelterjedtebb "cigány" vezetéknév. Pl írtatok heves, Szabolcs, Baranya megyéből. Egy személy leírt kb 10-15 vezetéknevet, abból a 15ből itt Borsod megyében kb 2 cigány vezetéknév, a maradék mind magyar, vagy egyáltalán nem is Hallottam olyan vezetéknévről. Itt Borsodban a legritkábbak a lakatos, ruszó, mata, káló, Horváth, Johan, kanalas, szajkó, stb. És vannak Olyanok is amik elterjedtek a cigányoknál és a magyaroknál is pl
a Varga, Balogh vagy Balog, Rusznyák, Kovács stb
Én nagyon sok cigány embert ismerek
Rigó, Setét, Váradi, Tarcsa, Oláh, Lakatos, Bogdán, Raffael, Gényi, Orsós, Bús, Fésüs, Botos, Csóka, Kolompár stb...
Én Borsod megye dél-keleti részén élek és felénk ezek a vezetéknevek azok amiket általában cigányok viselnek (DE! előfordul, hogy magyar embernek is ez a vezetékneve) :
Horváth
Babos
Váradi
Jakocska
Lakatos
Rézműves
Oláh
Novák (ebből nem sok van felénk)
Szajkó
Lehoczki
Burai/Buri
Bari
Radics
Csikja/Csikai
Szatmári (szintén 1-2)
Kanalas
Vadász/Vadászi
Balázs
Rostás
Ruszó
Galyas
Glonczi
Kolompár
Báder
Bancsók
Rontó
Hankó
Korotki
Mika
Nagyjából ennyi jutott eszembe.
#84: Jó nagy hülye vagy. Miért vallanák magukat cigányoknak ha nem azok? 😁 Teszem azt, az egyik dédszülője az volt. Akkor ő most automatikusan csak cigány lehet? Vagy ki kell ezt hangsúlyoznia mindenhol? Főleg ha nem is ismerte? Mire fel? Vagy akár helyettesítsd be ezt némettel vagy ukránnal. Az egyik dédszülőm német, tehát én akkor most német vagyok? De hülye vagy... Ez elsősorban életmód és beleszületés kérdése. Inkább az a baj, hogy sokan el akarják dönteni ezt másokról név vagy ránézés alapján. Így végigolvasva őket, nem lehet ez alapján megítélni. Én ismerek cigány nevű nem cigányt és fordítva is. Pontosan a nagy keveredések miatt nem lehet ezt eldönteni idegenekről. Felesleges bármilyen származást bizonygatni ott, ahol ekkora keveredések vannak. A színmagyart is hülyeségnek tartom. Ismerek én generációk óta itt élő szerbeket is, és ők is igencsak egyértelműen szerbek, életérzésben is. Magyar népviseletben még nem láttam őket. Lehet másokra ragasztani ezt vagy azt, de ők azok, amiként élnek.
A cigányokról meg annyit, hogy aki igazi cigány, azon kétséget kizáróan látszani szokott és általában ők maguk is aszerint élnek. Tehát semmi szükség nyomozgatásra vagy agyalásra, ha egy vérbeli cigánnyal állsz szemben, azt rögtön tudod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!