A templomórán miért IIII a 4-es és miért nem IV?
2009. aug. 23. 11:53
1/7 anonim válasza:
Nem tudom, de nálunk a fali órán is így van jelölve. Azt nem is tudtam, hogy a templomokon is így van.
Először arra gondoltam, hogy a kínaiak nem ismerik a római számokat. Mivel az órám ott készült. De ezek szerint mégsem.
2/7 anonim válasza:
Az idők folyamán egyes számértékek jelölése eltérő lehetett. Így találhatunk 4 értékben IIII-t és IV-t is, hasonlóan 8 értékben VIII-t és IIX-et is – még furcsább eset a 99 jelölésére az XCIX helyett az IC –, előfordult, hogy ugyanabban a dokumentumban ugyanazokat a számértékeket más-más formában jegyezték le
3/7 anonim válasza:
a rómaiak eredetileg a IIII jelölést használták,csak késsőbb kezdték el a IV formát használni.
5/7 A kérdező kommentje:
Ezek szerint ezek az órák olyan régiek, amikor még a IIII jelölés volt használatos?
2009. aug. 23. 12:12
6/7 anonim válasza:
Az nem biztos, sot, nem hinnem.Keves olyan templom van ma mar a vilagon. Inkabb hagyomanyorzes, a romai kultura huebb kovetese miatt szerintem.
7/7 anonim válasza:
Az archaikus írásmódból leginkább a lehetőség és ötlet van ebben a számhasználatban, sokkal inkább ún. képi kompozíciós egyensúly miatt alkalmazzák.
Képzeletben (de akár egy próbanyomatban is) le kel cserélni a IIII-et IV-re, és hunyorítva ránézni a számlapra: sokkal nagyobb lesz a bal félen a számok tömegfoltja, mint a jobb oldalon. Zavaróan elbillen a kompozíciós egyensúly. Szinte üres lesz a jobb fél, mintha nem is volna rajta rendesen minden szám.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!