Elfogadnád ezt, ha a lányod mondaná?
Felvázolom a tényállást:
- 2009 óta jár főiskolára. Levelező tagozaton és költségtérítésesen.
- A matek és egyéb számolós tárgyak sosem voltak az erősségei. Viszont az akarata megvolt/megvan, tett/tesz az ügy érdekében, hogy sikerüljön neki.
- 2008-ban szakmát rakott le, abban el is helyezkedett. Mai napig van munkaszerződése, egész jó keresettel és beosztással.
- 2011-ben megszületett az unokám, nem sokkal később összeházasodtak a vejemmel.
- Most készülnek lakást venni, de vesznek fel hozzá hitelt. Az örökségének a felét megkapja önrésznek. Valamint a vejem családja is beleszáll az önrészbe.
- Azt mondta nekem anno, hogy azért jelentkezett a főiskolára, hogy büszkék legyünk rá az anyjával. Van egy nővére is. A nővérét 23 éves koráig jobban támogattuk és jobban a szívünkön viseltük a sorsát, mint a kisebbik lányunknak.
A nővére eljátszotta a bizalmat a párja miatt. Ő sosem járt főiskolára. Felvették, de nem kezdte el.
- Jelenleg 3×-ra vette fel a tárgyat, de úgy érzi, hogy megint megfog bukni. Ennek a vonzata az, hogy eltanácsolják a főiskoláról.
- Első 2 félévet felesben fizettük. A 3. félévet én fizettem ki neki. A 4.-5. félévben szülés miatt passzívon volt. Most szeptemberben folytatta a főiskolát, szintén én fizettem.
Egy félév náluk 135ezer forint.
Őszintén elmondta, hogy hogyan áll a főiskolával. Mivel mint írtam, most készülnek lakást venni, így azt mondta, hogy addig rakjam rá a haszonélvezeti jogomat a lakás 50%-ra, amíg ki nem fizeti nekem a főiskolába költött pénzemet.

Nem. Láthatóan a lányod valóban igyekszik.
Azt viszont szülőként nem értem, hogy miért kellene visszafizetnie neked, amit a főiskolájára költöttél.
Miután passzívra ment, közöltem vele, hogy ha nem folytatja a főiskolát, akkor vissza kell fizetnie azt, amit én kifizettem.
Van lehetőségem rá, hogy kifizessem neki. Ezért is fizettem bele az elején.
Viszont ő úgy érzi, hogy a januári záróvizsgán nem megy át.
Gondolom azért mondta, hogy a haszonélvezeti jogomat rakjam rá a lakásra addig, mert nem tudja (tisztában vagyok vele) kifizetni egyben a főiskolát nekem.
Látom mindig, hogy mennyit idegeskedik miatt. Mármint a főiskola mellett. És azzal is tisztában vagyok, hogy gyerek mellett nem egyszerű, de meg lehet csinálni.
Viszont jelenleg úgy néz ki, hogy egyedül marad pár hónapig az unokámmal, mert a férje 120 km-rel arrébb fog dolgozni.
De ez csak akkor lesz így, ha nem vesznek lakást január-február tájékán.

Itt egy egyetemista.
Jó napot kedves apuka!
Átérzem a lánya helyzetét, magam is harmadik tárgyfelvétellel küzdök. Nem voltam lusta gyerek soha, az eszem is megvolt a reál tárgyakhoz, ezért mertem bele vágni. Itt mégis jóval magasabb követelménnyel találtam szembe magam, mint amire számítottam. Küzdöttem, éjszakákat, hétvégéket, anyám fizetett külön tanárt, mégis ott tartok, hogy harmadik tárgyfelvétel, nagy a bukásom lehetősége, diákhitel a nyakamon.
Lényegében azt akarom mondani, hogy a felső oktatás egy lutri. Az alapképzésbe akarják öt év anyagát belezsúfolni, ami lehetetlen, ezért mindent nem lehet megtanulni amit elhadarnak. Megtanulja az ember amennyit tud és amennyire ideje van és vagy mázlija lesz a vizsgán vagy nem. Fogadja el a lányától az ajánlatot ha így mindkettejüknek tiszta a lelke, de ne fogadja el, ha ez magát bántaná.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!