Szerintetek van valami a marihuánáról, mint kapudrogról alkotott elméletemben?
Szóval sokat gondolkodtam, és arra jutottam, hogy nagyon sokan azért fordulnak a "keményebb" drogok felé, mert a szülők és tanárok azt nevelik bele a gyerekek fejébe, hogy egy szál füves cigitől meghalnak. Az az igazság, hogy az esetek nagy részében tényleg fűvel kezdik az emberek, ergo igaz a kapudrog-elmélet, DE! Ha a szülők/tanárok/nevelők vagy a drogokról előadást tartók elmondanák az igazat, miszerint egy füves cigibe SENKI SEM hal bele, valószínűleg nem lenne annyi kokain- és heroinfüggő. A gyerekek (tinik), akik kipróbálják a mariskát, és rájönnek, hogy 4-5 órányi jókedven kívül semmi bajuk nem lesz tőle - tehát a szülők kamuztak -, azt fogják gondolni, hogy "biztos hazudtak a többiről is", és már indulnak is lefelé a lejtőn...
Ideje lenne már annak is, hogy a drogokról szóló előadásokat az iskolákban végre tapasztalt, akár többféle szert kipróbált egyén tartsa, ne pedig egy idióta aktakukac, akibe az egyetemen egy mondatot sikerült beleverni: a drog rossz! A tinik ugyanis nyilván nem arra kíváncsiak, hogy rossz-e a drog, hanem inkább arra, hogy ha kipróbálják, mégis mire számítsanak - és nyilván könnyebb felkészülni egy ilyen "élményre", átvészelni az esetleges rossz élményeket adott szer hatása alatt, ha nagyjából tudod, mire számíts. Gondolok itt arra, hogy a marihuánánál el lehet mondani, hogy elszédülsz, lelassul az idő, jó kedved lesz, nevetni fogsz, beörösödik a szemed, stb.
Vélemények?
Szerintem kevés értelme ennek a kapu drog dolognak. A legelterjedtebb drogot próbálja ki nyilván mindenki először. Előbb cigit, az alkoholt, aztán a füvet aztán mást stb. Szóval ennyi erővel az alkohol a fő kapu drog és ne igyon senki, mert, akkor kisebb eséllyel fog füvet szívni.
Amúgy egyetértek veled. Amikor kipróbálja valaki a drogokat az első dolog amire rájön, hogy hazudtak neki. Félrevezeti a média. És innentől talán arra sem hallgat amire kellene.
Szerintem is az lenne a lényeg, hogy okosan használják az emberek ezeket a szereket. És ebben amúgy a legtöbbet úgy teheti a szülő, ha tud példát mutatni. Tehát, ha ő maga nem függő. El tudja engedni a dolgokat és csak alkalmanként nyúl hozzá. Egy dohányzó vagy alkoholista gyereke pl szerintem jobban ki van téve, hogy belecsússzon valamibe komolyabban, mint valaki aki rendszeresen, de ritkán mondjuk fűhöz nyúl.
És abban is igazad van, hogy iszonyat fontos lenne megtanítani a fiatalokat, hogy hol nézzen utána annak, hogy mit használnak és hogyan tudnak vigyázni magukra.
"Az az igazság, hogy az esetek nagy részében tényleg fűvel kezdik az emberek, ergo igaz a kapudrog-elmélet, DE!"
Már ebben is nagyon sok csúsztatás van, ugyanis, akik keménydrogokat használnak valóban sok esetben a fűvel kezdték DE a legtöbb füvet használó nem tér át a keménydrogokra később sem. Tehát már az is csúsztatás, hogy aki elszív egy füves cigit az biztosan a keménydrogokhoz is hozzá fog nyúlni.
Egyébként nagy vonalakban egyetértek veletek.
Félreértettél, nem azt mondtam, hogy aki elszív egy füves cigit, abból tuti drogos lesz (lassan 3 éve, hogy én is szívom, de keményebb szerekhez SOHA nem nyúlnék, alapból nem is mernék, 21 évesen még élni akarok), hanem azt, hogy mondjuk a heroinisták nagy része füves cigivel kezdte.
Én egyébként azt is megcsinálnám, hogy a drogos előadásokon igenis mutassák meg az adott szereket. Lehessen megfogni, megszagolni. Erre főként azért lenne szükség, mert már a marihuánát is próbálják szintetizálni (lásd herba vagy mi a f*sz), és az viszont már tényleg komoly károkat tud okozni a szervzetben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!