Féljek tőletek?
Rólam néhány szó:
22 éves férfi vagyok, Magyarországon (Bp.) élek.
Nincsenek elveim, a szüleim korán megtanítottak arra, hogy ebben a világban csak a pénz számít. Egyikőjük eltűnt, másik nem foglalkozik velem. Korán megtanultam, hogy csak magamra számíthatok.
Nem politizálok, ha mégis kéne, akkor liberálisnak mondanám magam: Hiszek benne, hogy minden, ami nem tiltott, azt szabad.
Nem hiszek Istenben, sem semmilyen egyházban.
Egyetemre járok, nem azért, hogy tanuljak, hanem hogy elmondhassam, hogy van diplomám.
Sokan képmutatónak, undorító szemétnek tartanak ezek a dolgok miatt, nem vagyok az. Realista vagyok.
A lényeg:
Informatikával foglalkozom, nemzetközileg elérhető, növekvő kihasználtságú szolgáltatást nyújtok.
Saját cégem van erre, ami -nem dicsekvésből-, nagyon sikeres.
Van alapa az aggodalamamnak, hogy a magyar kultúra alapját képező siker- és pénzgyűlölet, valamit a magas népszerűségnek örvendő elvhajhász, prűd, populista ideológiák miatt támadni fognak ha kiderül, hogy ki vagyok?
Annak ellenére, hogy mindent megteszek azért, hogy ne derüljön ki, tudom biztosra, hogy ki fog.
Nem tudom, hogy hol tegyek fel ilyen kérdést, ezért teszem fel itt.
Köszönöm a konstruktív jellegű válaszokat.
Hasonló vagyok én is,pont ez a hozzáállásom nekem is,pénzközpontú vagyok nagyon,de mai világban ajó dolgokhoz igenis kell a pénz.
Akármihez.
Mivel foglalkozol IT-n belül?Grat,hogy megcsináltad a tutit.
Egy másik programozó 25Ffi
Hát nem csípom a magadfajtákat, mert szerintem meg nem mi vagyunk "élvhajhászok, prűdek, populisták", hanem te élsz úgy, mint az állat (csak úgy bele a világba, az a lényeg, hogy pénz=kaja és társai meglegyenek NEKED), és nem is irigyellek, de félned nem kell sztem se tőled, se senkitől.
Ugyanis ma Magyarországon (meg nem csak itt) a magadfajták vannak többségben, az elnyomott kisebbség az az, akinek elege van a szabadrablásból, politikai korrektségből, elvtelenségből, és a többi.
Legelőször a kérdéssel és a kérdezővel kapcsolatban van sanda gyanúm: aki képes ilyen távolságot véve magát kívülnézetből jellemezni, az valójában nem 22 éves, nem informatikával foglalkozik, és végül, de nem utolsósorban nem is maga a kérdező... Inkább egy személyiségsablon publikus tesztelését szolgálja a kérdés, nemdebár, kedves kérdező? ;-)
Ettől függetlenül megpróbálok okosat válaszolni. Pénz, pénz, pénz... Határozzuk meg kerülőúton, mire jó! (És mire nem jó.) Pénzt akkor kérünk valamiért, ha az, amit csinálunk, saját magunk számára nem értelmes, és gyakorta félre kell tenni a "nincs kedvem hozzá" érzületet. De a pénzt azért is kérjük, mert feltételezhetően mi vagyunk azok, akik a kért (megrendelt) cselekvéssort, teljesítményt szakszerűen el tudjuk végezni.
Ezzel szembeállítva: pénzt azért fizetünk, mert valamilyen teljesítmény elvégzéséhez nincs sem kedvünk, sem energiánk, s végül: hozzáértésünk sem.
(Most egy laza mozdulattal tegyük félre az adófizetés és az ellenszolgáltatás nélkül kapható támogatás elfogadása c. műveleteket, az egy "másik világ", bár ugyanúgy a pénz játssza benne a főszerepet.)
Mikor NEM kérünk vagy fizetünk pénzt: tipikusan a barátoknak, családtagoknak vagy más, hozzánk közel állóknak végzett teljesítmények ilyenek. Ebben az esetben - ha nincs is kedvünk vagy megfelelő professzionalizmusunk - a teljesítményt az teszi értelmessé (itt a kulcsszó: ÉRTELMES), hogy berkeinken belül marad, "jók vagyunk", jót csináltunk, és valaki - vagy az, akinek csináltunk valamit, vagy másvalaki ugyanabból a csoportból - szükség esetén majd jótáll értünk, vagy valami egész másban segít.
Nyilván az ellenkező irányban is áll a szabály: mi sem kérünk ebben az esetben pénzt.
Konfliktus abból adódik, hogy embere válogatja, hova teszi a határokat: van, aki "egyedül megy a világ ellen", és a barátaitól, testvérétől, párjától, szüleitől sőt a gyerekeitől is pénzt vár el (vagy más, pénzértékű juttatást - milyen tipikus például ez a szlogen: "azért fontos a gyerek, mert öreg napjainkra finanszírozza az ellátásunkat"... ugye?).
A másik véglet: "keblemre ölelem az utcát", azaz fűnek-fának szórom a teljesítményeimet, nem nézve, hogy az ahhoz szükséges energiát honnan fogom pótolni (a célszemélyek ugyebár nem fogják, mert definíció szerint nem fizetnek nekünk, miközben - alkalmasint - ők már pénzért adják tovább azt, amit tőlünk - az altruistától - kaptak).
Az pedig egy másik, az előbbinél még furmányosabb probléma, hogy Gipsz Jakab, aki felettébb "egyedül megy a világ ellen", undorodik ettől, és undorát mindenki MÁSRA vetíti ki, akiben meglátja a saját magatartási sémáit. És itt visszatértünk a feltett kérdéshez: kit zavar más pénzügyi sikere, ha őt magát nem érdekli? A más pénzügyi sikere csak azt zavarja, aki számára a pénz az, ami a tükörbe nézés során megválaszolja a "Mit érek?" c. kérdést!
"A más pénzügyi sikere csak azt zavarja, aki számára a pénz az, ami a tükörbe nézés során megválaszolja a "Mit érek?" c. kérdést!"
Te melyik országban élsz?! Csak nézz meg ezen az oldalon egy-egy "Ti mennyiből éltek?" "Mennyit tudtok havonta spórolni?" típusú kérdést: aki azt írja, hogy minimálbérből él és hitelei vannak, az mind 100százalékosra van értékelve, aki kiírja, hogy havi 1-2 millió a bevétele és ennek a felét félreteszi, azt gyorsan "lenullázzák" mert acsarkodni, a gazdag emberbe legalább ilyen módon belerúgni olyan jólesik nekik... Nézd meg, mit csinálnak Schorbert Norbival, csak mert ő vitte valamire, kérdezz meg jómódú embereket, hogy hányszor keltek reggel arra, hogy valami barom összekaristolta az autóját/megmérgezte a kutyáját... miért? Csak! Mert gazdag, akkor dögöljön meg, ott ártunk neki, ahol tudunk...
KÉRDEZŐ: védd magad, ahogy tudod, ameddig tudod. Amint kiderül, hogy a söpredék felett állsz, neked véged.
Kedves Ötödik Hozzászóló! Szerintem nem pontosan azt értetted az általad kiemelt mondatomból, amit jelent. A pénz és az önértékelés összekapcsolása kétirányú - amit leírsz (autókaristolás, kutyamérgezés) SZINTÉN azoknak a műve, akik a rendelkezésükre álló pénz mennyiségével mérik a saját értékességüket - és mivel nincs nekik, ez feszültséget okoz, amit levezetnek azokon, akiknek van. (Megjegyzem, a gyávaság itt kettős: kutyát mérgezni nem éppen hőstett, de abban is biztos vagyok, hogy nem a helyi maffiózó kutyáját mérgezik meg, mert az beláthatatlan következményekkel jár, már amennyiben kiderül a tettes kiléte...)
Norbiékra mindazonáltal igaz a tételem: fitneszkedni lehet egyéni szinten, csak annyit, amennyi a személyes szükségleteket fedezi, és iparszerűen, ahogy ő csinálja. Tehát pénzért. Ha nagyon jól csinálja, és sokaknak van szüksége a szolgáltatásaira, akkor joggal gazdagszik meg. Amennyiben viszont csak a még több pénz kedvéért "letol a pályáról" egy vele egyenértékű vagy akár nála jobb fitneszgurut (nyilván nem szalonképes eszközökkel), akkor igenis kritika kell érje a háza elejét. (Minimum!)
De kezdünk elhajlani a kérdés alapvonalától.
#1: Köszönöm.
#2:Kolega :)
#3: Nem értek Veled egyet, ettől függetlenül köszönöm a választ.
#4: Nem teszt és tudtommal én ülök a gép előtt. Így elég jó esély van rá, hogy én teszem fel a kérdést. :)
Továbbá, ha lemegyek a Rózsikanénihez a sarki ABC-be, nem a jellememet, lelkemet meg az elveimet fogja elkérni, hanem a pénzemet. Ha az lenne a kérdés, hogy mit érek, szép világban élnénk, viszont egyenlőre az a kérdés, hogy a javak, amiket megveszek mennyit érnek. Addig, amég ez így van, nem gondolom, hogy helye van bármilyen morális kérdésnek a pénzzel kapcsolatban.
Ilyen alapon, ha nem fizetek netszámlát, a UPCnek sem kellene felszólítást küldenie, meg burkoltan zsarolnia a végrehajtással, hanem elengedhetné a tartozást arra hivatkozva, hogy milyen jó ember vagyok és "sokat érek"...
#5: Szívemből szóltál.
#6: A "letol a pályáról" szúrta ki a szemem. Állítólag szabad versenyes piac van... Ha meg rossz Norbi terméke, szerintem nem az ő hibája hogy eladja, hanem azoké, akik megveszik. 2 oldala van az érmének.
#2-es vagyok.Kollega csak élvezd az életet nagykanállal.Akinek nem tetszik az kapja be tövig,vagy megkérdezném,hogy ha ilyen nagyokos az az illető akkor miért nem tud semmit se felmutatni a minimálbéren kivűl.
Sajnos az irigyek szoktak lenagyképűzni meg lebunkózni akik annyira lusták,hogy valamit tegyenek magukért és az életükért,könnyebb beszólogatni.
Ügyenes megcsináltad saját menő céged van 22évesen ez igen,kész az életed,faljad a nőket ezerrel jobbnál jobbakat.
Kit érdekel ez a társadalom,ezért tart itt a magyar,te se vedd fel a kesztyűt.
Csak menjél mint a ló és csináld a bizniszt,ez hatalmas hatalom nagyon főleg,hogy egyedül csináltad meg.
Nekem van egy spanom edzőtársam ő a hogy is mondjam, ,,nem szegény",tehát 3 fullos verda:Q7 Sline,VW Phaeton,BMW 6-os,szlovák menő cége van,ki van gyúrva,és élvezi az életet csajozik ezerrel,néhányan lenézik ilyenkor azt mondom öreg,csináld utána tessék ott a lehetőség ő megcsinálta gyerünk kövesd.Ja,hogy fel kell kelni a fotelből,hát igen a TV távirányítóval kevés ember lett sikeres. :D:D
Én írtam a 4-es és 6-os választ.
Örülnék, ha értenétek, amit olvastok (én értettem, hogy mit írok, szóval a hiba nem az én készülékemben van).
4-hez: Rózsika néni valóban pénzt kér a sarki ABC-ben. Ez nem mond ellent annak, amit írtam, sőt. UPC-s példád: akár Rózsika néni, ők is szolgáltatnak, az alkalmazottaktól a kutya sem kérdezi, hogy van-e éppen kedvük felvenni a telefont, ha épp panaszt akarsz tenni - pénzt kapnak érte, tehát kutya kötelességük (vagy fordítva: kutya kötelességük, ezért pénzt kapnak érte). Te pedig azért bíztad az UPC-re az internetszolgáltatást, mert feltételezhetően nem akarsz vele otthon tökölni egyedül (pl. árkot túrni az udvaron, kábelt fektetni, gerinchálóra csatlakozni stb.), sőt az internetet sincs kedved egyedül újrafeltalálni. Ugye?
Amit írtam, arról szólt, hogy neked és ketteskének azok szólnak be, akik szintén a pénzt tartják a világ legfontosabb értékmérőjének (van még másik kettő - kitaláljátok, mik azok?), ellenben valamiért nem gyütt nekik össze.
Ha már ilyen szépen összejöttünk itt informatikusok, pl. a kérdező és ketteske, akkor mondjatok már egy magyarázatot arra, hogy a nyílt forráskódú progik (és fejlesztőkörnyezetek) hogyan működnek a pénz világában? Ingyen leszedsz egy IDE-t, fejlesztesz benne valamit (a dokumentációért sem fizetsz, már ha érted, mit olvasol), aztán amit programozol, azt pénzért adod? Vigyázat, csapda: nem arról beszélek, hogy ez csúnya dolog. Olyannyira nem csúnya, hogy direkt így tervezték a rendszert.
De akkor mondjuk egy nyílt forráskódú program szerzője hogyan fog 3 fullos verdát, így például Q7 Slinet, VW Phaetont, BMW 6-ost venni magának? Vagy ha nem kell neki, akkor mégis, mije lesz pénz helyett (mert hát valami oka csak van arra, hogy azt a nyavalyás fejlesztőkörnyezetet írja)? Erre mondjatok okosat.
Norbi és a "pályáról letolás" - itt nem fogalmaztam világosan. A "pályáról letolás" (ahogy a Forma-1-ben) nem éppen versenytisztelő magatartás. Mondjuk valaki mögött vagyok, nem bírom beelőzni, ezért inkább leküldöm a pályáról, hátha nem veszik észre (észre fogják venni, max. nem csinálnak ellene semmit). Norbi esetében fogalmam sincs, hogy ő hogyan járta be a karrierjét. Csak a végeredményt látom. Ellenben ha te mint kérdező valóban 22 éves vagy, ketteske pedig pár évvel több, akkor nektek valóban lehet még olyan illúziótok, hogy szabadversenyes piac van. A "Közgép" szócska mond valamit? Hát, ők aztán az ügyesek! Sosem fogjátok utolérni őket, ezt garantálom. Miért? Talán nem jó a termék, amit csináltok és eladtok? Biztos jó! Máskülönben nem menne a biznisz. Hát az övék? Öööö... Termék néha nincs is... Csak úgy eladják a semmit, de jó pénzért! És mi a titok? Hát az, hogy ők már nem mondanak olyan csacsiságokat, hogy "szabadversenyes piac van" és társai. Nem, ők ehelyett együtt teniszeznek a miniszterelnökkel, sőt egész véletlenül már pár évtizeddel ezelőtt a koleszban szobatársak voltak (micsoda véletlen!).
Ti magatokat tudjátok eltartani, esetleg majd egy családot, még ha jó színvonalon is. Ők nem állnak meg ezen a szinten: ők egy egész dinasztiát előre ellátnak, családok százaival, akikről még azt sem tudják, hogy kik, mert évszázadok múlva születnek meg!
Ezt is a pénz tudja, nem vitás. Valamit ők nem csinálnak jól? Nagyon elszálltak? Vagy ti vagytok kispályások? Kire szavazzak?
22 évesen többet csinált mint te, én, meg a többi 10 millió ember. Te vagy a kispályás, 9es.
Jogosan aggdsz, szerintem húzz el az országból. It sajnos nincs helye sikeres embereknek. :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!