Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mi legyen a jövőmet illetően,...

Mi legyen a jövőmet illetően, mert teljesen tanácstalan vagyok?

Figyelt kérdés

Jelenleg 18 éves vagyok, 13. osztályba járok, műszaki szakközépiskolába, OKJ-s képzésben veszek részt. A probléma azonban ott kezdődik, hogy korán be kellett látnom, hiba volt itt maradni szakmán, mivel nem vagyok ilyen beállítottságú, kőkeményen bukásra állok, és nem titok, nem is teszek ellene, hogy ez másképp legyen, mert szó szerint gyűlölöm ezt a szakot az iskolával, tanárokkal, tantárgyakkal együtt. A tervem, hogy májusban emelt szintű érettségit tennék informatikából, és jelentkeznék az ELTE informatikus képzésre továbbtanulni. Jelenleg ezen ügyködöm, járok informatikára készülni, valamint egy felsőfokú nyelvvizsgát is szeretnék megszerezni. Középfokú van meg jelenleg. Suli mellett heti 3-4x dolgozok pénztárosként, hogy legyen zsebpénzem, anyuék nem állnak túl jól anyagilag, plusz legalább melózok valamit.

A másik: ismerősök által ki tudnék jutni évközben külföldre, ott tudnék dolgozni, nyelvet tanulni, lakni, és tapasztalatot gyűjteni. Szerencsére elég jó a nyelvérzékem is. A hely London lenne. A probléma viszont itt kezdődik:

Akármi is lesz, hogy kimegyek melózni külföldre, és majd visszajönnék szeptemberbe, hogy akkor elkezdjem a fősulit úgy, hogy lesz megkeresett pénzem, akár kintmaradok, és ha fent tudom magam tartani, akkor dolgozom ott, apám egyiket sem támogatja. Ragaszkodik hogy végezzem el ezt a szakot, ne melózzak suli mellett, ne is menjek külföldre, csak ha elvégeztem ezt a 2 éves képzést. De én utálom ezt a szakot, és nem is értek hozzá, emiatt nem is foglalkozhatok szabadon azzal, amivel szeretnék. 99%, hogy megbukok évvégén, 100, hogy félévkor, és akkor kőkemény letolás lenne. Nem tudom, mit csináljak.

2012. nov. 23. 17:07
 1/4 anonim ***** válasza:
Bukj meg. Így muszáj lesz elengednie egyetemre.
2012. nov. 23. 17:19
 2/4 anonim ***** válasza:
A tanulás az nem szeretem-nem szeretem kérdése. Ha egyszer belevágtál valamibe, csináld végig becsülettel. Nem azért nem megy a tanulás, mert hülye vagy hozzá, hanem, mert makacs vagy, és bebeszéled magadnak, hogy nem megy, mert fejben már feladtad az egészet. Nem lenne jobb úgy belevágni az egyetembe, hogy már van mögötted egy akármilyen szakma? Nem tenne jobbat az önbizalmadnak, ha elmondhatnád, hogy akkor is végigcsináltam valamit, ha utáltam? Hiszen, ha így lenne, mire lennél képes egy olyan területen, amit szeretnél? Kapd össze magad, ne lébecolj, mert ennek nem lesz jó vége! Most még vannak ugyan terveid, álmaid, ahogy rengeteg ismerősömnek is voltak annak idején. Ők most a megélhetésért melóznak napi néhány órában egy gyárban, se szakmájuk, se diplomájuk, se saját életük, mert nem tudnak külön költözni a szüleiktől. Te ugye nem ezt akarod?
2012. nov. 23. 17:32
 3/4 A kérdező kommentje:
De amibe én belekezdtem, az gépészeti szakma, én pedig programozónak tanulnék. Eleinte úgy vágtam neki a szakmának, hogy tök jó lesz, de egyáltalán nem olyan a szak, mint azt elvártam/tuk. Hibás döntés volt ide jönni, de amíg idejárok, legalább a családi pótlékot kapjuk. Ez az egyetlen ami ehhez az iskolához köt.
2012. nov. 23. 17:45
 4/4 anonim ***** válasza:
Az a helyzet, hogy valahol összefut a kettő, szerintem érdemes lenne foglalkoznod vele. Mint mondtam, nem szeretem-nem szeretem kérdése a dolog, a gépészeti terület elég jó megélhetést nyújthat - már, amennyire látom az ismerősök körében, akikkel összejárok -, el lehet benne helyezkedni, és később, ha valóban elkezdesz programozónak tanulni, jó alapot nyújthat egyes tárgyakhoz, jobban átláthatod majd egyes berendezések működését. Gondold végig, mit dobnál el, mekkora előnyt jelentene ez a szakma később, akár egy esetleges diploma után is. Akárhogy is, de azt mondom, megérné a fáradságot, még nem késő összeszedned magad. Talán most vannak részei, amiket feleslegesnek látsz, de a programozás sem abból áll, hogy leülsz a gép elé, és kódolsz. Ott is be kell vágni a deriválást, integrálást, diffegyenleteket, fourier meg laplace traforól és komplex függvényekről nem is beszélve, számelméletet, logikát, prologot, aztán még a formális nyelvekről és a bonyolultságelméletről nem is beszéltem, és ez még mindig csak egy nagyon kis része az angyagnak. Most figyelmeztetlek, hogyha nem bírod az elméletet, bele se vágj, mert sokan valóban úgy képzelik el, hogy az infós egész nap csak ül a gép előtt, és kódol. Hát, kijelenthetem, hogy egy frászt //előző voltam, 3-ad éves mérnökinfós sok progosokkal közös tárgyal, és rengeteg progos ismerőssel, ek meg 20/L
2012. nov. 23. 17:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!