Miért sértődnek meg egyesek, ha leparasztozzák őket? (mint állattartó, földműves, esetleg csak hagyományőrző)
Én is az vagyok. Mi van abba? Aki ezzel szórakozik, az egy bolond, aki azt nem bírja felfogni, hogy ha nem lenne paraszt, akkor mehetne a panellyuk bármelyik sarkába, de se kenyér nem lenne, se hús.
Van egy ismerős, aki paraszt. És hallottam, hogy mondják neki hogy paraszt, de nem köcsögösködésnek, csak mint állattartó. Ezen ő meg megsértődött. Nekem mondhatják, én mindig visszavágok, hogy akkor zabálja fel a kutyaszart a járda széléről, ha nem tetszik. Persze ha csak mint állattartóra mondják, nem kötekedésből akkor felvilágosítom, hogy mi is a paraszt szó eredeti jelentése, illetve hogy a bolsevizmusban volt ez a bevett szokás, hogy a paraszt az nem ember, és hasonlók. (kulák üldözés, stb) Nem sértődöm meg rajta.
Biztosan sok bántás érte már őt evvel a szóval.
Különben egyetértek Veled, de ha valakinek olyan élménye volt, fájhat neki, mert felidéződik.
Hol gazdálkodol amúgy? Bp. belvárosából kérdezem.:)
"a bolsevizmusban volt ez a bevett szokás, hogy a paraszt az nem ember, és hasonlók. (kulák üldözés, stb) "
Na, látod, te magad is tudod, hogy honnan ered a fájdalom.
Képzeld, hogy valakinek megkínozták, kiirtották a családját emiatt. A zsidó szóval is ezért kell csínján bánni. Nem tudod, őt mi érte.
Lehet használni a szót, de ha valakinek konkrétan fáj, akkor később már ne használd vele szemben.
Tévedsz, a bolsevik érában "Munkás-paraszt kormány" volt.
Akkoriban az értelmiség volt a fekete bárány.
A kulák, az megint más - őket a régi rendszerben megszerzett magántulajdon miatt b@sztatták.
Hortobágy környékén gazdálkodunk, még elég kezdő szinten.
Bántás meg ért itt mindenkit, hisz '44 előtt itt szinte mindenki paraszt volt.
Dédipapám 1907-ben született, apjától örökölt 10 köblös földet, neki is volt 10, aztán ő is kulák lett. Őt is érte elég bántódás, mégis haláláig parasztnak tartotta magát. (én nem ismertem, '73-ban meghalt)
A munkás paraszt kormány meg egyenlő a fülkeforradalommal. ,,parasztvakítás" Ugyanis Rákosi elvtárs már üldözte a parasztokat. Pl padlássöprés, amikor az utolsó szem búzát is elvitték. A régi rendszerben meg a vitézek meg a földesurak voltak azok a nagy emberek, akiknek jelentősebb földjuk volt. Arról nem is beszélve, hogy a TSZ meg minden földet begyűjtött, nem vetve meg az erőszakot. (és pl a vagyonjegyeket még mai napig van, akinek nem fizették ki, se MSZP, se Fidesz) Úgyhogy a bolsevizmus alatt nem épp dicsőségnek számított a paraszt, míg Horthy alatt/előtt ők voltak az ország eltartói, az ország éléskamrája.
A paraszt szót már gúnyolódásból is mondják egymásra az emberek. Sajnos..
Az én vezetéknevem Neubauer (Német felmenők...).
Ez szó szerint azt jelenti, hogy újparaszt. Holott én nem vagyok se állattartó, se földműves. Gimiben mégis ezzel bunkóztak, felírták a táblára az év elején, hogy újparaszt...
Panellakó vagyok. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!