A határontúli magyarok magyarok vallják magukat hivatalosan is vagy csak etnikailag tartják magukat annak?
Nem könnyű, de nem lehetetlen meghatározni, hogy ki minek-kinek minősül. Svájci állampolgárság van, svájci nemzetiség nincs (például). Ugyanis Svájcot négy nemzet(nép)képviselői lakják;német,francia, olasz, rétoromán. 4 hivatalos nyelv van természetesen.
Nagy Britannia és Észak-Írország(Egyesült Királyság lakói; angol skót, ír, walesi, francia(Csatorna szk.) De nem tanácsos például egy skótot, (walesi-it irt s tb leangolozni mert esetleg pofán csap.Brit állampolgár, de megsértődik, ha leangolozzák.
De milyen nemzetiségű az angol királynő? A királyi család jelszava; "Dieu et mon droits"(Isten és az én jogom) francia. A család eredeti neve Szász-Koburg-Gotha( német)(jelenleg Windsor de ez felvett név)A királynő anyanyelve angol.
A francia állam álláspontja szerint Franciaországban nincsenek nemzetiségek. Az Elzász-Lotharingiai németek (1,2 millió ember), a bretonok baszkok, provanszálok olaszok(Nizza,Savoya), occitánok s tb ezt nem fogadják el.
- A korzikaiaknál merényletek is vannak, ők sem tartják magukat franciának, autonómiát akarnak.
- Még egy példa; Kanadai állampolgárság van, kanadai nemzet(iség) nincs. Kanadát két nép lakja angolok és franciák(Québec)Két hivatalos nyelv van természetesen.
1. A Magyar Köztársaság minden állampolgára magyar állampolgár.Nemzetisége lehet bármilyen; szlovák, sváb(német) horvát, román stb. Tehát például szlovák nemzetiségű magyar állampolgár.
2. Magyarok élnek a Kárpát-medencében a Trianonban elszakított területeken (a "néhai" Magyar Királyság területén, a Felvidéken(Szlovákia) Délvidéken Vajdaság/Szerbia, Erdélyben(Románia) s tb.Például egy Erdélyben élő székely magyar nemzetiségű román állampolgár
Kirabolt, szegény, kis magyar,
Kitárul afelé karom,
Kit magyarrá tett értelem,
Parancs, sors, szándék, alkalom
Ady Endre
Szerinem sajnos sok mai fiatal sem rudaj méga ha tanulja is az iskolába hogy a hátoron túli magyarok Magyarok.
Nekem meséltek olyat,hogy tanult ember(orvos) közölte a Székely emberrel,itt Mo-n,hogy minke magyarkodsz te román.
ugyan úgy ahogy magyaroszágon is élnek kisebbseégk és megkülönbeztetik magukat úgy szerintem a magyrok is megkülönböztetik őket.
A franciák meg sokakat elfranciásítottak.
Én is hallotam,hogy a Burgundok germánok.pl.
De a franciák nem csak új anyanyelvet adtak neki,mint az angolok hanem új identitást is.
Persze szépen lassan a történelem folyamán.
Nehogy ez megtörténjen a magyar kisebbségekkel is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!