Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » A határontúli magyarok magyaro...

A határontúli magyarok magyarok vallják magukat hivatalosan is vagy csak etnikailag tartják magukat annak?

Figyelt kérdés
Arra gondolok, hogy abban az országban, ahol laknak, hogy definiálják magukat másoknak.
2009. aug. 7. 22:18
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
nem mindeki
2009. aug. 7. 22:37
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Erdélyben lakom. Úgy definiálom magam, hogy Romániában élő magyar vagyok. Tehát ha egy román kérdezi azt mondom magyar vagyok.
2009. aug. 7. 22:38
 3/11 anonim ***** válasza:
Szintén. Péter a családnevem, és magyar az anyanyelvem, magyar vagyok. Csak az állampolgárságom román.
2009. aug. 7. 22:56
 4/11 anonim ***** válasza:
Sajnos a Média sulykolja a közvéleménybe, hogy aki amilyen jelenlegi ország területére született, az olyan nemzetiségű.
2009. aug. 7. 23:16
 5/11 anonim válasza:
Felvidéki palóc vagyok és szlovákiában élő magyarnak vallom magam.
2009. aug. 8. 00:15
 6/11 A kérdező kommentje:
Nem tudom, hogy ezért a médiát lehet-e felelőssé tenni, ugyanis én inkább az idősebb generációnál látom, hogy a Romániából Magyarországra költözött magyarokat románoknak, a Szlovákiából jötteket, szlovákoknak, külföldieknek hívják.
2009. aug. 8. 07:35
 7/11 anonim ***** válasza:

Nem könnyű, de nem lehetetlen meghatározni, hogy ki minek-kinek minősül. Svájci állampolgárság van, svájci nemzetiség nincs (például). Ugyanis Svájcot négy nemzet(nép)képviselői lakják;német,francia, olasz, rétoromán. 4 hivatalos nyelv van természetesen.

Nagy Britannia és Észak-Írország(Egyesült Királyság lakói; angol skót, ír, walesi, francia(Csatorna szk.) De nem tanácsos például egy skótot, (walesi-it irt s tb leangolozni mert esetleg pofán csap.Brit állampolgár, de megsértődik, ha leangolozzák.

De milyen nemzetiségű az angol királynő? A királyi család jelszava; "Dieu et mon droits"(Isten és az én jogom) francia. A család eredeti neve Szász-Koburg-Gotha( német)(jelenleg Windsor de ez felvett név)A királynő anyanyelve angol.

A francia állam álláspontja szerint Franciaországban nincsenek nemzetiségek. Az Elzász-Lotharingiai németek (1,2 millió ember), a bretonok baszkok, provanszálok olaszok(Nizza,Savoya), occitánok s tb ezt nem fogadják el.

- A korzikaiaknál merényletek is vannak, ők sem tartják magukat franciának, autonómiát akarnak.

- Még egy példa; Kanadai állampolgárság van, kanadai nemzet(iség) nincs. Kanadát két nép lakja angolok és franciák(Québec)Két hivatalos nyelv van természetesen.

1. A Magyar Köztársaság minden állampolgára magyar állampolgár.Nemzetisége lehet bármilyen; szlovák, sváb(német) horvát, román stb. Tehát például szlovák nemzetiségű magyar állampolgár.

2. Magyarok élnek a Kárpát-medencében a Trianonban elszakított területeken (a "néhai" Magyar Királyság területén, a Felvidéken(Szlovákia) Délvidéken Vajdaság/Szerbia, Erdélyben(Románia) s tb.Például egy Erdélyben élő székely magyar nemzetiségű román állampolgár

Kirabolt, szegény, kis magyar,

Kitárul afelé karom,

Kit magyarrá tett értelem,

Parancs, sors, szándék, alkalom

Ady Endre

2009. aug. 8. 10:53
 8/11 anonim ***** válasza:
"én inkább az idősebb generációnál látom, hogy a Romániából Magyarországra költözött magyarokat románoknak, a Szlovákiából jötteket, szlovákoknak, külföldieknek hívják." Erre a válaszom csak annyi, hogy Szocializmus!! vagy Kommunizmus. Kinek hogy tetszik... Az idősebb korosztályba ezt annak idején belenevelték. Akkor nem szabadott beszélni Trianonról, semmiről.
2009. aug. 12. 10:47
 9/11 anonim ***** válasza:
Jah és nagyszüleim, ha Felvidékre mennek (Révkomárom pl), a mai napig azt mondják hogy mennek a Csehekhez. Megmaradt bennük Csehszlovákia.. Ő már nem fogja azt mondani hogy Felvidék.
2009. aug. 12. 10:48
 10/11 anonim ***** válasza:

Szerinem sajnos sok mai fiatal sem rudaj méga ha tanulja is az iskolába hogy a hátoron túli magyarok Magyarok.

Nekem meséltek olyat,hogy tanult ember(orvos) közölte a Székely emberrel,itt Mo-n,hogy minke magyarkodsz te román.

ugyan úgy ahogy magyaroszágon is élnek kisebbseégk és megkülönbeztetik magukat úgy szerintem a magyrok is megkülönböztetik őket.

A franciák meg sokakat elfranciásítottak.

Én is hallotam,hogy a Burgundok germánok.pl.

De a franciák nem csak új anyanyelvet adtak neki,mint az angolok hanem új identitást is.

Persze szépen lassan a történelem folyamán.

Nehogy ez megtörténjen a magyar kisebbségekkel is.

2010. jan. 18. 16:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!