A ti családotokban vagy rokonságotokban van olyan személy akit diplomával (esetleg érettségivel vagy szakmával) "kivezényeltek" utcát seperni, szemetet szedni "filléres" bérezésért? Mi történt? Hogyan viselte?
Elsősorban konkrét eseteket, vagy véleményt várnék.
Előre bocsájtom nem a közmunka intézményével van elsősorban bajom, hiszen ha valami támogatást ad a társadalom akkor jogos, hogy az állampolgár valamit vissza is adjon.
A korábbi törvények értelmében közmunkában az iskolai végzettségnél egy szinttel alacsonyabb munkakört ajánlhatott fel a „munkáltató”.
Most ez megváltozott és gyakorlatilag diplomás tanárokat, közgazdászokat tanítókat „vezényelnek” utcaseprésre, szemét- és „kutyapiszok” szedésére.
És mindezt „fillérekért”.
Ez az emberi erőforrásokkal való nagyfokú pazarlás illetve, főleg ha az állam jelentős összegeket belefektetett a képzésbe.
Tudatosan mossák össze a becsületes, dolgozni akaró, önhibájukon kívül elhelyezkedni ne tudó képzett és diplomás embereket a, munkakerülő, segélyeken életvitelszerűen élősködő, lepusztult lumpen rétegekkel.
Tulajdonképpen az egész arra megy ki, hogy az embereket megzsarolják és végül, és elálljanak a „aljadék” típusú közmunkától.
Ezután nyert ügyük van mert az állampolgár nem gyarapítja a regisztrált munkanélküliek táborát és semmiféle támogatást ne kell neki kifizetni.
Hozzáteszem nem arról van szó, hogy itt minden képzettebb embernek igazgató állást biztosítsunk, mielőtt még valaki ezzel a demagógival jönne.
De mondjuk olyan nagy teljesítmény lenne, mondjuk egy diplomás tanárt vagy tanítót közmunka keretében iskolába elhelyezni akár pedagógiai asszisztens, szertáros, vagy iskolatitkár- kisegítő munkakörben? Ha korábban megoldható volt akkor most miért nem?
Nem beszélve arról, hogy van olyan hely ahol kirúgják az alkalmazottat, majd „fillérekért” közmunkásként felvesznek valakit.
Várom a konkrét eseteket, és véleményeket. (Ha lehet akkor az életkort és a települést vagy országrészt is írjatok.)
9. v.!
Azért az nem mindegy, hogy egyszer önkéntesként kimentél 1-2 órára szemtet szedni, vagy hónapokon keresztül minden nap "kivezényelnek"!!! Ezt azért nem mondanám tapasztalatnak.
Főleg ha valaki kisvárosban, vagy falun lakik és előtte köztiszteletben álló tanár vagy tanító volt, annak számára ez az egész különösen megalázó lehet.
6-os és 8-as válaszokat adtam.
A mi családunkban általában diplomás, művelt emberek élnek, nem nagyzolásból írom, hiszen nem az én érdemem, csak előzményként. Mint már írtam, az apámnak több mérnöki és pénzügyi diplomája van, nagyvállalati középvezetőként dolgozik magas fizetéssel. DE! A saját kezével betonoz otthon. Kijár kapálni hétvégente a szőlőbe, kertészkedik, füvet nyír - az utcán is, ahol mindenki látja - nincs az a munka, ami megalázó lenne számára. És ez a normális! A munka NEM megalázó, akkor sem, ha piszokkal jár, egész gyerekkorunkban ezt nevelte belénk.
Ettől a tévhittől, előítélettől kellene csupán megszabadulnod, hiszen valamiért a fejedben az él, hogy a munka bizonyos ágazatai megalázóak, lealacsonyítóak, de ez egy alapvető tévedés.
Ennél jobban nem tudom megfogalmazni, remélem, érted, amit szeretnék neked ezzel mondani. :)
Ez a kivezénylés a média hülyesége. Bejön, elmondjuk mik a lehetőségek, ő vagy elvállalja vagy nem. Ha nem, akkor jönnek a többiek, örülni fognak.
Mint egy nem állami cégél: kell a meló ennyiért vagy nem?
14. v.!
De igenis "zsarolásnak" és a kiszolgáltatott emberek nyomorával való visszaélésnek tartom, ha olyan munkát ajánlanak aminél az a cél, hogy a végén az államnak ne kelljen semmit sem segíteni anyagilag.
Pontosan tudod, hogy aki nem vállalja attól-együttmüködés megtagadása címén- akár 3 évig is megtagadhatnak minden szociális jutatást.
Pl.: TB átvállalása, beiskolázási támogatás, lakhatási költség t., átmeneti t. stb..
Ennyi erővel az utcakövet is kiküldhetnék surolni a kiszolgáltatott embereket.
Ok, akkor milyen munkát adjunk? Ez van!
Adnék én mérnöknek mérnöki munkát, csak a kutya nem akar építkezni.
Küldeném a közgazdászt könyvelni, de amelyik cég még nem ment csődbe ott családon belül megoldják.
Jó lenne, ha a tanár tanítana, de nincs elég gyerek, nincs kit.
13. v.!
Azért ne keverjük a szezont a fazonnal! Teljesen más az ha valaki a jól fizető állása mellett hobbiból a saját kertjében tevékenykedik, meg más az ha "zsarolásszerűen rákényszeritik" és a puszta vegetációja függ tőle.
És mégegyszer mondom nem nézem le a fizikai munkás embereket!
"Ok, akkor milyen munkát adjunk? Ez van!
Adnék én mérnöknek mérnöki munkát, csak a kutya nem akar építkezni.
Küldeném a közgazdászt könyvelni, de amelyik cég még nem ment csődbe ott családon belül megoldják.
Jó lenne, ha a tanár tanítana, de nincs elég gyerek, nincs kit."
Pont ezt írtam az elején. Nem az a gond, hogy nem a végzettségének megfelelően helyezkedik el, hanem a végzettségéhez mérten "aljadék" munkát "ajánlanak" ultimátumszerűen.
Pl.: A mérnököt lehetne kiküldeni a közmunkások útépítését vagy csatornatisztitását irányítani.
Közgazdász meg besegíthetne a hivatali teendőkben.
(akár másolás, kézbesítés, iktatás stb.)
tanár: szertáros, gyermekfelvigyázó, vagy tanárok adminisztrációját kisegíteni
Csak hát ezekre általában a "haverokat" veszik fel esetenként főállásban.
Korábban miért lehetett ezt megcsinálni?
Ennyi szolidaritás, empátia lehetne, nem?
Akkor ha jól értem, neked azzal van a bajod, hogy ha valaki nem végzi el a neki kínált munkát, fizetést sem kap érte? :o Akkor ennyi erővel minden cég zsarol minden egyes állásinterjún...
Adott egy munkavállaló, adott egy üres állás, amiért egy adott fizetést kínálnak neki. A fizetés feltétele az állás betöltése és a munka elvégzése. Ha a munkavállalónak ez bármilyen okból nem felel meg, akkor visszautasíthatja, de a fizetéstől is elesik. Ezek a szabályok a kőművestől a mikrobiológusig minden egyes álláskeresőre érvényesek a vállalati és a közszférában egyaránt. EZ zsarolás szerinted? Ez a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek ellehetetlenítése? Furcsa fogalmaid vannak az életről ezek alapján...
6-8-13-as
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!