Mi ez a nagy Japán-mánia a fiatalok körében?
Úgyértem egy csomó fiataltól, tinitől hallom (inkább olvasom), hogy Japánba akar költözni, ott akar élni, japánul tanul / akar tanulni, tökre tisztában vannak vele, h milyen írásjeleik vannak, egy csomónak van japán levelezőtársa stb. ez miért van?
(én is fiatal vagyok egyébként, csak nem vagyok tisztában a dolgokkal:D)
Én is nagyon szeretem Japánt. 21 éves vagyok, és én is a Sailor Monnnal kezdtem. XD Bár nem tartott folyamatosan ez a rajongás. Igazából 5 éve kezdett el komolyabban érdekelni.
Volt egy ismerősöm, aki imádta az animéket. Tök béna dolognak tartottam, és cikinek éreztem, ha ezekről beszélt, meg anime DVD-ket vett. Erre egyszer beteg voltam, és este unatkoztam, mert egész nap aludtam. Erre odataláltam az Animax-ra, és ottragadtam. Megnéztem egy Gallery Fake-et, és egy Jigoku Shoujo-t, és elgondolkoztam, hogy jééé, nem csak a Pikácsu meg a Digimon az anime. Ráadásul mivel japán szinkronnal adták magyar felirattal, megtetszett a nyelv. Azóta tanulom, és már megvan a középfokú nyelvvizsgám.
Nagyon tetszik, hogy olyan sokminden van a kultúrájukban, hogy biztos akad mindenkinek valami, ami tetszik a kimonóktól a kalligráfián át a J-Rockig akármi. Szóval szerintem a kultúra sokszínűsége az, aminek egy-egy része megfogja az embereket. Pl. létezik szamuráj-fan, gésa-fan, anime-fan, és ezek összességében végülis Japán-fanok, nem?
Egyébként becsapósak a japán emberek, mert általában az ember először turistaként van kint, és megszokja, hogy milyen kedves mindenki. De ha már ott akarsz élni, akkor kívülállóként kezelnek (te vagy a gaijin), és ez megnehezíti az ember életét. Bár manapság lazult a helyzet, mert sok fiatal japán járt külföldön, vannak külföldi barátaik, így a japán társadalom is egyre nyitottabb lesz, de ez még egy olyan folyamat, ami nemrég indult meg. Szóval ne gondoljuk, hogy mindenki tárt karokkal fogad, ha oda akarsz költözni.
Egyébként meg szerintem nem csak Japán-mánia létezik. Van aki Egyiptom-mániás, vagy Mexikó-mániás, az egyik volt osztálytársam meg abszolúte olasz-máinás, és most kint él Olaszországban. :) Csak a japán kultúra meg úgy általában a távolkeleti (keverve a kínait a japánnal sokszor) kultúra nagyban propagálva van manapság, szóval ne csodálkozzunk, hogy többen is figyelnek fel rá. Az meg, hogy hány hétig/hónapig/évig marad rajongó, kitartástól és elszántságtól függ. :)
Legtöbben csak az anime/manga hülyeségek miatt.Aztán úgyis abba marad ez a korszakuk,amikor meglátják,hogy japánul k.vára de nem könnyű megtanulni.
Aki meg nem ezek miatt szereti a japánokat,az idővel úgyis kiderül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!