Nálatok az iskolában, munkahelyen, családban, ismerettségi körben vannak fogyatékkal élők? Sikerült nekik beilleszkedni az adott közösségbe?
Nekünk volt egy néma rokonunk, aki nehezen viselte a fogyatékosságával járó elszigeteltséget, és inni kezdett. Távoli rokon volt, csak egyszer látogattuk, és én is nagyon elszomorodtam, hogy nem tud kommunikálni velem. Kicsi voltam, nem feltételezte rólam, hogy tudok olvasni.
A faluban ismerek egy süket öregasszonyt, aki jól olvas szájról, és szívesen beszélget mindenkivel, bár nagyon nehezen érthető a beszéde.
Az egyik levelezőbarátomnak néma az édesanyja. Tátogva kommunikál a többi családtaggal és a barátaival. Ha elmegy valahova, akkor valaki mindig elkíséri, és tolmácsolja.
Volt egy vak barátom, aki nagyon jól kommunikált, nyelvszakos volt az egyetemen. Több nyelven beszélt, és mindenhova jól beilleszkedett. Nagyon jó volt a beszélőkéje.
Volt egy mozgássérült osztálytársam, aki nem tudta használni a fél kezét. Jól beilleszkedett az osztályba; elég nyílt szellemiségűek voltunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!