Ha nem tanulsz nem viszed semmire. Ha tanulsz, sikeres leszel. Melyik a motiválóbb?
Szerintem a pozitív megerősítés, tehát nem a frusztráció, hanem az, hogyha egy szülő a gyereknek, főnök a beosztottnak, szakmai elöljáró a kisebb partnernek azt mondja, hogy: "ha megteszed, amit kell, akkor eléred acélodat, eredményeket mutathatsz fel".
Nálam ez sokkal nyerőbb gondolkodásmód, mint a negatívumokkal és a veszteséggel manipulálni. Tehát az, amikor egy szülő azt mondja: "nem fogod semmire se vinni ezzel a hozzáállással" - na ez sehová nem vezet, nem motivál. Inkább csak önbizalmat rombol, alkalmatlanságérzetet kelt.
Nem tudom ki hogy van vele.
tegnap 22:03
"Az életben kit dicsérnek, ha például elvégzi a munkáját?! "
Tudod mekkora hatást el lehet érni azzal, ha megdicséred az emberek munkáját? Lehet, hogy szokatlan, de annál fontosabb lenne. Többször kipróbáltam közértben pénztárossal, postán, egyéb hivatalban, sok helyen. Persze, csak akkor, ha tényleg volt mit megdicsérni. MEgkerestem, mi dícsérhető, és megköszöntem neki, hogy ilyen barátságosan szolgált ki.
Nem hiszem, hogy bárkit arra kéne felkészítenünk, hogy szar a világ. Inkább arra, hogy jobbá tehető, és tegyük is jobbá.
Én jártam úgy egyszer egy gyógyszertárban, hogy borzasztó kölletlen volt a nénike és mogorva.
Én próbáltam kedves lenni, nem oldódott. Képes voltam direktben rákérdezni, hogy rám haragszik-e vagy miért ilyen morcos.
Aztán erre elmondta, hogy fáradt, unokázott stb stb és a végén nagy röhögések közepette elbeszélgettünk egy pár percet és mosolyogva köszöntünk el.
"Az életben kit dicsérnek, ha például elvégzi a munkáját?! "
Magyarországon senkit. Nyugaton már rég rájöttek, hogy van értelme. Ezért érzi jobban az is magát, aki kint "csak" egy takarító, mert hiába nem lesz milliomos belőle, akkor is érzi, hogy van értelme csinálni, megbecsülik..
"Vannak Magayarországon is olyan helyek, olyan esetek, amikor az embert pozitívan motivéálják, munkáját megköszönik, és megdícsérik érte."
Csak nem mindegy, hogy az a kivétel, vagy az az általános. Itthon még az a természetes, hogy a főnök bedugja a fejét az ajtón, hogy haza ne menjetek amíg nincs kész! Aztán négy helyett nyolckor jössz el és nem, hogy annyit nem mondanak, hogy köszönjük, de még a túlórát se fizetik ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!